ΣΥΡΙΖΑ: Άγχος για τη σημερινή συνάντηση των «11» - Το ραντεβού Κασσελάκη-Κοτζιά και ο νέος κύκλος αποχωρήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Άγχος για τη σημερινή συνάντηση των «11» - Το ραντεβού Κασσελάκη-Κοτζιά και ο νέος κύκλος αποχωρήσεων

Στις 20:00 η συνάντηση «6 συν 6» και Ομπρέλας - Περιγραφικό με αρκετούς επιθετικούς προσδιορισμούς, αλλά μια εκδοχή μικρότερης έκτασης το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας

kasselakis-siriza
Ραντεβού στις 8 σήμερα το απόγευμα έχουν δώσει οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές «από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη», όπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το περιβάλλον τους, προχωρώντας σε διαβούλευση μπροστά στην ανάγκη συγκρότησης εναλλακτικού σχεδίου απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων ανάμεσα στα στελέχη της τάσης «6 συν 6» και της «Ομπρέλας», στόχος του σημερινού συντονισμού τους θα είναι, κατά πληροφορίες, η δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση του προϋπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό όσων αποχώρησαν, στριμώχνοντας σε επίπεδο εντυπώσεων τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί, τόσο σε επίπεδο δημόσιας παρουσίας, όσο και σε επίπεδο υποστήριξης, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα διαθέτει στη «δύναμη πυρός» της μερικούς από τους κορυφαίους υπουργούς της διακυβέρνησης Τσίπρα σε παραγωγικά υπουργεία, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά και μια ομάδα τεκμηρίωσης με εμπειρία διακυβέρνησης, περιλαμβάνοντας πρόσωπα, όπως οι Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός. Την ίδια ώρα, σε διακριτική απόσταση από την Κουμουνδούρου παραμένουν οι Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Λιάκος.

Παράλληλα, εκτός από την κοινοβουλευτική δράση, στις οριστικές αποφάσεις της σημερινής βραδιάς για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται το όνομα του νέου πολιτικού φορέα, το οποίο κατά πληροφορίες θα είναι περιγραφικό με αρκετούς επιθετικούς προσδιορισμούς, αλλά θα διαθέτει και μια εκδοχή μικρότερης έκτασης, ώστε να προσφωνείται εύκολα στο δημόσιο διάλογο. Επικεφαλής της νέας ΚΟ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» και η κατανομή ρόλων σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Κλείσιμο
«Αυτή τη στιγμή κάνουμε όλα τα βήματα με σταθερό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες που έχουμε. Θέλουμε να κάνουμε σταθερά βήματα ώστε η νέα προσπάθεια που κάνουμε να συγκροτηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε χθες σχετικά με την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε πως «δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με συνθήματα και ατάκες. Χρειάζεσαι πολιτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όταν έχεις μία κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά γιατί βλέπει την μονοκρατορία Μητσοτάκη και δεν υπάρχει από την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο ένα αντίπαλο δέος, που να μπορεί πειστικά να απαντήσει στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας». «Πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή πολιτική συγκρότηση, ένα σχέδιο μαζί με την κοινωνία», κατέληξε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx9cml8bw8y9)


Η πρεμιέρα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον προϋπολογισμό έθεσε σε κινητικότητα και το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου μπροστά στον… ανταγωνισμό, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παρίσταται χθες στη διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τα «κόκκινα δάνεια». Στη διάρκειά της κατέστη σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και πως θα φέρει πρόταση νόμου για την πρώτη κατοικία, εστιάζοντας στο εξής στην ακρίβεια, τη φορολογία και το ιδιωτικό χρέος. Στην προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος μετά τη διάσπαση, η Κουμουνδούρου γνωστοποίησε ακόμη χθες το διορισμό του Καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη σε ρόλο συμβούλου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη τεχνοκρατική επάρκεια ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών, «φλερτάροντας» ανοιχτά με μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Συνέχεια στις αποχωρήσεις

Την ίδια ώρα, οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς την έξοδο επέλεξαν χθες 85 στελέχη και μέλη οργανώσεων από την Αγία Παρασκευή, το Ψυχικό και τη Φιλοθέη, αλλά και ο Συντονιστής και 23 στελέχη του κόμματος, στην Μεσσηνία. Το κύμα της «μεγάλης φυγής» προκάλεσε χθες τη δημόσια παρέμβαση του Πρόεδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «το τελευταίο 10ήμερο αποχώρησε από τις ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 1,03% των μελών του κόμματος», αποδίδοντας την κατάσταση σε… «μια μαζική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ», ζητώντας ταυτόχρονα νέες εγγραφές στο isyriza.

Ραντεβού με Τσούνη και Κοτζιά

Ενόψει, ωστόσο, και νέων απωλειών το επόμενο διάστημα με φόντο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 9 – 10 Δεκεμβρίου, ο κ. Κασσελάκης αναζητά νέες εισόδους στην Κουμουνδούρου, όπου διαφάνηκε από το χθεσινό του γεύμα στην Καστέλα, με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της διακυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Κοτζιά. Το γεύμα ήρθε ως συνέχεια της απαντητικής επιστολής του κ. Κασσελάκη στον επικεφαλής του «Πράττω», με την οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση για διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.



Νωρίτερα χθες, ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Εκφράζοντας, κατά πληροφορίες, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές - αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτή στήριξη των θέσεων της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και της άμυνάς της. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: για τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Έμειναν στην εθιμοτυπία

Εκτός από τα προγραμματισμένα ραντεβού, στα απρόοπτα της χθεσινής ημέρας ήταν η συνάντηση του κ. Κασσελάκη με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Καθισμένοι δίπλα δίπλα λόγω της εθιμοτυπίας, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία, καθώς η εκδήλωση είχε ξεκινήσει, όταν προσήλθε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Εξάλλου, η επιθετική δήλωση του κ. Κασσελάκη για τη διακυβέρνηση Σημίτη είχε «παγώσει» προ εβδομάδων την ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, χωρίς, όπως φαίνεται, να έχουν «λιώσει» έκτοτε οι πάγοι.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cx9tn46rrfm9)


Ειδήσεις σήμερα:

Το παρασκήνιο του βρετανικού unfair: Η ενόχληση Μητσοτάκη, το τηλεφώνημα και η έκτακτη σύσκεψη

Είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν ο παλαιοημερολογίτης ιερέας που κατηγορείται για ασέλγεια σε 12χρονο στη Σαλαμίνα

Πώς σχολίασαν οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί την απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης