ΚΥΣΕΑ: Το μεταναστευτικό στο τραπέζι - Πίεση μεν, αλλά ελεγχόμενη στα νησιά από τις ροές

ΚΥΣΕΑ: Το μεταναστευτικό στο τραπέζι - Πίεση μεν, αλλά ελεγχόμενη στα νησιά από τις ροές

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η επέκταση του φράχτη στον Έβρο - Διάθεση για συνεργασία δείχνει η Τουρκία στο μεταναστευτικό

dendias_kysea
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και, κατά κύριο λόγο, η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Κατά πληροφορίες, στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης μίλησε για την πίεση που υπάρχει στα νησιά και στις δομές, όπου η πληρότητα φαίνεται πως πλησιάζει το 60-65%. Αυτό που επισημάνθηκε, είναι πως υπάρχει μεν μια πίεση, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. 

Αναφορικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων μηνών, εκφράστηκε η εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα περιοριστούν και ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως η Τουρκία δείχνει διάθεση για συνεργασία.  Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα στο Δέλτα του Έβρου συνάντηση των ΓΓ των υπουργείων Ελλάδας-Βουλγαρίας και Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η Άγκυρα δείχνει να επιθυμεί να επικρατήσει ηρεμία το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της ευρύτερης αποκατάστασης τόσο των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και των σχέσεων με τη Δύση. 

Όσο για τον φράχτη στον Έβρο και την πορεία υλοποίησης της επέκτασης, τονίστηκε πως το έργο συνεχίζεται με βάση τα χρονοδιαγράμματα και με μικρότερη πίεση, σε σχέση με όσα ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.  

Για την προοπτική της ευρωτουρκικής συμφωνίας, επισημάνθηκε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξή της, ωστόσο θα χρειαστεί λίγος χρόνοςς ακόμα, με τις επαφές που θα έχει ο Καιρίδης με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στην Άγκυρα, να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες.  

Το σημερινό ΚΥΣΕΑ έγινε στη σκιά των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις επαφές, άλλωστε, το θέμα του μεταναστευτικού έπεσε στο τραπέζι, με τον τους δύο ηγέτες να συζητούν την προοπτική μιας νέα ευρωτουρκικής συνεννόησης, προκειμένου να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα και συνακόλουθα την Ευρώπη.


Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα εργοστάσια θα τσακώνονται ποιος θα πάει να δουλέψει την Κυριακή

Πού «χτυπά» η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες - Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ

Γκρίνια Ραγκούση, Λάμπρου και Καλπάκη για τις... αντικαταστάσεις από τηλεόρασης του Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης