ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Πόλεμος των άρθρων» από τις τάσεις – «Πορεία στον λαό» από τον Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Πόλεμος των άρθρων» από τις τάσεις – «Πορεία στον λαό» από τον Κασσελάκη

Φίλης, Τζάκρη και Μαμουλάκης έβγαλαν τα εσώψυχα τους στο… χαρτί και έστειλαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

kasselakis-thessaloniki
Επιχείρηση «εξωστρέφεια» εξελίσσεται σε επίπεδο κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς την αδιαμεσολάβητη επαφή του με τους πολίτες πυκνώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11 Νοεμβρίου.

Με μια διήμερη εξόρμηση αρχικά στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του εορτασμού της εθνικής επετείου και στη συνέχεια στη Λάρισα, ο κ. Κασσελάκης έχει εκκινήσει «πορεία στο λαό», προκειμένου να αφήσει πίσω τις ημέρες της εσωστρέφειας για την αξιωματική αντιπολίτευση. Στις δύο ημέρες που βρέθηκε εκτός των τειχών, είχε σειρά συναντήσεων με διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα των επαφών του με όσο το δυνατόν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα της περιοχής.

Ξεκινώντας από την ανταλλαγή απόψεων με νέους και ανθρώπους του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε χθες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, μια αμιγώς αγροτική περιοχή, για να εξαγγείλει πως «ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει στο δημόσιο και θα ενισχυθεί», όπως και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα στους παραγωγούς τεύτλων για να γυρίσει στην Ελλάδα η παραγωγή ζάχαρης, διατυπώνοντας τις πρώτες του δεσμεύσεις για την πρωτογενή παραγωγή. Ακολούθως επισκέφθηκε τους συγγενείς των θανόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, δηλώνοντας «εξοργισμένος για τη συγκάλυψη που φαίνεται να διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας». «Είμαι εξοργισμένος και νευριασμένος για τη συγκάλυψη που φαίνεται να διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, δεσμευόμενος ότι θα πράξει «ό, τι περνάει από το χέρι μας θα το πράξουμε για να υπάρχει πλήρης δικαιοσύνη για εσάς». Όπως τόνισε, «έχει γίνει ένα έγκλημα στα Τέμπη όπου βλέπουμε δυο τρένα να συγκρούονται με ξεκάθαρα ανθρώπινο παράγοντα», με την Κουμουνδούρου να κλιμακώνει, κατά πληροφορίες, την επίθεσή της κατά της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, «τα Τέμπη δεν είναι προσωπικό - οικογενειακό τους ζήτημα», αλλά ότι «είναι εθνικό - κοινωνικό ζήτημα. Γιατί δεν μπορεί μία κοινωνία να ανέχεται τη μη απόδοση δικαιοσύνης», κατέληξε.Τα συναισθήματα οργής, ωστόσο, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μεταβλήθηκαν γρήγορα σε συναισθήματα χαράς, όπως εξήγησε, κατά την συνάντησή του με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. «Είμαι πολύ χαρούμενος που εσύ θα είσαι στο τιμόνι της διοίκησης γιατί γνωρίζω ότι θα κάνεις χρηστή διαχείριση των πόρων, με προοδευτικό πρόσημο που βάζει τον αδύναμο πρώτο και όχι τις αναθέσεις των ημετέρων. Είναι μια μεγάλη ευθύνη που έχεις γιατί εσύ θα είσαι το πρότυπο του νέου περιφερειάρχη Θεσσαλίας» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας πως «θα είμαστε δίπλα σου σε κάθε βήμα από εδώ και πέρα γιατί εσύ είσαι δίπλα στον απλό πολίτη ο οποίος είδε τον χρόνο να παγώνει σ αυτή την περιφέρεια».

Κλείσιμο


Αναφερθείς, ακόμη, στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο η αποζημίωση αλλά πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια για να μην «ρημάξει» η περιοχή από τη φυγή των νέων. Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην νίκη του στις περιφερειακές εκλογές λέγοντας πως πρόκειται για μια «σημαντική» ανατροπή και πως «έχουμε μεγάλες ευθύνες ν' αλλάξουμε πολλά πράγματα».

Τα όσα χρήζουν… αλλαγής συζήτησαν πιο χαλαρά οι κ. Κασσελάκης και Κουρέτας στο γεύμα που ακολούθησε της συνάντησης, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άδραξε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες σε καφέ της Λάρισας, καταγράφοντας προβληματισμούς και αγωνία.

Βολές επί χάρτου

Από αγωνία, ωστόσο, διακατέχονται και αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ακόμη και αν οι εσωκομματικοί τόνοι έπεσαν εξαιτίας και της εθνικής επετείου, στο εσωτερικό του κόμματος οι τάσεις έχουν αγγίξει το σημείο βρασμού, με την πλειοψηφία να στέλνει σήματα ανασυγκρότησης σε όλα τα σενάρια. Μάλιστα, η… λίστα που επεβλήθη στα κανάλια ως προς την εκπροσώπηση του κόμματος, οδήγησε τους θιασώτες των δύο στρατοπέδων να βγάλουν τα εσώψυχα τους στο… χαρτί. Μιλώντας στην «Αυγή», η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη εκτίμησε πως «η εσωκομματική ζωή που οδήγησε μέχρι εδώ προκάλεσε την προσταγή “Άλλαξέ τα όλα!”», για να διαμηνύσει ότι «παρά τον σεισμό της εκλογής Κασσελάκη, κάποιοι συνεχίζουν να εθελοτυφλούν».

Η ίδια διερωτήθηκε ανοιχτά αν «συμμερίζονται οι τυρβάζοντες περί της διαδικασίας και των συσχετισμών τις προσβολές», για να τονίσει ότι «αυτή την ξεκάθαρη απάντηση περιμένουν να ακούσουν οι άνθρωποι που κλήθηκαν προ εβδομάδων να αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρό τους. Για τους συσχετισμούς του χθες ποσώς τους ενδιαφέρει... Η σύνθεση αυτών των οργάνων μπορεί να υπήρξε απότοκος συμβιβασμών και παζαριών, αλλά κακώς προεξοφλείται ότι όσοι ανέλαβαν ένα τέτοιο καθήκον θα εκχωρήσουν την κρίση τους σε τρίτους. Πιθανώς όσοι το προεξοφλούν διαβάζουν το σήμερα με όρους του χθες», κατέληξε.

Στον αντίποδα, «για να μην υπάρχουν «σημαδεμένες» διαδικασίες που κάποιοι να επαίρονται ότι τις «ελέγχουν» και ότι μπορούν να τις βάλουν να κάνουν το μαύρο άσπρο αναλόγως του οικείου συμφέροντος και όχι αναλόγως του τι είναι πράγματι δίκαιο», σχολίασε η ίδια.

Στο ενδεχόμενο που η νέα ηγετική ομάδα ωθεί στην έξοδο την εσωκομματική αντιπολίτευση αναφέρεται το άρθρο του Νίκου Φίλη με τίτλο: «Η Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά δεν είναι παρένθεση που θα κλείσει», με τον πρώην υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδει στον Στέφανο Κασσελάκη «τεράστιες ευθύνες». Στη σκιά των δημοσκοπήσεων, τον κ. Κασσελάκη φαίνεται ότι «τον απορρίπτουν 8 στους 10 πολίτες. Κι ακόμη, το προφίλ του δεν έχει σχέση με την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά. Μόλις 6% τον κατατάσσει στην Αριστερά! Οι περισσότεροι πολίτες τον θεωρούν δεξιό ή κεντροδεξιό (32%) ή δεν του αποδίδουν καμία πολιτική τοποθέτηση (22%)» επισημαίνει ο κ. Φίλης και διερωτάται: «Αν με την εμφάνισή του ο Κασσελάκης δημιουργεί ένα κοινωνικό-πολιτικό τείχος απέναντί του και ισχυρές ρωγμές αξιοπιστίας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνονται ως δημοσκοπική καθίζηση, πώς μπορεί να ανακάμψει η Ριζοσπαστική Αριστερά;».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «η αναξιοπιστία του κόμματος επιδεινώνεται από θέσεις που διατυπώνει ο κ. Κασσελάκης έξω από το πλαίσιο των συνεδριακών αποφάσεων αλλά και από τις αρχές οποιασδήποτε εκδοχής της Αριστεράς. Όσα είπε στον ΣΕΒ είναι «ξέφτια» νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δεν δήλωνε, λοιπόν, ως νεαρός μόνο, θιασώτης των Ρεϊγκανόμικς, των απολύσεων εργαζόμενων, της μείωσης των μισθών χάριν της ανταγωνιστικότητας και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όσα είπε στον ΣΕΒ συνιστούν μια συνεκτική νεοφιλελεύθερη πρόταση» σημείωσε ο πρώην Υπουργός, συμπληρώνοντας πως «η εκλογή Κασσελάκη δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Κι ακόμη περισσότερο δεν του παρέχει την εξουσία να διαγράφει όσους διαφωνούν, προδιαγράφοντας έτσι το Συνέδριο που ο ίδιος φαντάζεται…». «Νομίζω ότι με προσήλωση εκτελεί αποστολή, τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενός τύπου Δημοκρατικού Κόμματος Μπάιντεν, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, και μάλιστα με μεθόδους Τραμπ, αν αναλογιστούμε τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει με αχαρακτήριστες ύβρεις οι οπαδοί του στο Διαδίκτυο» εκτίμησε, πάντως, ο κ. Φίλης, θεωρώντας «παράσημο την εκτός Καταστατικού και προγράμματος του κόμματος επιχειρούμενη διαγραφή μου από έναν αρχηγό που λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, καθώς μάλιστα υπερηφανεύεται ότι μπορεί να είναι καλός πρωθυπουργός επειδή υπήρξε καλός επιχειρηματίας!».

Παράλληλα με την ανταλλαγή διαδικτυακών πυρών, η Επιτροπή Δεοντολογίας υπό την προεδρία του Αντώνη Κοτσακά έπιασε δουλειά συνεδριάζοντας την περασμένη Παρασκευή για την σύσταση των τεσσάρων τριμελών επιτροπών, που θα συνοδέψουν το «φάκελο» καθενός ξεχωριστά από τα στελέχη. Ωστόσο, η κίνηση της Επιτροπής Δεοντολογίας να μην γνωμοδοτήσει αναφορικά με την ποινή για τα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί προς διαγραφή, αναπέμποντας το θέμα στην Κεντρική Επιτροπή εξελήφθη ως δραστική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εσωκομματικής κρίσης, ιδίως όταν βάζει από την πίσω πόρτα το ενδεχόμενο αναστολής της κομματικής ιδιότητας κατά έναν χρόνο, αντί της διαγραφής.

Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε αίσθηση το άρθρο του Χάρη Μαμουλάκη στα «Νέα», όπου ο «νεοπροεδρικός» βουλευτής δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν χρειάζεται σήμερα διαγραφές. Αυτές συμβάλλουν μόνο στην ηρωοποίηση των πρωταγωνιστών τους στους επιμέρους μικρόκοσμούς μας, την ώρα που, συλλογικά, το πολιτικό μας κεφάλαιο απαξιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Μαμουλάκης.

Με αυτοκριτική διάθεση, «ένα μήνα μετά, η εικόνα που εκπέμπουμε δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Δημόσιες αντεγκλήσεις, καβγάδες του πληκτρολογίου, υπέρβαση των ορίων κριτικής στον νέο Πρόεδρο και μάλιστα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, διάφορα υπερεγώ πάνω από το εμείς. Συνεπώς, επείγει να βγούμε το συντομότερο δυνατό από το σημερινό αδιέξοδο και να οργανώσουμε με εξωστρέφεια και σχέδιο τις κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές μάχες, ανταποκρινόμενοι όπως αρμόζει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισαν με την ψήφο τους οι πολίτες» παρατήρησε χθες και η Όλγα Γεροβασίλη, συμπεραίνοντας πως «έχουμε χρέος να βάλουμε στοπ στην εσωστρέφεια και να στρέψουμε το βλέμμα μας στην κοινωνία. Με σεβασμό στην αδιαμφισβήτητη ετυμηγορία των μελών του κόμματος, που μόλις πριν ένα μήνα εξέλεξαν Πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Τηρώντας τις διαδικασίες, το καταστατικό και τους κανόνες του εσωκομματικού διαλόγου», όπως δήλωσε.

Βαδίζοντας, σε κάθε περίπτωση, σε τεντωμένο σχοινί, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιδιώκει αφενός να «λιώσει τους πάγους» με τα κομματικά στελέχη και αφετέρου να θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε διάταξη μάχης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να γίνει εσωτερική συζήτηση περί του προϋπολογισμού του 2024, αλλά και για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών "Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις", ενώ στη συζήτηση έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν οι συντονιστές/συντονίστριες, όπως και οι αναπληρωτές/αναπληρώτριες των Τμημάτων της ΚΕ, ώστε να υπάρξει το επόμενο διάστημα παραγωγικός συντονισμός μεταξύ τους.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Δεκατρεις συλλήψεις και δύο τραυματίες στα οπαδικά επεισόδια - Με τσεκούρια και τέιζερ χτυπούσαν τον 35χρονο

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα - «Θα διαλύσουμε τη Χαμάς»

Νέο μήνυμα Ερντογάν κατά Ισραήλ: Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στη Γάζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης