ΣΥΡΙΖΑ: Με ατζέντα τη… διαφάνεια στον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης

Σερβίρει «πεθαμένο λικέρ» και «Μαύρη Βίβλο» ο ΣΥΡΙΖΑ - Νέες εσωκομματικές τριβές μετά τις δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δώρας Αυγέρη

kasselakis-ko-2
Στις δέκα το πρωί σήμερα στη Βουλή αναμένεται να αστράψουν τα φλας των φωτογράφων, προκειμένου να απαθανατίσουν την σκηνή της παρθενικής συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη εισάγοντας «νέα ήθη» στην δια ζώσης επικοινωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Η αστική ευγένεια, ωστόσο, που αποτύπωσε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού προς τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν σηματοδοτεί την ανακωχή μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας στη χώρα, αλλά μάλλον το αντίθετο, αφού το ραντεβού μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών είναι κλεισμένο από μέρες, αλλά τα πολιτικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, όπως διαφάνηκε χθες, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Εξαπολύοντας μετωπική επίθεση, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «καθεστώς», περιέγραψε την υπόθεση των παρακολουθήσεων ως το «πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά σκάνδαλο», καταλόγισε στην κυβέρνηση απόπειρα φίμωσης και καταφέρθηκε κατά του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, εξηγώντας πως ««ο ρόλος του ΑΣΕΠ καθίσταται πλήρως διακοσμητικός».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwn7a229g1td)
Κλείσιμο


Η ατζέντα

Η αντιπολιτευτική τακτική Κασσελάκη συνοψίζεται, άλλωστε, στο τρίπτυχο «τίποτε αναπάντητο, τίποτε ατιμώρητο, τίποτε κρυμμένο», το οποίο διατρέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Με σημαία τη διαφάνεια, στοιχείο ταυτοτικό για την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης φέρεται αποφασισμένος να ξεπεράσει την εθιμοτυπία, θέτοντας στον κ. Μητσοτάκη ζητήματα όπως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που η Κουμουνδούρου θεωρεί ντροπιαστικό για την αξιοκρατία, το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά και την στάση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, με έμφαση την εισβολή στο Ισραήλ. Αναλόγως της πορείας της συζήτησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να θέσει και επιμέρους ζητήματα προς τον Πρωθυπουργό, ιδίως όταν ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί στο εξής η «θετική ατζέντα», δηλαδή η κατάθεση προτάσεων για όλα τα πεδία πολιτικής και μάλιστα κοστολογημένων.

Αυτό το νόημα είχε η χθεσινή παρουσία των Τομεαρχών του κόμματος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς το ίδιο μοντέλο, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κατά πληροφορίες συχνά στο επόμενο διάστημα, αποβλέπει στην ισότιμη συμμετοχή βουλευτών, κομματικών στελεχών και μελών των επιμέρους δεξαμενών σκέψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιπολιτευτική τακτική. Στην κατεύθυνση αυτή, μέλημα του κ. Κασσελάκη φέρεται να είναι η οικοδόμηση μιας τεράστιας βάσης στην κοινωνία που θα εισφέρει στην παραγωγή πολιτικής, ακόμη και αν οι πολύ δυνατές φωνές από μειοψηφίες καλύπτουν τον υπό εξέλιξη αντιπολιτευτικό οίστρο, όπως παρατηρούσαν πρόσωπα με γνώση του εσωκομματικού πεδίου.

Στη λογική αυτή, ο κ. Κασσελάκης αιτήθηκε χθες να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, λέγοντας προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «για να λεγόμαστε σύντροφοι και αυτό να σημαίνει κάτι, πρέπει κόμμα και βουλευτές, αλλά και κάθε διαθέσιμη συμβολή που έρχεται από την κοινωνία, να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα». Να «χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας» πρόσθεσε σχετικά και συνέχισε λέγοντας πως «να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους».

Παρά την έκκληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην εσωκομματική κρίση αναφέρθηκε χθες κατά την τοποθέτησή του ο πρώην Υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως ενότητα με διαγραφές, δεν γίνεται. Επιπλέον, το ότι δεν υπήρξε κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδήλωση της Κυριακής για το παλαιστινιακό, δείχνει την απομάκρυνσή του από την παράδοση της κινηματικής δράσης παρατήρησε ο πρώην Υπουργός και διερωτήθηκε πως να γίνει σοβαρή κριτική στη ΝΔ για τον προϋπολογισμό, όταν δεν ξέρουμε τι ακριβώς λέμε για τη φορολογική μας πολιτική;

«Μαύρη Βίβλος» τετραετίας

Πέρα από την αποσαφήνιση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το επόμενο χρονικό διάστημα, η Κουμουνδούρου προετοιμάζει την «Μαύρη Βίβλο» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο να δίνει χθες προθεσμία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στους βουλευτές να προετοιμάσουν τα σχετικά κείμενα για κάθε τομέα άσκησης πολιτικής και σε βάθος τετραετίας, με τον κ. Φάμελλο να αναφέρει από βήματος χθες για την πολιτική της κυβέρνησης ότι «αυτό μόνο εκσυγχρονισμός και επανάσταση δεν είναι. Αναχρονισμός και υποχώρηση είναι που θα οδηγήσει σε μια αθωράκιστη κοινωνία».

Παρά την «φυγή προς τα μπρος», ωστόσο, νέες εσωκομματικές τριβές προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρη, η οποία παρομοίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με «πεθαμένο λικέρ». Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κ. Αυγέρη σημείωσε ότι «είναι συζητήσιμο πού θα βρίσκονταν τώρα οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος, αν δεν είχαμε αυτό το ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου, που μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και δήλωσε την πρόθεση υποψηφιότητας για την προεδρία, κατά την άποψή μου, ήταν ένα «πεθαμένο λικέρ». «Θα ήταν μία εσωστρεφής διαδικασία που δεν θα κινητοποιούσε σε αυτό το βαθμό τους πολίτες, ώστε να πουν ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με την πολιτική και να έρθουν να ψηφίσουν κατά χιλιάδες», είπε η Δώρα Αυγέρη.

«Από "Πεθαμένο Λικέρ", μόνο αυτό της φωτογραφίας. Κατά τ'άλλα, μόνο τα υπέροχα, χειροποίητα λικέρ της μαμάς μου. Όνειρο! #τι_ζούμε #κάτι_δικά_μου» ανταπάντησε από πλευράς της «Ομπρέλας» η Αννέτα Καββαδία, ενώ σε ανάρτησή του ο Πάνος Λάμπρου, επίσης στέλεχος της τάσης σχολίασε πως «Κάποια είπε ότι ήμασταν "πεθαμένο λικέρ". Κάποια θεωρεί ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2011 – 2015».

Κάποιος, κάποια, κάποτε.... Κάποιοι αυτοθαυμάζονται (και δεν είναι η πρώτη φορά). Κάποια είπε ότι ήμασταν "πεθαμένο...

Posted by Πάνος Λάμπρου on Tuesday, October 31, 2023


Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Λάμπρου:

«Κάποιος, κάποια, κάποτε....

Κάποιοι αυτοθαυμάζονται (και δεν είναι η πρώτη φορά). Κάποια είπε ότι ήμασταν "πεθαμένο λικέρ". Κάποια θεωρεί ότι πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την περίοδο 2011 - 2015. Κάποιος ζητάει τη συγχώνευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και ως έμβλημα να έχουν τον ήλιο, αλλά αυτή τη φορά να είναι κόκκινος! Κάποια υποστηρίζει το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και για να δείξει πόσο συνεπής είναι τρέχει από τη μία εκκλησία στην άλλη με την εικόνα στο χέρι. Κάποιος υποστήριξε ότι "νίκησε το φως", προφανώς γιατί τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσε το... σκοτάδι. Κάποιος είπε ότι είναι ο μοναδικός αρχηγός που υπήρξε ΠΟΤΕ, που ζήτησε στο 2ο γύρο να στηριχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια. Κάποιος, κάποια δηλώνει δημόσια ότι ψήφισε δεξιό υποψήφιο δήμαρχο και ας υπήρχε αριστερή.

Κάποιοι ζητούν διαγραφές...»


Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Θρήνος στη Γάζα μετά την επιδρομή στη Τζαμπαλίγια - Δεκάδες νεκροί, κρατήρας στο έδαφος, συγκλονιστικά βίντεο

Βουλιαγμένη: Η στιγμή της σύλληψης του 48χρονου μετά την καταγγελία της εγκύου για ξυλοδαρμό - Δείτε βίντεο

Κακοκαιρία στην Ιταλία: Υπερχείλισε η λίμνη Κόμο, πλημμύρες σε Μιλάνο και Βενετία (βίντεο και φωτογραφίες)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης