Νέα μεταμεσονύκτια ρήξη Αχτσιόγλου - Κασσελάκη - Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα τοξικότητας

Νέα μεταμεσονύκτια ρήξη Αχτσιόγλου - Κασσελάκη - Αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα τοξικότητας

Κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Αχτσιόγλου: Μου απευθύνθηκε υποτιμητικά επειδή είμαι γυναίκα - Κασσελάκης: Όταν ζητούσε debate, εγώ ήμουν στις λάσπες

kasselakis-axstioglou
Αν και καθόλου «απόψε σιωπηλοί» δεν έμειναν οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης, ο στίχος του ομώνυμου τραγουδιού του Νικόλα Παπάζογλου «δεν θέλω να ‘μαστε ούτε φίλοι, ούτε εχθροί» αποτυπώνει πιο καθαρά από οτιδήποτε άλλο το κλίμα μεταξύ των δύο φιναλίστ στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το κλίμα μεταξύ τους είναι κάτι περισσότερο από ψυχροπολεμικό. Με το δόγμα «τίποτα αναπάντητο» σε πλήρη ισχύ, αμφότεροι επιχειρούν να αναδείξουν τα τρωτά σημεία του αντιπάλου τους, την ώρα που οι υποστηρικτές του καθενός επιτίθενται λεκτικά και με αλλεπάλληλα υπονοούμενα, σε ένα κλίμα που δεν αφήνει περιθώρια καταλλαγής και ενότητας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να διευκρινίσει πως «η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για ένα ψεύτικο sms που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και για αήθεις διαστρεβλώσεις. Έστειλε εξώδικο. Την πιστεύω απόλυτα», καθώς είχε θέσει αρχικά εαυτόν εκτός κάδρου, όταν ρωτήθηκε για τα περί «υπονόμευσης» του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι μόνο έναν μήνα στον ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στους παλιότερους στο κόμμα ως γνώστες. Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε για την επιλογή του συνυποψηφίου της να της απευθυνθεί στον Ενικό πως «μου απευθύνθηκε με το υποτιμητικό αυτό «στυλάκι» ακριβώς επειδή είμαι γυναίκα, όμως εγώ είμαι από εκείνες τις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να μην υποταχθούν στη “φυσική” τάση των πραγμάτων, καταλήγοντας διακοσμητικές σε ένα ανδροκρατούμενο σύμπαν».



Κλείσιμο
Από πλευράς του, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε σχετικά με την πρόταση Αχτσιόγλου για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ πως «όταν η κ. Αχτσιόγλου ζητούσε debate εγώ ήμουν στις λάσπες, με τον κόσμο που υποφέρει» υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι αυτό που μετράει είναι να απαντάμε στις ερωτήσεις του κόσμου. «Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτα» διαμήνυσε και έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Βατερλώ στο Αιγάλεω

Πετώντας, από μέρους της, την μπάλα στο γήπεδο της εξωτερικής πολιτικής, σε νέο βίντεό της χθες η κ. Αχτσιόγλου διερωτήθηκε δημόσια «ποια είναι η θέση του κ. Κασσελάκη για τον ελληνοτουρκικό διάλογο;», ενώ υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «εγώ κατεβαίνω ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με σκοπό ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και εγώ να είμαι η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της χώρας» περιέγραψε και συμπλήρωσε, συμπληρώνοντας πως «δεν αρκούν κάποιες ατάκες ή κάποιες δηλώσεις, αλλά «χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο».

Στην περιοδεία του στο Αιγάλεω, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης υπέπεσε σε ολίσθημα, καθώς αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος στην Κύπρο ως «Κρατίδιο δικό τους» και «βόρειο τμήμα» στα Κατεχόμενα, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της κοινωνικής θητείας στο στρατό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας μπροστά στις κάμερες στο Αιγάλεω, θέλονας να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο οποίος κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Σχολιάζοντας σχετικά ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το «να μην απαντάει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόκληση του Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, της, του βόρειου, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, της βόρειας, στην Κύπρο».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvormvxmcd5t)


Μάλιστα δευτερόλεπτα μετά έσπευσε να διορθώσει τα λεγόμενα του μετά από παρατήρηση δημοσιογράφου λέγοντας «…του ψευδοκράτους». «Ένας ηγέτης απαντάει ξεκάθαρα, δεν αφήνει να περνάνε υπονοούμενα. Η Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα προστατεύσει πλήρως και στο ακέραιο και την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, είναι ξεκάθαρο» συνέχισε. Στη συνέχεια υπέπεσε σε νέο ολίσθημα καθώςτόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα έχει αναγνωρίσει τη μουσουλμανική μειονότητα.

Ακόμη, πρότεινε να είναι επαγγελματική η πρώτη γραμμή του στρατού, αλλά να υπάρχει κοινωνική θητεία για τα υπόλοιπα.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κασσελάκη:

«Να θυμίσω σε όλους ότι έχω βάλει στην κρίση του κόσμου από τα μέσα Αυγούστου ξεκάθαρες προτάσεις. Είμαι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει βγάλει προτάσεις. Το να λέμε ότι δεν έχω πολιτικό περιεχόμενο, όταν έτσι άρχισε η υποψηφιότητά μου από την έγκριση του κόσμου για το περιεχόμενο που έβγαλα μπροστά, πολύ απλά δεν σέβεται την νοημοσύνη του κόσμου. Έχω βγάλει ξεκάθαρες προτάσεις.

Για τον στρατό έχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω η πρώτη γραμμή ως στόχο η εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Ως στόχο πρέπει να έχουμε η πρώτη γραμμή του στρατού κατά τη γνώμη μου να είναι επαγγελματική, οι άνθρωποι να έχουν οικογενειακό σχεδιασμό οι στρατιωτικοί μας και να έχουν πολύ καλές απολαβές.

Για τη δεύτερη γραμμή και για όλο τον συντονισμό που πρέπει να γίνει, θέλω να υπάρχει κοινωνική θητεία. Αυτή είναι η άποψή μου. Να μπορούν και αγόρια και κορίτσια να μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα, στον τόπο τους με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Αυτό θα γίνει με συνεννόηση με την κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν ένας υποψήφιος να κάνει ένα ολόκληρο κυβερνητικό πρόγραμμα κοστολογημένο μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Σας λέω τον σκοπό: ο σκοπός ποιος είναι; Ο σκοπός είναι ένας νέος να μην χάνει εννιά μήνες από τη ζωή του να κάνει σκοπιά μη παραγωγική. Ο σκοπός είναι, βεβαίως και η κοινωνική θητεία θα πρέπει να έχει και αμυντικό προσδιορισμό. Όλη η κοινωνία πρέπει να έχει τεκμηρίωση και να είναι έτοιμη για όλα τα θέματα άμυνας. Αλλά, ο χρόνος που ξοδεύει ο καθένας του όταν είναι ενήλικας και μπαίνει σε μια θητεία, πρέπει να είναι παραγωγικός για τη ζωή του. Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να είναι κάτι το συνταρακτικό. Πρέπει να το συζητήσουμε νηφάλια. Το ζητάνε οι νέοι.»

Κατόπιν αυτών, άγνοια του καταλόγισε τις πρώτες πρωινές ώρες σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας πως «είναι ένα σοβαρότατο σφάλμα» η αποστροφή του για το ψευδοκράτος.

Αναλυτικά, η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου:

Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτακη-Ερντογαν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελακη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απογευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος ειναι «κρατίδιο τους» ( δηλ. των Τούρκων).

Πρόκειται για ενα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ενα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτει σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική.

Φαντάζομαι ο κύριος Κασελακης θα ανακαλέσει τη δήλωση του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας.

Λίγες  ώρες μετά και ειδικότερα τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης με νέο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλησε να διορθώσει  το ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε για τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του δήλωση, «τα έριξε» στην κούραση και την αϋπνία και εξήγησε πως δεν βρήκε τη «σωστή λέξη».

«Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού», είπε, ενώ επιτέθηκε ξανά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που «δεν βρήκε μια λέξη να πει - ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους».



Νεύρα για τα ποσοστά

Η εκτός ελέγχου ένταση και τοξικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία προκάλεσε χθες την πυροσβεστική παρέμβαση των Γραμματέων του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, με φόντο τις λεκτικές αψιμαχίες κορυφαίων στελεχών, αλλά και τα «βιτριολικά» σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, δεν είναι σύμπτωμα της κόντρας κορυφής, αλλά της αριθμητικής. Συγκεκριμένα, αμφότεροι Κασσελάκης και Αχτσιόγλου θα πρέπει να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των οπαδών τους, στην οποία προσβλέπει, κατά κάποιους, και η τοξική ατμόσφαιρα που καλλιεργείται τις τελευταίες ώρες με κόντρες κορυφής μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος.

Σε απόλυτους αριθμούς, το «καλό σενάριο» θέλει να προσέρχονται στις κάλπες περίπου 120.000-130.000 φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ σε περίπτωση που η διαδικασία δεν συνεπάρει με τον ίδιο ενθουσιασμό το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν αποκλείεται να προσέλθουν στις κάλπες περίπου 100.000 -110.000 παλιά και νέα μέλη, επηρεάζοντας σε έναν κρίσιμο βαθμό τους διαμορφωμένους συσχετισμούς. Ακόμη, η είσοδος περισσότερων από 40.000 παλιών μελών, εκ των οποίων οι 7.500 δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία μέσω ταυτοποίησης των προσωπικών τους στοιχείων προσθέτει «νέο αίμα» στο εκλογικό σώμα, αλλά και έναν ακόμη πονοκέφαλο στα επιτελεία των δύο υποψηφίων, καθώς πρόκειται για τελείως αχαρτογράφητη εκλογική δεξαμενή. Αν τελικά η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως» στα παλιά μέλη, την Κυριακή τότε θα κληθούν να ψηφίσουν 190.000 μέλη του κόμματος, με την Κουμουνδούρου να έχει προμηθευτεί ήδη περίπου 60 νέα τάμπλετς, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί να στηθούν νέες κάλπες στα υπάρχοντα εκλογικά τμήματα για λόγους αποσυμφόρησης.

Ειδήσεις σήμερα

Ήμουν κουρασμένος, θέλω δύο μήνες εξάσκηση στα ελληνικά, λέει τώρα ο Κασσελάκης για το «δικό τους κρατίδιο» για τα Κατεχόμενα

Δύο γυναίκες στους 10 που συνελήφθησαν στην Τουρκία για αντίποινα της εκτέλεσης των 6 στη Λούτσα

14 σεισμοί μέσα σε 12 ώρες στον Κορινθιακό κόλπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης