Κασσελάκης: «Ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις Ευρωεκλογές» - «Ως κοινωνική ήττα θα το εκλάβω», αν χάσουμε

Κασσελάκης: «Ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις Ευρωεκλογές» - «Ως κοινωνική ήττα θα το εκλάβω», αν χάσουμε

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι ετοιμάζει περιοδεία στο εξωτερικό μέσα στις γιορτές

kasselakis0
Στροφή στη στάση του κόμματός του απέναντι στις αμυντικές δαπάνες προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

«Ο Έλληνας φτωχοποιείται. Έτσι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη την Πέμπτη στο Kontra Channel. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρχικά στον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως θα «ευχόταν» να ήταν εκείνος πρωθυπουργός σήμερα και να μην είχαν δρομολογηθεί οι εξελίξεις που τον έφεραν στην θέση του προέδρου.

Kontra Channel HD Live Streaming


Κλείσιμο
Ερωτηθείς σχετικά με τις περιοδείες που πραγματοποιεί τελευταία, σημείωσε πως αυτό που εκλαμβάνει από τον κόσμο είναι ότι είναι «πολύ πιεσμένος» και πως ό,τι και να λέει η κυβέρνηση σχετικά με την «επενδυτική βαθμίδα, «η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι ετοιμάζει περιοδεία στο εξωτερικό μέσα στις γιορτές, ωστόσο, τόνισε πως εάν ισχύσει η επιστολική ψήφος πριν τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στους ομογενείς.

Όσον αφορά τις επιθέσεις που δέχεται, είπε πως τού είναι « αδιάφορο» και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να χτίσει και « εξαιρετική ομάδα» με άτομα με « κατάρτιση, καρδιά και καθαρά χέρια », μακριά από «βαρωνίες» και «τζάκια». «Δεν προέρχεται το κόμμα από τζάκια. Θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο, σε όλο το λαό και κυρίως στα πιο αδύναμα στρώματα », είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε πως πρώτα θα έπρεπε να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι και δεύτερον να « δουλέψει το δημόσιο » προς όφελος του πολίτη.

«Η κυβέρνηση θα είχε πέσει» σχολίασε στο ενδεχόμενο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να υποκλινόταν σε Τούρκο Πρόεδρο, σημειώνοντας για τον Υπουργό Εξωτερικών πως «και το πρωί υποκλίθηκε στον Πρόεδρο Ερντογάν έξω από το αεροπλάνο του», αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, «η ενημέρωση που παρέχει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι σε θεμιτούς όρους πολύ συνεργάσιμη» σημείωσε για τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας παράλληλα πως «είναι ντροπή για τη χώρα η υπόκλιση του κ. Γεραπετρίτη». «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκλιθεί σε κανέναν Τούρκο ομόλογό της» συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας πως «Εμείς έχουμε κόκκινες γραμμές» στα ελληνοτουρκικά. Στο πλαίσιο αυτό, «σε θέματα εξοπλισμού γίνεται αυτή τη στιγμή μιας μορφής αποστρατικοποίηση» των νησιών δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να τίθενται θέματα εθνικής κυριαρχίας και απεμπόλησης μονομερούς των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας». «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι συναινετικός όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις» διευκρίνισε, ενώ «έχω ανησυχίες ότι αυτός ο διάλογος πάει να γίνει διμερής από εδώ και πέρα» είπε, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να είναι να είναι ευρωτουρκικός, όχι ελληνοτουρκικός, ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αφήσει ιστορία

«Το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά όχι το μόνο» απάντησε σχετικά, ενώ για την Συμφωνία των Πρεσπών την αποτίμησε ως θετική, σημειώνοντας πως «προφανώς είναι και αυτό φαίνεται από τον οπορτουνισμό του κ. Μητσοτάκη που έλεγε το 2019 ότι δεν πρόκειται να τον εφάρμοζε», κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Πρωθυπουργό ότι δεν εφαρμόζει τώρα τις θετικές ρήτρες της Συμφωνίας. Εκτιμώντας ότι «ήταν μια δύσκολη συμφωνία» για την εσωτερική πολιτική σκηνή, εντούτοις «ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να λυθεί για τις σχέσεις των δύο χωρών» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία που θα αφήσει ιστορία στον τόπο. Πιστεύω ότι η Ιστορία θα δικαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα για αυτή του την απόφαση», πρόσθεσε.

«Όχι» σε σενάρια εισόδου στη Βουλή

Ερωτηθείς για το εάν επιμένει στην επικράτηση επί του Πρωθυπουργού, «όχι μόνο παραμένει ο στόχος αλλά είναι κοινωνική ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος» η νίκη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Ακόμη καταλόγισε «μια αναλγησία, μια αλαζονεία, είναι σαν να έχουν ξεχάσει τι πάει να πει να υπηρετείς κάποιον ο οποίος δεν έχει την τύχη σου» υποστήριξε για την κυβέρνηση, ενώ για το κόμμα του περιέγραψε πως θα ακολουθήσουν «προτάσεις που δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν με συμφέροντα», κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες λύσεις», αλλά και προσδοκία για ανανέωση. «Το μεγάλο asset του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η ανεξαρτησία του, δεν είμαι εγώ» σχολίασε, διαψεύδοντας τα σενάρια εισόδου του στη Βουλή, μέσω της παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Αναφορικά με τον εκλογικό στόχο, «ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις Ευρωεκλογές» σημείωσε, ενώ σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί «ως κοινωνική ήττα θα το εκλάβω» αντέτεινε ο κ. Κασσελάκης, «διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά καλπάζει», δήλωσε. Ως προς την ισότητα στο γάμο, εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό πως καθυστερεί «για να μην προσβάλλει το ΛΑΟΣ του κόμματός του». «Έχεις αρχές, είσαι ηγέτης; Κάνεις το σωστό πράγμα. Τελείωσε», όπως είπε. Ερωτηθείς αν διαχωρίζει το γάμο από την τεκνοθεσία, «είναι το ίδιο ζήτημα. Ισότητα σημαίνει ισότητα, δεν σημαίνει μισή ισότητα» ξεκαθάρισε και υπονόησε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του απέναντι σε μια τέτοια νομοθετική πρόταση, λέγοντας πως «προφανώς και πρέπει να την ψηφίσουν».

Για την τρέχουσα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, «βλέπουμε και εμείς μερικά πράγματα τα οποία ο κόσμος μπορεί να μην τα βλέπει ξεκάθαρα» ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης». Όπως είπε, «εμείς βλέπουμε ότι οι οργανώσεις μας σε όλη την επικράτεια έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν από νέα μέλη». «Έχουμε μεγαλώσει ως κόμμα» εξήγησε, αφήνοντας και αιχμές προς τους αποχωρήσαντες, αφού «από εδώ και πέρα υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα στις οργανώσεις μας. Τα μέλη μας αισθάνονται ελεύθερα να εκφράσουν τις απόψεις τους χωρίς λογοκρισία», τόνισε.

«Δεν πρόκειται να έχουμε τύψεις για τίποτα»

Στο ενδεχόμενο, ωστόσο, να μην κερδίσει τις Ευρωεκλογές, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θυσιάσει ποτέ τις αξίες του και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους» περιέγραψε, για να συμπληρώσει με νόημα πως «δεν πρόκειται να έχουμε τύψεις για τίποτα».

Ταυτόχρονα, έκλεισε την πόρτα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε κίνηση ή προτεραιότητα ούτε βάση συνεργασίας, ενώ συνέστησε στον κ. Ανδρουλάκη να τακτοποιήσει το θέμα του με τον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στις υποκλοπές. Ακόμη, στο θέμα των πολιτικών συγκλίσεων θα σας έλεγα ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς μπορεί να βρει το σπίτι του στην σύγχρονη Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε.

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, «εύχομαι ο κ. Κουτσούμπας να έχει αναρρώσει πλήρως» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέροντας πως «θα ήθελα να τον συναντήσω και στη Βουλή κάποια στιγμή» και παρέπεμψε στη φράση του «Συντρόφου Μάο: Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουνε».

Σε ερώτημα σχετικά με την ανάγκη ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων, όπως την περιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας, «αυτό είναι το όραμα του ιδίου του Αλέξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και πιστεύω ότι έχει βάση και στην Ελλάδα» απάντησε, ενώ σε σχόλιο για τη χθεσινή του τοποθέτηση περί της ταξικής αντιπαλότητας, «η εφαρμοσμένη πολιτική μας είναι ξεκάθαρη φιλεργατική και φιλολαϊκή» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, αλλά «η ρητορική μίσους δεν με εκφράζει και επίσης πιστεύω ότι δεν εκφράζει την πλειοψηφία των Ελλήνων» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε κοινωνική ειρήνη με δικαιοσύνη».

Άδεια Ταμεία

Για τα στελέχη του κόμματος που αποχώρησαν, ανέφερε πως ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η αποστροφή του περί αυλικών των servicers, ενώ απάντησε ότι το «Κόκκινο» είναι ένα κομματικό ραδιόφωνο που έχει τη δική του διοίκηση. Ως Πρόεδρος το μόνο που έχω προλάβει είναι να έχω δουλέψει τις τελευταίες ημέρες, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι το Δώρο Χριστουγέννων. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση» για το κόμμα, καθώς από το 2024 θα εισπράττει 3 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, για να προσθέσει ότι είναι πολύ δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες για τα κομματικά μέσα. «Έχω καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες», συμπλήρωσε.

«Θα εκτιμούσαμε και την υπομονή του κόσμου να μπορέσουμε να δούμε τους γονείς μας, τα ανίψια μας» δήλωσε, τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με την απουσία του στο εξωτερικό κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, λέγοντας ότι θα αναχωρήσει όχι για την Νέα Υόρκη, αλλά για τον αμερικανικό Νότο.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια στον Ρέντη: Ταυτοποιήθηκε το DNA του ανήλικου αδερφού του 18χρονου προφυλακισμένου

Αλβανία: Σωματοφύλακες και καπνογόνα στη Βουλή - Κατηγορούν για διαφθορά την κυβέρνηση Ράμα

Μαρουσάκης για κακοκαιρία εξπρές: Δύο 24ωρα είναι, φτάσαμε 15/12 και μιλάμε για λίγα χιόνια στα βουνά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης