Νίκος Χαρδαλιάς: Το παρασκήνιο για την επιλογή του - Επαφές και διεργασίες για να μην κατέβει ο Πατούλης

Νίκος Χαρδαλιάς: Το παρασκήνιο για την επιλογή του - Επαφές και διεργασίες για να μην κατέβει ο Πατούλης

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αναμένεται μάλλον αύριο - Θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο και τη Λέσβο

xardalias-mak2
«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» είναι ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μια αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ, με πρωταγωνιστή έναν πιστό και ολίγον αφελή Τσέχο στρατιώτη στις τάξεις του Αυστροουγγρικού στρατού. Στα καθ’ ημάς, ο «καλός στρατιώτης Νίκος», κατά κόσμον ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, διόλου αφελής δεν είναι, πλην όμως παραμένει ένας άνθρωπος ειδικών αποστολών και της απόλυτου εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κάπως έτσι, σε μια δύσκολη στιγμή, με τον κ. Μητσοτάκη να οριστικοποιεί τη ρήξη του με τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο Νίκος Χαρδαλιάς καλείται να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσει τη μάχη της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας με το χρίσμα της ΝΔ και περίπου δύο μήνες να απομένουν ως τις εκλογές, έχοντας ενδεχομένως και τον μέχρι πρότινος υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Γιώργο Πατούλη «απέναντι».

Διεργασίες για τον Πατούλη

Παρά το ότι οι προθέσεις της Ν.Δ. για την περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη του Νίκου Χαρδαλιά έχουν διαφανεί, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχει αντιδράσει ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, από τον οποίον αίρεται η γαλάζια στήριξη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr είναι σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου ο νυν περιφερειάρχης να αποσυρθεί, όπως έκανε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, για να διευκολυνθεί εκεί η νέα υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού.

Αυτές οι διεργασίες, βεβαίως, δεν είναι δεδομένο ότι θα καρποφορήσουν, με αποτέλεσμα αρκετοί να θεωρούν ότι εν τέλει ο Γιώργος Πατούλης θα δώσει τη μάχη ακόμα και με δικές του δυνάμεις. Ο ίδιος διαθέτει μηχανισμό, αν και είναι σαφές ότι η άρση του γαλάζιου χρίσματος θα του προκαλέσει ζημιά τόσο σε επίπεδο δυνάμεων όσο και σε επίπεδο προσώπων. Δεν θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν, άλλωστε, το σοβαρό ενδεχόμενο στελέχη που είναι υποψήφια ως τώρα με τον Γιώργο Πατούλη να μετακινηθούν στον νέο συνδυασμό που θα καταρτίσει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι λεπτοί αυτοί χειρισμοί έχουν απώτατο περιθώριο ως την Τρίτη, όταν και ο κ. Χαρδαλιάς θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός αν ο κ. Πατούλης «τραβήξει το σχοινί» νωρίτερα και πάρει τη ρότα της πολιτικής αυτονόμησης.

Οι επαφές

Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ένα από τα δύο ονόματα που συζητήθηκαν σοβαρά στο κυβερνητικό επιτελείο για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής. Ο άλλος ήταν ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Εκλήθη το απόγευμα της Παρασκευής από στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, πήγε το πρωί του Σαββάτου στο Μαξίμου και τα είπε με τον πρωθυπουργό, όπου και του περιέγραψε τις επιφυλάξεις του για ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι δύο άνδρες, πάντως, συμφώνησαν να τα ξαναπούν άμεσα, με το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, να αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες στην περίπτωση Παπανικολάου.

Παράλληλα, είχε ενεργοποιηθεί και η περίπτωση Νίκου Χαρδαλιά. Δέχθηκε τηλεφώνημα χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο. Ο ίδιος το πρωί αναχώρησε κανονικά για επιθεώρηση μονάδων του στρατού σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, πριν ολοκληρώσει, όμως, το πρόγραμμα του εκλήθη να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Από τα Χανιά, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης, κατέστησε στους συνεργάτες του σαφή την πρόθεση του να προχωρήσει η περίπτωση Χαρδαλιά, από τη στιγμή που και ο Γιώργος Παπανικολάου ενημέρωνε ότι θα ήθελε να επιμείνει στην υποψηφιότητα του για τον δήμο Γλυφάδας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έλαβε το σήμα, επιβιβάστηκε ξανά στο ελικόπτερο και επέστρεψε στην Αθήνα, παίρνοντας και πάλι τον δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το απόγευμα. Εκεί τον περίμεναν ο Γιάννης Μπρατάκος και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, με τους οποίους συζήτησε λεπτομέρειες και «κλείδωσαν» την υποψηφιότητά του. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν επίσης σε ανοιχτή γραμμή μαζί του, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να θέλει να κλείσει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα, από τη στιγμή που το ρήγμα με τον κ. Πατούλη βάθυνε και κατέστη αγεφύρωτο.

Στήριξη

Ο κ. Χαρδαλιάς από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πιθανότητα μιας υποψηφιότητας για την περιφέρεια Αττικής κράτησε χαμηλούς τόνους. Ο ίδιος ήταν ικανοποιημένος με την παραμονή του στο υπουργείο Άμυνας, ενώ η προοπτική να είναι υποψήφιος είχε συζητηθεί ξανά πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει τότε ότι δεν ενδιαφερόταν. Ενεπλάκη ουσιαστικά στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ από επιτελικό ρόλο, με αρμοδιότητα για τα κλιμάκια που όργωναν τη χώρα και εξέταζε τις περαιτέρω επιλογές του, μεταξύ των οποίων και η Ευρωβουλή. Η ζωή, όμως, τα έφερε αλλιώς. «Ο Νίκος είναι στρατιώτης», έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη προς το protothema.gr νωρίτερα το μεσημέρι, σχολιάζοντας το σενάριο επιστράτευσής του.

Κλείσιμο
Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, θεωρείται ένα πρόσωπο που έχει τη δυναμική να κερδίσει την περιφέρεια, ακόμα και με τον κ. Πατούλη κόντρα. Ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ξέρει καλά την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν είναι εργατικός. Γνωρίζει καλά τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, όντας και ο πρώτος που έγινε υφυπουργός με αυτό το χαρτοφυλάκιο την περίοδο της πανδημίας, ενώ έχει άρτια σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου. Μια από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο κ. Χαρδαλιάς, άλλωστε, είναι ότι η υποψηφιότητα του θα στηριχθεί «σκληρά» από τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο ουσίας.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρέπει να αναμένεται αύριο, ενώ ο ίδιος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κύπρο και τη Λέσβο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατερίνη: Πήγα να δω τι έγινε και αντίκρισα την κόρη μου απανθρακωμένη στο αυτοκίνητο, λέει ο πατέρας της 38χρονης

Salon Kitty: Tα μυστικά του οίκου ανοχής που χρησιμοποιούσε η ηγεσία των Ναζί ως «άντρο» κατασκοπείας

Εύα Μουράτι: Η παρουσιάστρια από την Αλβανία κάνει διακοπές στην Ελλάδα με γαλανόλευκο μαγιό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης