Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μισθό Γενικού Γραμματέα οι αμοιβές διοικητών νοσοκομείων και οργανισμών εθνικής εμβέλειας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μισθό Γενικού Γραμματέα οι αμοιβές διοικητών νοσοκομείων και οργανισμών εθνικής εμβέλειας

Απόλυτη προτεραιότητα η προκήρυξη των διοικητών νοσοκομείων ώστε να εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου - Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

mitsotakis-vouli
mitsotakis-dioikites
Την αύξηση των αμοιβών των διοικητών οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις τέσσερις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο, δεσμεύτηκε ότι η πρώτη προκήρυξη θα αφορά τους νέους διοικητές τών νοσοκομείων και θα εκδοθεί πριν το τέλος του χρόνου και ξεκαθάρισε ότι «το νομοσχέδιο παραπέμπει στους ικανούς και όχι σε εκείνους που απλά αναζητούν ένα κρατικό πόστο»

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πραγματική τομή στην σχέση κυβερνήσεων με τον κρατικό μηχανισμό» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον τρόπο ανάδειξης διοικήσεων καθώς, όπως είπε, «καθιερώνει αξιοκρατικό πλαίσιο τον στεγανοποιεί από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις. Απελευθερώνει υπηρεσίες και διοικήσεις ώστε να εξυπηρετούν αποκλειστικά τον πολίτη».

«Οι διοικητές παύουν να είναι αποκλειστική επιλογή του υπουργού όπως ίσχυε. Η ιεραρχία δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση αλλά από τις ικανότητες του υποψηφίου πάντα σε σχέση με τις ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει. Σήμερα πιστεύω κάνουμε καίρια μεταρρύθμιση ξεπερνώντας προβλήματα εφαρμογής που είχαμε εντοπίσει στο προηγούμενο πλαίσιο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε τις τέσσερις σημαντικές πτυχές της νέας πρωτοβουλίας «που δείχνουν ότι από την μια θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και από την άλλη εισάγουμε διαδικασίες που απελευθερώνουν δυνάμεις τις κρατικής υπηρεσίας».

- Η ευθύνη της πρώτης αξιολόγησης των σχεδόν 600 επικεφαλής περνά στον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Την σφραγίδα αξιοκρατίας συνοδεύουν εχέγγυα για γρήγορα αποτελέσματα. Οι φορείς χωρίζονται σε 3 κατηγορίες με τα νοσοκομεία να αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Για τα νοσοκομεία θα υπάρξει ενιαία προκήρυξη και φιλοδοξία είναι να ξεκινήσουμε με αυτή πριν το τέλος του έτους. Αυστηρές προθεσμίες για την ολοκλήρωση. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα διαδοχικών επιλογών και ενστάσεων. Τα πάντα θα εντάσσονται σε σαφές χρονοδιάγραμμα

- Το προφίλ των υποψηφίων. Τα στελέχη που διεκδικούν ένα φορέα θα πρέπει να έχουν σπουδές και εύλογη εμπειρία σε συνάφεια με το αντικείμενο του φορέα. Είναι καιρός να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που ήθελε να επιλέγονται διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι τοπικών βουλευτών. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών και στέκομαι αυτοκριτικά στο όνομα όλων των κυβερνήσεων που κατά καιρούς υπέκυψαν σε αυτόν τον πειρασμό. Ηρθε η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε ένα βήμα για την αποκομματικοποίηση της διαδικασίας και αυτό κάνει το νομοσχέδιο

- Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τον ιδιωτικό τομέα, μιλώ για τα δομημένα τεστ δεξιοτήτων. Άκουσα έντονη κριτική, θα πω μόνο πως όποιος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ο στόχος είναι σαφής: να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Γι αυτό και υπάρχει ο θεσμός της συνέντευξης στην οποία θα μετέχουν οι 7 επικρατέστεροι. Για να εξηγήσω πιο απλά το σύστημα: θα υπάρχουν πρώτα τα on/off κριτήρια για να κριθεί o υποψήφιος. Θα λαμβάνονται υπόψη σπουδές και εργασιακή εμπειρία με συνάφεια. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν τεστ και συνέντευξη

Κλείσιμο
- Το τέταρτο βήμα είναι ο τρόπος παρακολούθησης μετά την επιλογή του προσώπου. Οι νέοι διοικητές μαζί με τους πολιτικούς προϊστάμενούς τους θα καταρτίζουν ετήσια σχέδια δράσεις και στόχους. Θα συνάπτουν συμβόλαια απόδοσης και με αυτά θα αξιολογούνται. Αν πετυχαίνουν στόχους ή τους ξεπερνούν θα επιβραβεύονται με πριμ στόχων ή θα μπορούν να απομακρύνονται αν αποτυγχάνουν σε όσα ανέλαβαν να κάνουν. Όταν απομακρύνονται, ο υπουργός υα επιλέγει έναν από τους άλλους δύο που προκρίθηκαν στην τελική φάση.

Οι τέσσερις λέξεις-κλειδιά του νομοσχεδίου

«Το νομοσχέδιο παραπέμπει στους ικανούς και όχι σε εκείνους που απλά αναζητούν ένα κρατικό πόστο. Γι αυτό και η διαφάνεια πρέπει να ξεκινά από την αρχή της κρατικής διοίκησης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι «οι νέες ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από 4 λέξεις: ανεξαρτησία, ικανότητα, έλεγχος και αποτελεσματικότητα».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «έχουμε μια σημαντική διαφορά με τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Με το νομοσχέδιο το κράτος απελευθερώνεται, δεν αυτονομείται. Η ευθύνη της τελικής επιλογής ανάμεσα σε υποσύνολο 3 υποψηφίων ανήκει και πρέπει να ανήκει στον πολιτικό προϊστάμενο αλλιώς θα μιλούσαμε για κάτι άλλο. Θα μιλούσαμε για διοικήσεις τεχνοκρατών που όταν αποτυγχάνουν η ευθύνη θα χάνεται. Ο υπουργός θα εγκρίνει τα σχέδια στόχους και προϋπολογισμούς των διοικήσεων και ο ίδιος θα αξιολογεί τους διοικητές και θα εξετάζει την υλοποίηση στόχων και αυτός θα προχωρά σε επιβράβευση ή έλεγχο αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Η πολιτεία θα εντάξει στο δυναμικό της ικανό προσωπικό και οι δε τεχνοκράτες θα εντάσσονται σε πεδίο δράσης ανοικτών οριζόντων που θα κρίνεται από τους καθαρούς στόχους και σχέδιο δράσης».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «στόχος είναι να καταστήσουμε την ελληνική διοίκηση ελκυστικότερη σε ανθρώπους με εμπειρία και γνώση που εως σήμερα ήταν επιφυλακτικοί. Σκεφτείτε ένα παιδί που έχει σπουδάσει διοίκηση μονάδων υγείας αλλά δεν έχει κομματικές σχέσεις ή που φοβάται πως επειδή δεν έχει κομματικούς δεσμούς είναι ευάλωτος. Σε αυτούς θέλουμε να απευθυνθούμε. Όπως και σε στελέχη του ιδιωτικού τομέα που είναι συνηθισμένα σε άλλα μοντέλα αξιολόγησης και πρέπει αν τους πείσουμε ότι το νέο πλαίσιο ικανοποιεί τους σύγχρονους όρους»

Στόχος να ξεριζώσουμε τις αδικίες

«Κατά την πρώτη τετραετία ανακουφίσαμε την κοινωνία από φόρους και βάρη που επέβαλλε ηγ προηγούμενη κυβέρνηση. Ανατάξαμε την κοινωνία από εξωγενείς κρίσεις. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ καλύτερη από την ελλαδα του 2019. Αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά. Η επιτυχία αυτή είναι όλου του ελληνικού λαού το γεγονός ότι έκλεισε ένα επώδυνο κεφάλαιο. Το εισόδημα έχει βελτιωθεί και είναι ανάχωμα απέναντι στην διεθνή ακρίβεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με στοχευμένες αυξήσεις του εισοδήματος και στήριξης των πιο αδύναμων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υπογράμμισε «αν στόχος της πρώτης τετραετίας ήταν να αντιμετωπίσουμε αστοχίες και αδικίες ο στόχος της δεύτερης είναι να τις ξεριζώσουμε. Γι' αυτό και προχωρούμε σε μόνιμες αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων. Η σημερινή πρωτοβουλία δεν είναι μονο μια κίνηση εξορθολογισμού αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα» είπε στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε «το gov.gr και τι επανάσταση έφερε, το πρόγραμμα εμβολιασμού, το παράδειγμα του νέου ΕΦΚΑ . Κάτι αντίστοιχο θα γίνει με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε στο Κτηματολόγιο. Αυτή την εμπειρία πρέπει να την εφαρμόσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου».

Παράλληλα απέρριψε τις ενστάσεις περι ευνοιοκρατίας λέγοντας «ποια ευνοιοκρατία όταν η επιλογή του υπουργού περιορίζεται σε 3 πρόσωπα που έχουν προκριθεί από μια αξιοκρατική διαδικασία;». «Ξεπερνώ και τις ενστάσεις για την συνέντευξη που εφαρμόζεται παντού. Ανάξια σχολιασμού ότι οι διοικητές πρέπει να επιλέγονται από το προσωπικό ή τους συνδικαλιστές. Όχι ευχαριστώ, αυτές τις εποχές τις έχουμε αφήσει πίσω μας» πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Αυξήσεις στους μισθούς των διοικητών

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυξήσεις στους μισθούς των διοικητών των νοσοκομείων και των οργανισμένων εθνικής εμβέλειας λέγοντας: «Νομίζω γίνεται εύλογη κριτική για τις απολαβές ανθρώπων που καλούμαστε να φέρουμε από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Το Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο με αυτά που δίνει ο ιδιωτικός. Όμως είναι πραγματικότητα ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε κάποιος στέλεχος ιδιωτικού τομέα για να στελεχώσει δημόσια θέση δεν μπορούμε να το κάνουμε με τους σημερινούς χαμηλούς μισθούς. Γι αυτό και θα αυξήσουμε - στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα – τις απολαβές διοικητών φορέων με δράση σε όλη την επικράτεια και μεγάλων νοσοκομείων και θα επεκταθεί και σε μικροτερους φορείς»

«Ο τόπος πρέπει να αποκτήσει διοικητικό κορμό σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Είναι δύσκολο να αλλάξουν αντιλήψεις δεκαετιών, όμως η αρχή γίνεται. Δεν χωρούν άλλες αναβολές. Σας ζητώ να στηρίξετε τουλάχιστον επι της αρχής αυτό το καθοριστικό βήμα που χρωστάμε στην χώρα. Το χρωστάμε στους νέους ανθρώπους που προσπαθούμε να προσελκύσουμε το χρωτάμε περισσότερο στους πολίτες για να τους παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες» έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νέο πλαίσιο επιλογής Διοικήσεων κρίσιμων φορέων του Δημόσιου αφορά, μεταξύ άλλων, περίπου 120 νοσοκομεία και των 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Στοχος είναι ο ο νέος μηχανισμός επιλογής διοικητών και προέδρων να «τρέξει» από τις αρχές του νέου έτους.

Όπως έχει πει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, το νέο σύστημα προωθεί την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και την ταχύτητα ενώ στοχεύει στην επιλογή του κατάλληλου προσώπου για την κατάλληλη θέση.

Πώς θα γίνεται η επιλογή

Η επιλογή των περίπου 600 νέων διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και προέδρων θα γίνεται με βάση την συνάφεια των ακαδημαϊκών τους προσόντων, την επαγγελματική τους εμπειρία αλλά και μετά από τεστ δεξιοτήτων. Όπως ήδη έχει γράψει το protothema.gr, οι νέοι διοικητές και πρόεδροι φορέων θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο στοχοθεσιας και αναλόγως θα επιβραβεύονται με μπόνους ή θα υφίστανται πέναλτι ακόμα και παύση από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι φορείς του δημοσίου που θα αποκτήσουν νέες διοικήσεις θα χωριστούν σε τρεις μεγάλες ομάδες ανάλογα με το αντικείμενό τους και το εύρος της δράσης τους.

Στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με δράση σε όλη την επικράτεια καθώς και οι 7 Υγειονομικές περιφέρειες. Συνολικά θα περιλαμβάνει 190 θέσεις διοικητών, υποδιοικητών κλπ.

Στην δεύτερη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με ειδικό αντικείμενο ή τοπική δράση και αφορά σε 270 θέσεις ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της χώρας.

Τα κριτήρια

Για κάθε κατηγορία θα εφαρμοστούν διαφορετικά κριτήρια επιλογής προσώπων. Για παράδειγμα στους τους νέους διοικητές νοσοκομείων θα απαιτηθεί πτυχίο ΑΕΙ συναφές με υγειονομικά θέματα ή με την διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

· Με ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.

· Με πιο αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

· Με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

· Με συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.

2. Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

· Με ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο Υπουργό.

· Με συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

· Με αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.

· Με ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση).

Τι προβλέπεται στην πράξη;

- Πιο αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά απαραίτητα προσόντα (πτυχίο ή/και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση)
- Για πρώτη φορά οριζοντίως στο Δημόσιο, τεστ δεξιοτήτων
- Συμβόλαιο απόδοσης με συγκεκριμένες δράσεις και στόχους
- Αξιολόγηση κάθε χρόνο, με δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους

Ειδήσεις σήμερα:

Κερδισμένοι και χαμένοι επαγγελματίες από τον ελάχιστο «μισθό» των 780 ευρώ

Πέθανε ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, αδερφός της «Λίζας» στον «Εραστή Δυτικών Προαστίων»

«Με κλωτσούσε δυνατά στην κοιλιά»: Η μήνυση της εγκύου που ξυλοκοπήθηκε από τον επιχειρηματία σύντροφό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης