Ευάγγελος Αποστολάκης: Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι στο παρελθόν

Ευάγγελος Αποστολάκης: Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι στο παρελθόν

Βεβαίως και είναι η απάντησή του στο αν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιο θωρακισμένες τα τελευταία 4 χρόνια

apostolakis-siriza
Στην παραδοχή ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας και στα νησιά «είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν» προχώρησε ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, μετά τις έντονες αντιδράσεις του συνομιλητή του Τάσου Χατζηβασιλείου, στις αναφορές του ότι «έχουν γινει βήματα και κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης των νησιών».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιο θωρακισμένες τα τελευταία 4 χρόνια;» ρώτησε ο κ. Χατζηβασιλείου τον κ. Αποστολάκη στη συζητήση που είχαν στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ να απαντά «βεβαίως και είναι».

Αποστολάκης και Χατζηβασιλείου για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά


«Έχουμε κάνει κινήσεις τέτοιες που μπορεί να είναι και προς αυτή την κατεύθυνση. Το κάνουμα στο να δείξουμε μια καλή προθεση και ένα καλό κλίμα για να συζητήσουμε. Δεν είναι υποχωρητικότητα; εξαρτάται μέχρι πού θα φτάσεις» είχε πει νωρίτερα ο κ. Αποστολάκης.

Μετά την έντονη αντίδραση του συνομιλητή του, Τάσου Χατζηβασιλείου, ο κ. Αποστολάκης επέμεινε λέγοντας ότι «δεν λέω πράγματα που πατάω την κοιλιά μου. Φύγανε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που ναι μεν ήταν παλιά και επιστρέψαμε στα νησιά κάποια άλλα που δεν είναι ίδιων δυνατοτήτων. Ό,τι φεύγει από τα νησιά μειώνει τη δυνατότητα άμυνας των νησιών. Ακόμα και μια σφαίρα να φεύγει είναι απομείωση της δυνατότητας άμυνας των νησιών».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο κ. Αποστολάκης συμπλήρωσε ότι «δεν είπα ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει τα νησιά ούτε τα αποστρατικοποιεί. Όταν κάποιος εκφράζει μια ανησυχία δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει κακές υπηρεσίες» προσθέτοντας ότι «τυχαίνει να ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στα νησιά. Δεν επιτρέπεται να βγάζουμε στα νησιά τις απορρητες πληροφορίες. Μια ανησυχία καταθέτω γιατί έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όπως τα είπα, εκφράζω μια ανησυχία, δεν λέω ότι τα νησιά δεν είναι ασφαλή ούτε και ότι τα αποδυναμώνει η κυβέρνηση». 

Η αναφορά αυτή του κ. Αποστολάκη έγινε με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ενοψει του Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου για την οποία αρχικά είπε ότι «δεν έχει λόγους ο Ερντογάν να τορπιλίσει το κλίμα. Όσο γίνονται συζητήσεις είμαστε σε καλό δρόμο. Πάντα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει στο μυαλό της συγκεκριμένα πράγματα και θέσεις που δεν απεμπολεί. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Είναι θετική η διατήρηση του διαλόγου. Υπάρχει μια ανησυχία επειδή οι κουβέντες γίνονται σε κλειστά γραφεία και σε κλειστά δωμάτια μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα και έχουμε ανησυχίες για το τι θα συμφωνήσουμε».

Κλείσιμο
«Εγώ θέλω να συζητάμε τα πράγματα από το αποτέλεσμα. Ανησυχίες δεν μπορεί να μην υπάρχουν. Ξέρετε ότι υπάρχει μια σοβαρή πίεση απο τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσουν λίγο τα πραγματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Υποθέτω ότι η κύβερνηση κάνει το καλύτερο, έχω πει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες λιγότερο πατριώτες» συμπλήρωσε ο κ. Αποστολάκης.

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι η ανησυχία του είπε ότι «την έχω εκφράσει και έχω πει οτι η Τουρκία έχει έναν στόχο που μπορεί να τον θεωρεί εφικτό και θα πιέσει στο θέμα της αποστρατικοποίησης. Ήδη οι δηλώσεις που γίνονται είναι ότι και στο μυαλό τους το έχουν. Με βάση το γεγονός ότι έχουμε ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία με δεδομένο ότι προέκυψε κάποια διαρροή ότι οι συμβάσεις υποστήριξης συστημάτων προέλευσης Ρωσίας δεν θα ανανεωθούν, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ανανεωθούν αλλά υπάρχουν περιορισμοί στη βάση των περιορισμών που έχει βάλει η ΕΕ».

Όταν ρωτήθηκε. μάλιστα, για τις παρόμοιες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι «ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε μια ανησυχία που είναι εύλογη. Δεν έχει γίνει με τα ΒΜP1;».

Ειδήσεις σήμερα:

Το προφίλ του «δράκου» των Εξαρχείων: Η φυλακή για απόπειρα βιασμού, οι επιθέσεις και η σύλληψη στην Κάνιγγος

Η ανάλυση της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς - Τι δίνει και τι παίρνει το Ισραήλ

Φωτογραφίες: Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία για να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης