Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google: «Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα, στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο»

Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google: «Οι τρεις δημόσιοι τομείς εφαρμογής της ΑΙ στην Ελλάδα, στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο»

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google» 

mitsotakis-google-arthrou-2
Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Βουλής, κυβερνητικών στελεχών και άλλων επισήμων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο αίθριο του παλαιού Δημοσίου Καπνεργοστασίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας και τη γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, εστίασε στον τρόπο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις, και τόνισε ότι πρέπει να «γίνουμε παραγωγοί, όχι μόνο καταναλωτές τεχνολογίας».

Μιλώντας για τις ευρύτερες διαστάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε ρολο ρυθμιστη. «Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κωδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης» συμπλήρωσε. Εστίασε δε σε θεματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. 


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τους τρεις τομείς στη δημόσια σφαίρα όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει άμεση εφαρμογή με σαφείς ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο. Κατά πρώτον ανέφερε τα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων πιο ακριβών εκτιμήσεων και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.

Κατά δεύτερον αναφέρθηκε στον τομέα της Υγείας στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα στον καρκίνο του δέρματος και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς.

Κατά τρίτον ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκπαίδευση όπου βέβαια τόνισε και τις προκλήσεις οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Για αυτό τόνισε την ανάγκη παράλληλα με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση να αναπτυχθούν και εργαλεία τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι γραμμένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

Στο παρακάτω link μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα:

Fireside chat - Prime Minister Kyriakos Mitsotakis with Yossi Matias
Κλείσιμο«Ποτε δεν διασταμε να συνεργαστούμε με μεγάλες εταιρείες για να λύσουμε προβλήματα» τόνισε, ακόμη, ο πρωθυπουργός ενώ έστειλε και το εξής μήνυμα στο τέλος των δηλώσεών του: «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε  τη συνεργασία με τη Google».

google-m__1_
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Τεχνικής και Έρευνας της Google (Vice-President Engineering and Research) Yossi Matias, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γενική Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου
google-m__4_
google-m__3_
google-m__2_
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη


Τη σημασία της δημιουργίας Data Centers στην Ελλάδα, που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου ένα χρόνο υπογράμμισε εκ νέου η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, κατά την εκδήλωση.

Όπως είπε η κ. Αντωνάκου στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, πρόκειται για μια «επένδυση που αναμένεται ως το 2030 να έχει προσθέσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και 20.000 θέσεις εργασίας». Τα Data Centers θα δημιουργηθούν στην Αθήνα, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

«Η σχέση της Google με την Ελλάδα είναι ολοζώντανη και αυθεντική, πολυσχιδής, δυναμική , αισιόδοξη και γεμάτη πείσμα. Μια σχέση συνεργατική, μια σχέση από καρδιάς, που έχει απλωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει στις τόσο κρίσιμες για το μέλλον ψηφιακές δεξιότητες αλλά και βιώσιμες πρακτικές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνάκου και πρόσθεσε: «Όλα αυτά έχουν στο επίκεντρό τους μια απλή ιδέα που είναι και επαναστατική, ότι μπορείς να οργανώσεις όλη την πληροφορία που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, το σύνολο της ανθρώπινης διάνοιας, και να την κάνεις προσβάσιμη και χρήσιμη για όλους. Αυτό είναι το διαχρονικό όραμα και η δέσμευση της Google στην Ελλάδα, μια δέσμευση πιο ισχυρή από ποτέ».

Στη συνέχεια η κ. Αντωνάκου συντόνισε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αντιπρόεδρο Μηχανικής και Έρευνας της Google, Γιόσι Ματίας. Ο κ. Ματίας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την κλιματική κρίση, κάτι που «αποτελεί μεγάλη ευθύνη και ευκαιρία». Μεταξύ άλλων στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάζονταν μερικές από τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της Google στον τομέα αυτό, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόγνωση και τον εντοπισμό πυρκαγιών και πλημμυρών. Σε αυτές τις δραστηριότητες, όπως και στο πρότζεκτ "Ithaca" που ανέπτυξε το ερευνητικό εργαστήρι τεχνητής νοημοσύνης της Google "Deepmind", με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ, και στην εφαρμογή Bard που βασίζεται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και δημιουργεί κείμενα, ξεναγήθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε και η νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Χάνα Κρίτσλοου, η οποία αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση νευροεπιστήμης και νέων τεχνολογιών. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι τεχνολογίες της επικοινωνίας «μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη και ευρύτερη δεξαμενή για την πιο ακριβή απεικόνιση του εγκεφάλου. Επίσης, η νευροεπιστήμη χρησιμοποιείται για να εμπνεύσει τη δημιουργία νέας τεχνητής νοημοσύνης". "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως είδος ζούμε σε μια περίοδο έντονων αλλαγών και ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων και πρέπει να βρούμε πώς η σχέση μας με όλα αυτά μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον για την επιτυχία του είδους μας, πρέπει να στοχαστούμε για το πώς θέλουμε το είδος μας να επιβιώσει και να ανθίσει στον μέλλον», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός, Μάξιμος Σενετάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος από την Ελλάδα και το εξωτερικό - Θα ισχύσει από τις ευρωεκλογές

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» τον Ρίσι Σούνακ στέλνοντας σπάνιο ελληνικό αγγείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Μαύρες» ημέρες από μποτιλιάρισμα: Το σύνδρομο που ήρθε και στην Αθήνα - Τι θα γίνει μέχρι τις γιορτές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης