Οι χούλιγκαν στη φυλακή, οι ομάδες προ των ευθυνών τους - Τι θα πει ο Μητσοτάκης σε Τσέφεριν και τους «4» μεγάλους

Οι χούλιγκαν στη φυλακή, οι ομάδες προ των ευθυνών τους - Τι θα πει ο Μητσοτάκης σε Τσέφεριν και τους «4» μεγάλους

Αποφασισμένη να κλείσει οριστικά τα γήπεδα στους χούλιγκαν η κυβέρνηση και να φέρει πίσω τις οικογένειες - Στο τραπέζι η ουσιαστική συνδρομή της UEFA και των ιδιοκτητών Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Τα μέτρα για πρόληψη και καταστολή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Mitsotakis-tseferin
Αποφασισμένος για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες που θα βάλουν τέλος στη μάστιγα του χουλιγκανισμού είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φέρεται μάλιστα να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του οι οποίες κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Αλλαγές στη δικαστική αντιμετώπιση των εγκλημάτων χουλιγκανισμού, αναβάθμιση της συνεργασίας με τις ΠΑΕ και τους ευρωπαϊκούς αθλητικούς οργανισμούς και ανασχηματισμό στη δομή της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την καταστολή των επεισοδίων.

Η εισβολή των Κροατών Bad Blue Boys, που οδήγησε στη δολοφονία του νεαρού οπαδού Μιχάλη Κατσουρή, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα ήδη γεμάτο ποτήρι. Εν αναμονή του πορίσματος της ΕΔΕ, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, για την απόδοση ευθυνών και τη λήψη αποφάσεων για τις αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων, η κυβέρνηση οργανώνει τις νομοθετικές παρεμβάσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της. Στόχος να διώξει τους χούλιγκαν από τα γήπεδα, για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά οι ελληνικές οικογένειες.

Ο ρόλος των ΠΑΕ

Σε κάθε περίπτωση, η αρχή για την ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδιασμού θα δοθεί αύριο, Τετάρτη, οπότε ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν -με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Παρασκευή, και τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Θα προηγηθεί ένα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της UEFA και θα ακολουθήσει η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος, ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης και εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Κλείσιμο
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο συντονισμός όλων στην εξεύρεση τολμηρών και αποτελεσματικών λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και η αυστηρή εφαρμογή του νόμου του 2022 για τη λειτουργία των συνδέσμων των οπαδών και του επικίνδυνου φαινομένου των αδελφοποιήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επτά Ρουμάνοι ήταν οπαδοί της Πετρολούλ, που είναι αδελφοποιημένη με την Γκενκ με την οποία έπαιζε ο Ολυμπιακός! Οπως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι αδελφοποιημένοι με τους Bad Blue Boys της Ντιναμό, οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι με τους Ultras της Μαρσέιγ κ.ο.κ. Κι αυτό είναι ευθύνη της UEFA και των συλλόγων να το αντιμετωπίσουν αναλαμβάνοντας και αυτοί τις ευθύνες τους για την προστασία του αθλήματος, αλλά και της κοινωνικής ηρεμίας και της ομαλής κοινωνικής ζωής.

Την περασμένη Παρασκευή κατέφτασε στην Αθήνα ο διευθυντής Ασφαλείας της UEFA, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον κ. Οικονόμου αλλά και στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θέμα των συναντήσεων είναι η καλύτερη οργάνωση των συστημάτων ασφαλείας, όχι μόνο στα γήπεδα αλλά και σε κάθε χώρο όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν χούλιγκαν, όπως γραφεία συνδέσμων, λέσχες κ.λπ.

Στη φυλακή

Μετά την παρέμβαση του 2022 για την αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας των συνδέσμων οπαδών, τα υπουργεία Παιδείας και Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα κεντρικά της κυβέρνησης για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν. Ενας από τους βασικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει τα παράθυρα που επιτρέπουν στους χούλιγκαν να τα σπάνε, να συλλαμβάνονται, αλλά εν τέλει να κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ωραίοι! Στο πλαίσιο αυτό, επίκειται η ένταξη των σχετικών αδικημάτων στις προωθούμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι ποινές που θα επιβάλλονται να εκτελούνται χωρίς αναστολή.

Μέχρι το 1982 όποιος καταδικαζόταν σε ποινή άνω των έξι μηνών οδηγούνταν στις φυλακές. Από τότε μέχρι σήμερα διανύθηκε μια τεράστια απόσταση, που έφτασε στο σημείο να συλλαμβάνονται κακοποιοί δεκάδες φορές και να είναι συνεχώς ελεύθεροι, καθώς πετυχαίνουν κάθε φορά αναστολή στην έκτιση της ποινής τους. «Οποιος προκαλεί σωματικές βλάβες σε συμπλοκές οπαδών και καταδικάζεται από τη Δικαιοσύνη θα πηγαίνει στη φυλακή», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ανώτερη κυβερνητική πηγή. «Θα πηγαίνουν φυλακή έστω και για έξι μήνες, αλλά θα τους επιβάλλεται και βαρύ χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα “κλειδώνει” τον ΑΦΜ του καταδικασμένου χούλιγκαν εφόσον δεν καταβληθεί», μας εξηγεί και προσθέτει: «Είναι πραγματικά άδικο για τους νομοταγείς πολίτες να βλέπουν αυτή την υπερπροστασία των εγκληματιών, κατάσταση που έφτασε στο απόγειό της με τις αποφυλακίσεις Παρασκευόπουλου και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019»!

Συναφές είναι και το θέμα έκτισης της ποινής, καθώς το φαινόμενο να αποφυλακίζονται έχοντας μείνει ελάχιστο χρόνο στη φυλακή είναι εξαιρετικά συνηθισμένο. Και σε αυτό το πεδίο θα υπάρξει παρέμβαση, στην κατεύθυνση διεύρυνσης του πραγματικού χρόνου φυλάκισης. Θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης, ώστε να μην ακυρώνεται και η κρίση του δικαστή, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αλλάξει το ορόσημο των 2/5 της ποινής (με τη συμπλήρωση των οποίων ο καταδικασμένος έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης).

Η ΕΔΕ για την ΕΛ.ΑΣ.

Το επόμενο στάδιο είναι αλλαγές στον νόμο για τις δομές του κράτους - και ειδικότερα την επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για μια παρέμβαση που προγραμματιζόταν για τα μέσα του Ιουλίου, αλλά διάφορα απρόοπτα την πήγαν πίσω. Το σκεπτικό είναι να υπάρχουν οριζόντιες και κάθετες δικλίδες ενημέρωσης και ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει ξανά αντίστοιχο περιστατικό παράλυσης και αδράνειας ενός τόσο κρίσιμου θεσμού όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Στην ουσία πρόκειται για ένα νέο πρωτόκολλο ανταλλαγής πληροφοριών, αρμοδιοτήτων (ξεκάθαρων ρόλων/ευθυνών) και προβλεπόμενων δράσεων, ώστε να μην υπάρχουν τα περιθώρια ασάφειας που κόστισαν δραματικά στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να απαντηθούν τα αμέτρητα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα της εφόδου των Κροατών χούλιγκαν. Ποιος είχε την ευθύνη παρακολούθησης της υπόθεσης; Ποιοι ήταν στα πόστα τους και ποιοι όχι την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Αυγούστου; Ποιοι αντικαθιστούσαν εκείνους που ήταν σε άδεια; Ποιοι άνοιξαν τα ενημερωτικά σημειώματα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους; Πώς τα αξιολόγησαν και τι διαταγές έδωσαν; Πότε; Παρακολούθησαν την εφαρμογή τους;

Και αν αυτά φαντάζουν γενικά, υπάρχουν και πιο ειδικά: ποιος και γιατί έδωσε τη διαταγή να φύγουν οι δυνάμεις από τα διόδια Ελευσίνας το απόγευμα της Δευτέρας, λίγες ώρες προτού περάσουν από εκεί οι Κροάτες χούλιγκαν; Ποιος διατύπωσε την εκτίμηση πως οι Bad Blue Boys θα κατευθυνθούν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και έμεινε ακάλυπτη η Νέα Φιλαδέλφεια; Ποιος είπε (εφόσον την είπε) τη φράση «αφήστε τους να πάνε να κοιμηθούν». Σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν υπήρξαν μέτρα τάξης στη Νέα Φιλαδέλφεια, από τη στιγμή που είχαν προαναγγείλει στα κοινωνικά δίκτυα συγκέντρωση οι οπαδοί της ΑΕΚ;

Τα ερωτήματα αποκτούν μεγαλύτερη αξία αν ληφθεί υπόψη η συνέχεια: μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν επί τόπου, δυστυχώς μετά την έναρξη των επεισοδίων και την τραγική τους κατάληξη, προχώρησαν σε σχεδόν 100 συλλήψεις. Ουσιαστικά εκμηδένισαν σε χρόνο dt την κροατική απειλή. Πώς γίνεται αυτή η ΕΛ.ΑΣ. να αδράνησε για σχεδόν 24 ώρες;

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις απαντήσεις και είναι έτοιμοι να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Τόσο στο επίπεδο της απόδοσης των ευθυνών όσο και στο πεδίο για την ενίσχυση των διαδικασιών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να διαφυλαχθούν το κύρος και ο ρόλος της στην κοινωνία και να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο επανάληψης ενός τέτοιου φιάσκου.

Ακόμη κι όταν οι Κροάτες μπήκαν στην πρωτεύουσα, όμως, κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία να σημάνει συναγερμό. Οι οδηγίες προς τις δυνάμεις στο πεδίο ήταν να παρακολουθούν διακριτικά και να ενημερώνουν. Μια μοιραία επιλογή που έδωσε χρόνο να εκδηλωθεί η επιδρομή, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες! Από την Κατεχάκη έχει ακουστεί ως εξήγηση η έλλειψη δυνάμεων. Η αποτελεσματική παρέμβαση όσων κινητοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τον χρόνο που απαιτήθηκε για να ανταποκριθούν στο περιστατικό τούς διαψεύδει.

Δυνάμεις υπήρχαν. Μπορεί να μην ήταν οι επιθυμητές, αλλά ήταν αρκετές.

Ειδήσεις σήμερα:

Απάντηση Μπελέρη σε Ράμα: Μπροστά σου ακόμα κι ο Ερντογάν είναι πρωταθλητής της δημοκρατίας!

Κεφαλονιά - Η ιστορία μιας βίλας: Στους κληρονόμους του Ζαν Ανουίγ «το σπίτι στον Μύρτο»

Επενδύσεις στην αντιγήρανση: Στη μακροζωία οι νέες μεγάλες μπίζνες των billionaires
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης