Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον Demis Hassabis - Ποιος είναι ο Έλληνας «μάγος» της τεχνητής νοημοσύνης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον Demis Hassabis - Ποιος είναι ο Έλληνας «μάγος» της τεχνητής νοημοσύνης

Οι προοπτικές για την Ελλάδα που συζητήθηκαν - Η διαδρομή του ελληνικής καταγωγής Hassabis από παιδί θαύμα στο σκάκι στην κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης

mitsotakis-hassabis-150
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον ιδρυτή και CEO της εταιρείας DeepMind, Demis Hassabis, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

mitsotakis-hassabis-1


Κλείσιμο
Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Demis Hassabis μάλιστα τιμήθηκε με το να τον συμπεριλάβει το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ στην λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023.

Όταν ο Demis Hassabis ήταν νέος, βοήθησε στο σχεδιασμό του Theme Park, ενός δημοφιλούς παιχνιδιού υπολογιστή που έδινε στον παίκτη τη δυνατότητα να βλέπει από τη σκοπιά του Θεού μια εκτεταμένη επιχείρηση εμπορικών δραστηριοτήτων. Έκτοτε, ο Hassabis, ο οποίος ηγείται ενός από τα κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθεί να αποκτήσει μια άποψη του κόσμου από τη… σκοπιά του Θεού!

mitsotakis-hassabis-1001_2


Ποιος είναι ο Demis Hassabis, ο ελληνικής καταγωγής «μάγος» της ΑΙ

Η DeepMind είναι ένα project του Demis Hassabis, ενός 46χρονου πρώην παιδιού-θαύματος που γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο σημαντικούς ειδικούς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφημερίδα Guardian να τον χαρακτηρίζει ως «τον σούπερ-ήρωα της AI».

Αν και δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα -«κατανοώ λίγα ελληνικά, επειδή ο παππούς μου ζούσε με την οικογένειά μας για αρκετό καιρό και επικοινωνούσε στα ελληνικά με τον πατέρα μου», έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εκφράζει την περηφάνια του για τις ελληνικές του ρίζες.

Demis-Hassabis-1536x864


Όπως έχει αναφέρει, «Φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου».

Παρότι και οι δύο γονείς του ήταν αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση και δεν είχαν κλίση προς τους υπολογιστές ή την τεχνολογία, και με τα αδέρφια του να ακολουθούν δημιουργικές καριέρες, ο ίδιος ανακάλυψε μια κλίση προς τα μαθηματικά και την επιστήμη.

time-ai


Εντούτοις, μία από τις πρώτες του αναμνήσεις είναι από την ηλικία των τεσσάρων, όταν παρακολούθησε τον πατέρα του να παίζει με τον θείο του σκάκι. Σύντομα, ήδη μετά από μόλις δύο εβδομάδες, ξεκίνησε να παίζει με ενήλικες, κερδίζοντας πολλούς από αυτούς, και πριν καν γίνει 13, είχε φτάσει να είναι ο δεύτερος κορυφαίος παίκτης στην ηλικιακή του κατηγορία παγκοσμίως.

Με 200 στερλίνες που είχε κερδίσει στο σκάκι αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή, έναν ΖΧ Spectrum και στα 8 του χρόνια άρχισε να γράφει τα δικά του computer games. Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Στο μεταξύ, και παρότι ήταν ακόμα ανήλικος, έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park», το οποίο τη δεκαετία του 1990 πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», παραδέχτηκε κάποτε μιλώντας στον βρετανικό Observer.

Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την Deepmind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών.  Ως διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και εξαγοράστηκε από την Google το 2014 για 500 εκατ. δολάρια, ο Hassabis οδήγησε ομάδες επιστημόνων πληροφορικής σε επιτεύγματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως η επίλυση του ενοχλητικού προβλήματος της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών και η νίκη επί των ανθρώπινων επαγγελματιών στο πολύπλοκο επιτραπέζιο παιχνίδι Go. Τον Απρίλιο του 2023, καθώς ο Sundar Pichai της Google αναδιοργάνωσε τις ομάδες τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας του μετά την επιτυχία του ChatGPT της OpenAI, ο Hassabis απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Η αναδιοργάνωση συγχώνευσε το DeepMind και το άλλο εργαστήριο AI της Google, το Google Brain, και έβαλε τον Hassabis στο τιμόνι. Ήταν μια προσπάθεια του Pichai να εξορθολογήσει τις προσπάθειες της Google προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης και να αποκρούσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Όμως, από την πρώτη στιγμή, ο Hassabis είχε στο μυαλό του κάτι μεγαλύτερο. Έβλεπε την τεχνητή νοημοσύνη σαν τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Σήμερα που η συζήτηση για τους κινδύνους της τεχνολογίας αυτής φουντώνει, ο ίδιος πιστεύει στην προσεκτική ανάπτυξή της.

Ειδήσεις σήμερα:

Κασσελάκης: Στο πατρικό της θείας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου το σόου με τις λάσπες

Νέα Υόρκη: Εννιάχρονη βρέθηκε μέσα στο ντουλάπι του απαγωγέα της 48 ώρες μετά την εξαφάνισή της

Ο Τραμπ πόσταρε εικόνα που τον δείχνει να κάθεται στο δικαστήριο με τον... Ιησού στο πλευρό του

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης