Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία - Οι συμφωνίες στο τραπέζι

Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία - Οι συμφωνίες στο τραπέζι

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τα ανοιχτά θέματα - Γεραπετρίτης: Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε

mitsotakis-erdogan
Με δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυσχετίσει τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για το ραντεβού κορυφής με την παρουσία του Τούρκου προέδρου και κουστωδίας υπουργών του στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, εν μέσω και τουρκικών διαρροών για τη σύνθεση της συνάντησης.

Ήδη, η εν λόγω συνάντηση αποδεικνύεται μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση από πρακτικής άποψης, καθώς η επιλογή της Θεσσαλονίκης δεν λειτούργησε, ενώ και η μεταφορά της συνάντησης στην Αθήνα συμπίπτει με την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου που παραδοσιακά συνεπάγεται αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο κινητοποιήσεων. Έτσι, η άφιξη του κ. Ερντογάν και της υψηλής συνοδείας του, κατά πάσα πιθανότητα το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου συνιστά μια πρόκληση και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για τα ανοιχτά θέματα ενόψει της επίσκεψης του πολυάριθμου τουρκικού κλιμακίου στη χώρα μας οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στην προετοιμασία κυβερνητικών παραγόντων. Στην κυβέρνηση θέλουν να «κλειδώσουν» τα σημεία των συναντήσεων, αλλά και την ατζέντα. Εκτιμάται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και χώροι του υπουργείου Εξωτερικών, ενδεχομένως και του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αμφότερα βρίσκονται επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Από εκεί και πέρα, μένει να καθοριστεί για ποια θέματα της διμερούς ατζέντας θα υπάρξουν ελληνοτουρκικές διμερείς συμφωνίες. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται μια διμερής συμφωνία για το μεταναστευτικό, με την ελληνοτουρκική συνεργασία των τελευταίων εβδομάδων να αποδίδει ήδη καρπούς, καθώς οι ροές τον Νοέμβριο είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, επί τάπητος είναι σίγουρα εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, συμφωνίες για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, αλλά και για την πολιτική προστασία. Επιφορτισμένοι με την προετοιμασία αυτών είναι οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών που χειρίζονται τον ελληνοτουρκικό διάλογο, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Κλείσιμο
Ως τώρα, στη συνάντηση εκτιμάται ότι παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Εφόσον επιβεβαιωθούν, πάντως, οι πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική πλευρά για 9 υπουργούς που θα συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν, θεωρείται πιθανή και η διεύρυνση της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν και όλα είναι ανοιχτά.

«Έχουμε σοβαρές διαφωνίες και στην ανάγνωση της Μέσης Ανατολής, αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίζει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να δούμε εκείνα τα ζητήματα που μας ενώνουν, να δούμε τα μεγάλα κεφάλαια που μας χωρίζουν. Μπορεί να έχουμε διαφορετική αφετηρία όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Υπάρχουν όμως θέματα που μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε», υπογράμμισε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Ραμάλα της Παλαιστίνης για επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwzlqgp1ajpt)


Ειδήσεις σήμερα:

Υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα - Ανέπτυξαν μπουλντόζες στις εγκαταστάσεις του

Βίντεο: Έξαλλος ο πατέρας της Φαίης Μπακογιώργου, έφυγε από το πλατό - «Είσαι ανάγωγος, σταματώ»

Πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένοι βοριάδες σήμερα - Επιδείνωση του καιρού το Σάββατο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης