Βούτσης: Λάθος το ότι δεν έγινε η αναζήτηση των αιτιών της ήττας - Tι είπε για Κασσελάκη

Βούτσης: Λάθος το ότι δεν έγινε η αναζήτηση των αιτιών της ήττας - Tι είπε για Κασσελάκη

«Η άποψη Σπίρτζη υπονομεύει τη συνεργασία με τον προοδευτικό χώρο», τόνισε

Nikos_Voutsis
«Λάθος το ότι δεν έγινε η αναζήτηση των αιτιών της ήττας», χαρακτήρισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ.  Ερωτηθείς και για τις φωνές ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο τίθεται από ορισμένες πλευρές είναι μία σκέψη, μία ιδέα η οποία είχε απορριφθεί».

«Η αγωνία μας και η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρξει αυτή η μετάλλαξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Βούτσης ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ίδιο κόμμα με αυτό που ήταν στο παρελθόν.

Για το εάν έχει γίνει η αποτίμηση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτή η συζήτηση, ενώ έχει αποτυπωθεί στα γραπτά και στις αποφάσεις οργάνων και για το 2019 αλλά δεν έγινε επί της ουσίας» είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Βούτσης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ακολουθήθηκε και τώρα ακολουθείται η στρατηγική του φυγή προς τα μπρος. Είναι λάθος στρατηγική αυτή. Μπορεί κάποια κρίσιμη στιγμή που η κοινωνία βράζει, που έχει μεγάλα αιτήματα, να δώσει ένα πολιτικό αποτέλεσμα, να αποκρυσταλλώσει πολιτικά κοινωνικές διεργασίες όταν ακολουθείται συστηματικά ως τακτική, ως στρατηγική, αφήνει πίσω της όλο τον αναστοχασμό. Και όταν αφήνεις πίσω σου τον αναστοχασμό, μπαίνουν σε συζήτηση θέματα τα οποία έχουν επιλυθεί αλλά μπαίνουν και ξαναμπαίνουν και αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος.

Επιπλέον σημείωσε το εξής με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας: «η αλλαγή της ηγεσίας που έγινε με αυτό τον τρόπο που έγινε, που το καταστατικό όριζε και που έδωσε τη δυνατότητα κατά τη γνώμη μου, χωρίς μια συζήτηση ενδελεχή πάνω στα προγραμματικά τα πολιτικά ζητήματα, να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεν βοήθησε έναν αναστοχασμό, ο οποίος θα βοήθαγε και τώρα, δηλαδή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου βλέπουμε ότι ξανάζεσταίνεται μέσα σε μία μερίδα του λαού μας το κρίσιμο μέγεθος της προοδευτικής αλληλεγγύης, της προοδευτικής συνεργασίας. Πράγμα το οποίο εμείς το θέταμε και στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να υπάρχουν ευήκοα ώτα.

Για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ

Αυτά είναι λυμένα θέματα. Δεν έχουμε αποστεί ποτέ από τη δημόσια πρόκληση και πρόσκληση. Πρόσφατα έγιναν δύο βουλευτικές εκλογές, ιδιαίτερα η πρώτη που ήταν με την απλή αναλογική, για να υπάρχει μία συνεργασία προγραμματική, όπου αυτό είναι δυνατό, με το σύνολο των δυνάμεων του Δημοκρατικού τόξου, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με το Κομμουνιστικό Κόμμα, με Οικολόγους κτλ. Είναι πάγια γραμμή για εμάς και ήταν μια γραμμή η οποία μεταπολιτευτικά είχε αποδώσει πολλές φορές είτε ως αντιδεξιά, είτε ως συνεργασία. Αυτό το οποίο τίθεται από ορισμένες πλευρές και θέλω να είμαι ευθύς, είναι μία σκέψη, μία ιδέα η οποία είχε απορριφθεί οποτεδήποτε είχε εμφανιστεί στον δικό μας χώρο για μετάλλαξη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία σε ένα κεντρώο κεντροαριστερό κόμμα, έτσι ώστε να υπάρξει συγχώνευση με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι μόνο αξιακά έξω από αυτό που θέλαμε να είναι το κόμμα μας…

Αναφερόμενος στην άποψη του Χρ. Σπίρτζη σημείωσε πως «είναι μία άποψη η οποία κατ αρχήν υπονομεύει πλήρως την αναγκαία συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στη βάση προγραμμάτων, διαφορετικών οντοτήτων. Δεν είναι ανάγκη στον άλλον να του πεις θα σου παίρνω στελέχη, θα μου παίρνεις στελέχη, θα γίνουμε ένα, πάμε να κάνουμε ένα συνέδριο όλοι μαζί για να συνεργαστείς. Συμμαχίες χρειάζονται στη βάση προγραμμάτων, ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση, μπορεί να είναι ακόμα ευρύτερες ανάμεσα στα κόμματα και αυτή η άποψή που δυσκολεύει πάρα πολύ.

Από την άλλη αναφερόμενος στον κ. Ανδρουλάκη τόνισε πως «όταν στον πρώτο γύρο ο Τσίπρας έλεγε πάμε να κάνουμε κοινή προοδευτική εναλλακτική κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης εργάσθηκε για να μην υπάρξει ούτε υπόνοια ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό».

Για τις δηλώσεις Κασσελάκη περί αριστερόμετρου κλπ

Ό, τι ήταν να πω επί της ουσίας το έχω πει. Όταν αναδεικνύονταν κάποιες πλευρές αυτών των απόψεων. Είμαι σαφής ότι για μία γενικότερη αποτίμηση, είτε στο πλαίσιο της συζήτησης σήμερα της Πολιτικής Γραμματείας, είτε στο πλαίσιο της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή θα τοποθετηθώ γενικότερα εκεί πέρα.

Για την απουσία Κασσελάκη από την Ελλάδα

Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτεραιότητες, προφανώς άπτονται και προσωπικών θεμάτων που πρέπει να έχουμε πολύ μεγάλη ευαισθησία ακόμα και για τους προέδρους των κομμάτων. Οι προτεραιότητες οι οποίες οδήγησαν στο να γίνει αυτό το ταξίδι ως ανάγκη απόλυτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα ο ίδιος προσπάθησε και σε ένα βαθμό νομίζω το εξέφρασε αυτό και από εκεί και από μακριά, όντας να έχει μια σαφή, μια καθαρή τοποθέτηση, ανεξάρτητα της κριτικής που θα μπορούσε να κάνει κανείς πάνω στα τεκταινόμενα. Δεν πιστεύω δηλαδή πως υπάρχει μία έλλειψη πολιτικής ενσυναίσθησης.

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ίδιο κόμμα

Κλείσιμο
«Η αγωνία μας και η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρξει αυτή η μετάλλαξη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Βούτσης ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ίδιο κόμμα με αυτό που ήταν στο παρελθόν και πρόσθεσε πως «γι αυτό τοποθετούμαστε και κριτικά και βέβαια αυτό αφορά και μένα σε μια ρητορική η οποία μιλάει γενικώς περί δημοκρατικής παράταξης ή περί συγχώνευσης με το ΠΑΣΟΚ, όπως συζητήσαμε προηγούμενα, ή περί κεντρώου μονομερούς ακροατηρίου ή περί μη φορολόγησης των μεγάλων κτλ. Αυτά είναι ζητήματα όμως, τα οποία συζητιούνται, θα συζητηθούν μέσα στο κόμμα μας. Η επικινδυνότητα, της υπερίσχυση ενδεχομένως τέτοιων απόψεων είναι πολύ μεγάλη για τον χώρο μας.

Για τις απόψεις Κασσελάκη και αν είναι μόνο προσωπικές

Είναι σαφές ότι με την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπήρξε ταυτόχρονα η ανάδειξη προσώπων, στελεχών, συντρόφων μέσα στην ηγεσία του κόμματος, που μέχρι τώρα τουλάχιστον είχανε δημόσια καταθέσεις, διαφορετικές απόψεις ή και αντίθετες ή και συγκλίνουσες από αυτές που ως προσωπική άποψη χρησιμοποιεί πολύ και το εγώ ο πρόεδρος του κόμματος καταθέτει. Άρα μιλάμε για ένα μείγμα απόψεων που θα πρέπει σίγουρα να μπει στη βάσανο της κατάθεσης ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου από την πλευρά της ηγεσίας σήμερα του κόμματος. Δεν είναι θέμα να φτάσουμε στο συνέδριο, να φτάσουμε σε μια κεντρική Επιτροπή που θα αποφασίσει κάποια πράγματα. Είναι ζήτημα επιτακτικό να κατατεθεί ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο για τις εξελίξεις, με βεβαίως και με τις πλευρές του, τις ιδεολογικές, αξιακές, της εξωτερικής πολιτικής, τα θεσμικά ζητήματα, τη δημοκρατία και με στόχο αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση. Επί της ουσίας δηλαδή με τεκμηριωμένη μαχητική αντιπολίτευση και όχι με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων.

Για την κυβερνητική πολιτική

«Να σας πω ότι αυτό που μυρίζει μπαρούτι πραγματικά είναι η κατάσταση έτσι όπως πλέον με μεγαλύτερη ευκρίνεια και από τα ΜΜΕ έρχεται στην επιφάνεια από πλευράς της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα και γύρω από αυτό γίνονται όλες οι συζητήσεις. Βεβαίως θα υπάρξει και συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αλλά ελπίζω να μην είναι αργά σε σχέση και με το ταμείο ανάκαμψης, τις απένταξης αντιπλημμυρικών έργων, τις καθεστωτικές νοοτροπίες κλπ, τα οποία φάνηκε ότι γονιμοποιούν έστω και καθυστερημένα μετά τις βουλευτικές εκλογές ένα υγιές κατά τη γνώμη μου κύμα αντίδρασης μέσα στην κοινότητα, μέσα στην κοινωνία. Από την άλλη βεβαίως, το μείζον θέμα είναι το θέμα της αποχής από τις πολιτικές εξελίξεις. Γύρω από αυτή λοιπόν τη συζήτηση εστιάζεται και η όποια αντιπαράθεση ή συζήτηση υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πόσο αποτελεσματικά, επί της ουσίας με ένα αυτόνομο κόμμα της ανανεωτικής, της σύγχρονης Αριστεράς, με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμαχίες, με άλλες όμορες δυνάμεις κτλ. θα δοθεί αυτή η μάχη απέναντι στο καθεστώς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη. Εκεί είναι προφανές ότι έχουν αναδειχθεί ή αναφύονται διαφορετικές εκδοχές και προσεγγίσεις και γύρω από αυτό το ζήτημα φαντάζομαι θα γίνει και συζήτηση σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, το απόγευμα. Αρκετά καθυστερημένα θέλω να είμαι ευθύς. Σχεδόν ένα μήνα μετά που ανέλαβε και νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Για το Παλαιστινιακό

«Η Λωρίδα της Γάζας είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου εδώ και 15 χρόνια» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης ενώ υπογράμμισε πως «το να ζουν επί δεκαετίες 2,5 εκατ. άνθρωποι με αυτό τον τρόπο είναι η εύφλεκτη ύλη η οποία δημιουργεί προφανέστατα αυτή την κατάσταση». Επιπλέον αναφερόμενος στο Ισραήλ σημείωσε πως «όταν δε μία χώρα όπως το Ισραήλ, που είναι μία χώρα συντεταγμένη, με πάρα πολύ μεγάλη διεθνή υποστήριξη αλλά και με γνώση πολέμων προχωράει σε αυτού του τύπου τους βομβαρδισμούς και σε εγκλήματα πολέμου, όπως έλεγε χθες και η ανακοίνωση του κόμματός μας, είναι πολλαπλάσια ευθύνη από αυτό που συμβαίνει και είναι όχι απλά κατακριτέο, απόλυτα καταδικαστικό για τη σφαγή που έγινε από τη Χαμάς στην έναρξη αυτής της υπόθεσης», ενώ υπογράμμισε πως «η έννοια της αυτοπροστασίας όταν επεκτείνεται στην κατάληψη των άλλων και εναντίον αμάχων κυρίως, είναι έγκλημα πολέμου».

Τέλος, μιλώντας για την επόμενη μέρα τόνισε πως «θα πρέπει να οικοδομήσουμε και μία πολιτική αναζήτησης της ειρήνης με επίλυση του Παλαιστινιακού. Υπάρχουν αποφάσεις για δύο κράτη σε αυτή την περιοχή, οι οποίες είχαν γίνει αποδεκτές και από ηγεσίες, ας πούμε των χωρών αυτών. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα μία μεγάλη ειρηνευτική προσπάθεια και βεβαίως να σταματήσει η εκκένωση της Γάζας και όλα αυτά τα εγκλήματα πολέμου τα οποία συμβαίνουν τώρα».

Πηγή: ΕΡΤ 

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Ανδρουλάκης: «Κλείνει την πόρτα» σε συμφωνία κορυφής για την «προοδευτική συμμαχία» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Αίας Μανθόπουλος: Η πολυτάραχη προσωπική ζωή του «ζεν πρεμιέ» που αναζητούσε απεγνωσμένα την αγάπη

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης