ΣΥΡΙΖΑ: Tα τρία πρόσωπα του κόμματος - Οι αμυντικές δαπάνες, οι μετανάστες και το… ΚΕΘΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Tα τρία πρόσωπα του κόμματος - Οι αμυντικές δαπάνες, οι μετανάστες και το… ΚΕΘΕΑ

Για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει αύριο, Κυριακή στις 8 το πρωί, προκειμένου να μεταδοθεί απευθείας η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στους βουλευτές του κόμματός του

kasselakis_kethea
Ένας αλλιώτικος ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε όλα τα επίπεδα και με τριπλή υπόσταση αναμένεται να εμφανιστεί στην κατάληξη της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, καθώς η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία κρίθηκε ως το ενδεδειγμένο μομέντουμ από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, ώστε να σηματοδοτήσει την Κεντρώα και «αταξική» στροφή του νέου Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Η Κεντρώα στροφή

Κόντρα στην άτυπη πολιτική παράδοση των ημερών του Αλέξη Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τις Αμυντικές Δαπάνες, εισακούοντας την έκκληση του Γιάννη Ραγκούση κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όχι μόνο για να σηματοδοτήσει εμφατικά το άνοιγμα προς πιο κεντρώα κοινά, αλλά και για να επισφραγίσει την ταυτότητά της ως «πατριωτικής Αριστεράς», προσελκύοντας τυχόν ενδιαφερόμενους.

Στο πιο…mainstream πρόσωπο της Κουμουνδούρου συγκαταλέγονται και οι θέσεις που διατύπωσε ο κ. Κασσελάκης στην οικονομία, όπως η πρόθεσή του να καταργήσει την προκαταβολή φόρου, αλλά και η ενίσχυση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ως μακροσκοπική δημοσιονομική προοπτική. Στην ίδια λογική ακουμπά και η βούληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την επιστολική ψήφο, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να επενδύει στην ψήφο των αποδήμων, οργανώνοντας προεκλογικές περιοδείες την Άνοιξη σε ΗΠΑ, Αφρική και Αυστραλία.

Ο «παραδοσιακός» ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την προσπάθεια της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να στείλει σήμα ιδεολογικής και πολιτικής μετατόπισης, αυτή γίνεται μάλλον βήμα βήμα από πλευράς της Κουμουνδούρου, η οποία δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην κυβερνητική τροπολογία για το δικαίωμα νόμιμης άδειας διαμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν παρανόμως στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023, τροπολογία που προκάλεσε την μήνι του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση έτεινε χείρα βοηθείας προς το Μέγαρο Μαξίμου, για λόγους ιδεολογικής συνέπειας απέναντι στο μεταναστευτικό, εντούτοις Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για «τυφλό οριζόντιο μέτρο». «Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρά το γεγονός ότι η τροπολογία δεν προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι ένα τυφλό οριζόντιο μέτρο, εντούτοις υπερψηφίζει την τροπολογία διότι υπηρετει τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας», όπως επισήμανε η ίδια.

Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου παραμένει προσηλωμένη και επί εποχής Κασσελάκη σε θέματα δικαιωμάτων, ακολουθώντας την παράδοση του συγκεκριμένου χώρου. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται διατεθειμένος να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκειμένου να ανακόψει διαρροές βουλευτών του, όταν κάποιοι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στο θέμα της τεκνοθεσίας.

Η… «brutal» αντιπολίτευση

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες αναδόμησης της εικόνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι βασικοί της πρωταγωνιστές στη Βουλή στέλνουν ετερόκλητα μηνύματα, ενώ η Κουμουνδούρου επιμένει να βάλει μετωπικά κατά της κυβέρνησης, συντηρώντας ένα «πολεμικό» κλίμα. Κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση της ανασφάλειας, του ψεύδους και του λαϊκισμού», πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν σε υψηλούς τόνους χθες πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει συστηματικά ότι είναι μια κυβέρνηση που άλλα λέει και άλλα κάνει». «Καταγράφεται στην ιστορία ως η κυβέρνηση της γενικευμένης ανασφάλειας, κοροϊδεύοντας ευθέως τον λαό» μετέδιδαν ακόμη οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας πως «στην πραγματική ζωή δρομολογεί ρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας, που αναμένεται να ανατρέψουν συθέμελα το έργο του ΚΕΘΕΑ στους τομείς της πρόληψης και της απεξάρτησης, απειλώντας το με κλείσιμο». Μάλιστα, η χθεσινή παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο ΚΕΘΕΑ συνοδεύτηκε με ένα «θερμό επεισόδιο», καθώς απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε πως «δεν είναι επί προσωπικού καθόλου. Δεν σας αναγνωρίζω ούτε πρακτικά ούτε ηθικά εδώ μέσα».«Μπορείτε να αποχωρήσετε, σας ευχαριστώ πολύ» συνέχισε ο κ. Κασσελάκης απαντώντας στις αντιδράσεις του κ.Λιάπη, ο οποίος γνωστοποίησε πως «θα αποχωρήσω, γιατί θέλω να είμαι παραγωγικός και όχι διχαστικός». «Το μόνο διχαστικό είναι να μην ακούτε την κοινωνία» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Μια ημέρα πριν, τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ηγούνταν της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, για τους Ποινικούς Κώδικες. Με αναφορές σε «γελωτοποιούς», ο κ. Πολάκης κυμάνθηκε σε ρυθμούς… σκληρού ροκ με τον κ. Φλωρίδη, εντείνοντας την αίσθηση ηγετικότητάς του εντός του κόμματος. «Δεν πρόκειται να έχουμε τύψεις για τίποτα» δήλωσε, άλλωστε, σιβυλλικά, ο κ. Κασσελάκης στην τελευταία συνέντευξή του, αποτυπώνοντας την επίγνωση της διαδικασίας «αποτσιπροποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον «Όρθρο»

Για πρώτη φορά, άλλωστε, στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεδριάσει αύριο, Κυριακή στις 8 το πρωί, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο κύκλωμα τηλεόρασης, προκειμένου να μεταδοθεί απευθείας η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στους βουλευτές του κόμματός του. Παρότι ούτε είναι, ούτε προτίθεται (κατά δήλωσή του) να γίνει βουλευτής, εντούτοις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να επιθυμεί διακαώς να υπάρχει στην μεγάλη εικόνα της αυριανής ημέρας, η οποία αναμένεται να συμπυκνώσει τον οικονομικό κύκλο της επόμενης χρονιάς.

Στη γραμμή…ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά

Την ίδια ώρα, η άχαρη μάλλον στιγμή με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Παύλο Πολάκη να υπερασπίζονται την «κληρονομιά Τσίπρα» έναντι του Γιώργου Φλωρίδη υπήρξε δηλωτική της αμηχανίας μεταξύ πρώην συντρόφων και μάλιστα στην επίσημη πρεμιέρα τους, στη Βουλή. Τον τόνο για την Νέα Αριστερά έδωσαν οι διαδοχικές τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, παραμένοντας στην κατεύθυνση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στην μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή του.

Κλείσιμο
Σε μια έκφραση ριζοσπαστικής «καθαρότητας», ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε, πλην των Ποινικών Κωδίκων, και στα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας πως «πραγματικά ελπίζω η ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία να μην υιοθετήσει ούτε εσάς ούτε τους άλλους ως πολιτικούς εκπροσώπους της Ορθοδοξίας. Γιατί η Ορθοδοξία είναι πολύ σημαντικό πράγμα να εκπροσωπείται όπως την εκπροσωπείτε εσείς», «δείχνοντας» στην μεριά της «Νίκης».

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά δίνει «εισιτήριες εξετάσεις» στην παρούσα κοινοβουλευτική συζήτηση, καθώς καλείται να αποκρυσταλλώσει το ιδεολογικό και πολιτικό της πρόσημο, σε συνθήκες χρονικής και κοινωνικής πίεσης. Έχοντας απευθύνει «κάλεσμα δράσης», η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα επενδύει τώρα στην κατά τόπους δουλειά βάσης, στελεχώνοντας τα τμήματα και τις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, άλλωστε, ««η κοινωνία κοιτάει με ενδιαφέρον το εγχείρημά μας, ακόμη κι αν δεν την έχουμε πείσει» ανέφερε στο κείμενό της η Νέα Αριστερά, συστήνοντας προς όσους την παρακολουθούν: Εξωστρέφεια, Ανανέωση, Αυτενέργεια.



Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια επίθεση 30 ανηλίκων σε μαθητές στο Καλαμάκι – Δύο τραυματίες και τέσσερις συλλήψεις, κουκουλοφόροι οι δράστες

Πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής και στο κεφάλι δύο αδέλφια από την Κρήτη και τον φίλο τους στο Γκάζι

Επίσκεψη Κασσελάκη στον καταυλισμό των Ρομά στα Σαγαίικα Αχαΐας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης