Το Μαξίμου δεν σηκώνει το «γάντι» της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ - «Εφαρμόζουμε την πολιτική μας»

Το Μαξίμου δεν σηκώνει το «γάντι» της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ - «Εφαρμόζουμε την πολιτική μας»

H κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αλλάξει κατεύθυνση στην πολιτική της πυξίδα

samaras-antonis
Μπορεί το εσωκομματικό σκηνικό της Νέας Δημοκρατίας να χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια μόνο από...ελαφρύ κυματισμό, με δεδομένη την αδιατάρακτη πορεία του κόμματος στην εξουσία και την απουσία εναλλακτικής, το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρείται μια «αφύπνιση» της δεξιότερης πτέρυγας, με δεδομένο το κεντρώο στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και την προαναγγελία νομοθετικών παρεμβάσεων που προκαλούν αντιδράσεις.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, μέχρι πρότινος, ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη (έχει επωμισθεί την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στη Βουλή και μετέχει στον πρωινό καφέ) ότι, εφόσον του ζητηθεί να ψηφίσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, τότε θα παραιτηθεί. Ο κ. Βορίδης το τελευταίο διάστημα έχει συμμετάσχει σε αρκετές εσωτερικές συσκέψεις για το ζήτημα και είναι της άποψης ότι τόσο ο πολιτικός γάμος όσο και η τεκνοθεσία δύσκολα «περνάνε» από την εκλογική βάση της ΝΔ. Ειδικά, δε, για το θέμα της τεκνοθεσίας αναφέρει σε συνομιλητές του ότι προσκρούει στις καταγεγραμμένες από μετρήσεις του συνόλου της κοινωνίας.

Πέραν της τοποθέτησης Βορίδη, ήρθε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής να εκφραστεί ως η «φωνή της συνείδησης» της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. «Από τη στιγμή όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη και διαλύεται, οι ψηφοφόροι διαμήνυσαν ότι η κοινωνία μετακινείται δεξιότερα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η απουσία κινδύνου από τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές ώθησε πολλούς στην αποχή.

Κατά τα άλλα, ο κ. Σαμαράς ήγειρε ενστάσεις σε μια σειρά κεντρικών κυβερνητικών επιλογών: χαρακτήρισε «κακή ιδέα» την επίσκεψη Ερντογάν, διεμήνυσε ότι δεν ψηφίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τόνισε ότι τα όποια θέματα δικαιωμάτων έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης-αν και εκείνος δεν το είχε ψηφίσει-, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για το τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αναγνωρίζεται το σύνολο των εξόδων τους.

Η επίκληση στον Καραμανλή

Ενδιαφέρον, παράλληλα, είχε και η επίκληση του κ. Σαμαρά στις απόψεις Καραμανλή για τα Ελληνοτουρκικά, με δεδομένο κιόλας ότι οι επαφές των δύο πρώην πρωθυπουργών έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. «Αν προσπαθείς να τους "καταπραϋνεις", αυτό λέγεται "κατευνασμός", όπως έχω τονίσει πολλές φορές κι όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Κώστας Καραμανλής πριν λίγες εβδομάδες. Κι ο "κατευνασμός" υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος". Λέτε λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε τόσο "λάθος";», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς, τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως, υπεραμύνεται του δικαιώματός του ως πρώην πρωθυπουργός να κάνει παρεμβάσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα. Σημειωτέον, σε λίγες μέρες από τώρα ο κ. Καραμανλής θα δώσει το παρών σε παρουσίαση βιβλίου για την περίοδο της διακυβέρνησής του στην Κομοτηνή, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Το Μαξίμου δεν σηκώνει το γάντι

Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά συζητήθηκε στα κυβερνητικά κλιμάκια, όπως επίσης είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να αλλάξει κατεύθυνση στην πολιτική του πυξίδα. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεργάτες του πρωθυπουργού επέλεξαν να μην σηκώσουν το γάντι.

«Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και δεν έχουμε κάποιο σχόλιο. Η κυβέρνηση κινείται με βάση το πρόγραμμα και τις διακηρυγμένες θέσεις της. Στη βάση αυτών εφαρμόζει και την πολιτική της», υπογράμμιζαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου. Η μετάφραση της διαρροής είναι ότι κανείς δεν εξεπλάγη από τις θέσεις που ο κ. Σαμαράς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει εκφράσει, χωρίς, πάντως, κυβερνητικά στελέχη να παραγνωρίζουν το timing της παρέμβασης. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κυβερνητικός προγραμματισμός είναι δεδομένος και δεν θα αλλάξει. Ως προς τον γάμο των ομοφύλων, σημειωτέον, η κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει το ακριβές της κατάθεσης του νομοσχεδίου, κάτι που δεν θα γίνει πάντως ως το τέλος του έτους.


Ειδήσεις σήμερα:

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

Μπακς - Μπλέιζερς 108-102: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη ανατροπή φέτος στο ΝΒΑ - Δείτε βίντεο

Άγριο έγκλημα στη Γαλλία: «Σκότωσα τις τρεις κόρες μου» είπε και παραδόθηκε - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης