Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Νότου: Η επιστολή για πρόσθετους πόρους για την κλιματική κρίση και το μήνυμα για το μεταναστευτικό

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Νότου: Η επιστολή για πρόσθετους πόρους για την κλιματική κρίση και το μήνυμα για το μεταναστευτικό

Τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν - Συντονισμός για περισσότερους πόρους

mitsotakis-synodos
Σε ευρωπαϊκό τερέν επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Βαλέτα της Μάλτας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου, όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του, αλλά και τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο ίδιος διατηρεί απευθείας δίαυλο.

Ένα από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα θα είναι το μεταναστευτικό, με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και την εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες. Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια πιο ενεργητική ευρωπαϊκή πολιτική για δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει έτι μια φορά ότι κεντρικό ζήτημα μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, σε συνεργασίας με τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και η πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις. Αυτές οι δύο πτυχές, άλλωστε, είναι και βασικοί πυλώνες της νέας ελληνοτουρκικής συνεννόησης που αναμένεται να αποτυπωθούν σε μια νέα συμφωνία σε ευρωτουρκικό επίπεδο που θα "κλειδώσει" ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Συντονισμός για περισσότερους πόρους

Πέρα από τη μεταναστευτική κρίση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην κλιματική κρίση, με δεδομένο ότι οι συνέπειές της είναι ήδη αισθητές σε πολλές περιοχές που βιώνουν ήδη πρωτόγνωρα και ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές, τη διάσταση αυτή, των δίδυμων κρίσεων – μεταναστευτικής και κλιματικής - στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος, είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MEE9 υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους. Ήδη, το πρώτο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα γίνει στη Γρανάδα στις 6 Οκτωβρίου πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου σο τέλος του μήνα.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Ραντεβού με τον Μακρόν

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως προαναφέρθηκε, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, με δεδομένο ότι η ελληνογαλλική σχέση είναι στρατηγική και ισχυρή. Άλλωστε, στον κ. Μητσοτάκη έχει απευθυνθεί πρόσκληση να δώσει το παρών την επόμενη Τετάρτη στη Λοριάν, όπου θα "πέσει στο νερό" η πρώτη φρεγάτα Belharra που έχει παραγγείλει η χώρα μας, η οποία θα εκπροσωπηθεί σε κάθε περίπτωση από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό του ΓΕΝ Γιάννη Δρυμούση.


Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

- Συνάντηση με Εμανουέλ Μακρόν (13:15 ώρα Ελλάδας)
- Πρώτη συνεδρία συνόδου EU MED-9 για τη Νότια Γειτονία (14:00)
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης