Αχτσιόγλου: H κόκκινη Έφη έχει... δύο «βουνά» μπροστά της και τον Νίκο Παππά

Αχτσιόγλου: H κόκκινη Έφη έχει... δύο «βουνά» μπροστά της και τον Νίκο Παππά

Μπορεί μία αριστερή πολιτικός να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά κόμμα εξουσίας; - Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αλλά και το εσωκομματικό χάος, τις φατρίες της Κουμουνδούρου και τον ανταγωνιστή υποψήφιο Νίκο Παππά - Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
axtsioglou_new_xr
Με αέρα φαβορί, αναλογίες μοντέλου, καλές σπουδές και αρκετή κυβερνητική εμπειρία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, Εφη Αχτσιόγλου, γεννηθείσα το 1985, προβάλλει ως η επικρατέστερη διάδοχος του κατά 11 χρόνια μεγαλύτερου Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμέρισε μετά τη συντριπτική διπλή ήττα στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

H «κόκκινη Εφη» έχει μπροστά της δύο «βουνά»: από τη μία είναι η διπλή αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών, από τις οποίες θα βγουν σημαντικά συμπεράσματα για τη δυναμική κάθε κόμματος, και από την άλλη το πιο εμφανές παρά ποτέ εσωκομματικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα κόμμα όπου οι τάσεις αφθονούν, η κυρία Αχτσιόγλου ανήκει στην ομάδα «6+6», μια έμπνευση του κ. Τσίπρα την οποία υλοποίησε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ώστε να υπάρξει ένα «αμορτισέρ» ανάμεσα στους «53+» του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και στους προεδρικούς της Κίνησης Μελών. Τις περισσότερες συμπάθειες πάντως τις έχει στον κύκλο της Ομπρέλας, τη μετεξέλιξη των «53+», απ’ όπου και ξεκίνησε.
axtsioglou_in__5_
Mε τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο φέρεται ως η επικρατέστερη να διαδεχθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο

Από τη νέα γενιά στελεχών της Κουμουνδούρου, η 38χρονη πρώην υπουργός από τα Γιαννιτσά Πέλλας ξεχώρισε αρκετά νωρίς, έχοντας διανύσει μια εντυπωσιακή για την ηλικία της πολιτική διαδρομή και ανεβαίνοντας μεθοδικά ένα-ένα τα σκαλιά προς την κομματική κορυφή. Στην τελική ευθεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η προβεβλημένη νεαρή πολιτικός φέρεται έτοιμη να βρεθεί στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας με σαφές προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων της, παραμένοντας ωστόσο για αρκετούς συντρόφους της μια «brutal αριστερή» χωρίς σοσιαλδημοκρατική γείωση.

Παιδί της μεσαίας τάξης από σχετικά ευκατάστατη οικογένεια, με πατέρα δικηγόρο-εργατολόγο και μητέρα επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, παιδίατρο στα Γιαννιτσά, η κυρία Αχτσιόγλου μεγάλωσε σε ένα δίπατο σπίτι όπου οι αριστερές αναζητήσεις ήταν πάντα παρούσες.

Παρότι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα πολιτικά κέντρα, η έντονη δραστηριότητα του σταθερά τοποθετημένου στην Αριστερά πατέρα της στα τοπικά δρώμενα έφερνε την πολιτική συχνά πυκνά εντός της οικογενειακής εστίας: παρέες ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και επιστημόνων, αριστερών καταβολών στην πλειονότητά τους, κατέφταναν μυσταγωγικά στη μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας με αφορμή, κυρίως, την ετήσια μάζωξη στα καζάνια του τσίπουρου.
axtsioglou_in__4_
O Nίκος Παππάς αναμένεται να είναι ο βασικότερος ανταγωνιστήςτης Εφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία

Πολιτική ζύμωση

Ο βρασμός του τοπικού τσίπουρου συνοδευόταν από τους προβληματισμούς και τον αθηναϊκό απόηχο για το μέλλον του πολιτικού τους χώρου, και ειδικά του τότε Συνασπισμού. Από χρόνια, άλλωστε, η ενασχόληση της οικογένειας Αχτσιόγλου με τα κοινά ήταν ταυτοτικό της στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή: ο πατέρας της, Θέμης Αχτσιόγλου, κατήλθε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ως υποψήφιος δήμαρχος Γιαννιτσών με τον συνδυασμό «Ανθρώπινη Πόλη» συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 22%, επίδοση-έκπληξη για μια αυτόνομη αριστερή κίνηση που παρ’ ολίγον να τον οδηγούσε στον δεύτερο γύρο.

Ο Δήμος Γιαννιτσών, ωστόσο, πέρασε εντέλει σε «γαλάζια» χέρια - και το ενδιαφέρον είναι ότι η πρωτοεμφανιζόμενη αριστερή παράταξη δεν είχε δώσει χείρα βοηθείας στον δεύτερο στην κατάταξη, δηλαδή τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ.

Παρά την υψηλή εκλογική καταγραφή, η ενασχόληση του κ. Αχτσιόγλου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίστηκε πιο χαμηλά, από τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου: επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στα κινήματα, όπως αυτό για τους πρόσφυγες, ενώ παρεμβαίνει κατά καιρούς με άρθρα στα αριστερά κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα «Εποχή» και την ιστοσελίδα Commonality, που απηχεί τις απόψεις της Ομπρέλας.

Ο ιός της πολιτικής που υπήρχε ανέκαθεν διάχυτος στο πατρικό της σπίτι δεν φαίνεται να μόλυνε μονομιάς την κυρία Αχτσιόγλου. Μάλιστα φημολογείται ότι η μητέρα της δεν απολάμβανε την ιδέα εμπλοκής της στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αντίθετα, όσοι θυμούνται την πρώην υπουργό από τα παιδικά της χρόνια μιλούν για μια «απολύτως στοχοπροσηλωμένη και επιμελή μαθήτρια», η οποία διέθετε από τότε «αρχηγική στόφα», παρέμενε πάντα «στην πρίζα και δεν χαλάρωνε ποτέ».

Αριστούχος μαθήτρια στο 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών, το «σχολείο των αρίστων» για την τοπική κοινωνία, σημείωνε εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις στα μαθήματα, γεγονός που την ανέδειξε σε σημαιοφόρο της τάξης. Ως εκ τούτου, η είσοδός της στη Νομική Θεσσαλονίκης, αλλά και η αποφοίτησή της με άριστα δεν ξένισε το κοινωνικό περιβάλλον της, το οποίο την παρακολουθούσε να χτίζει υποδομές για τα ψηλά. Το 2009 αποφοίτησε με άριστα και από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ στο Εργατικό Δίκαιο, για να εργαστεί στη συνέχεια με υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Εχοντας εξασφαλίσει υποτροφία από το ΙΚΥ ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή στο Εργατικό Δίκαιο, με επιβλέποντα τον καθηγητή Νομικής ΑΠΘ και μέλος του think tank του κ. Τσίπρα, Αρι Καζάκο.

Φοιτήτρια στη «μεγάλη πόλη», η κυρία Αχτσιόγλου κατά τα χρόνια της διαμονής της στη Θεσσαλονίκη άρχισε να διαγράφει μια διακριτή κομματική πορεία εκ παραλλήλου με τις ακαδημαϊκές της σπουδές έχοντας ξεκινήσει από τη Νεολαία του Συνασπισμού. Πολλοί φοιτητές εκείνης της περιόδου τη θυμούνται να δραστηριοποιείται στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, μολονότι για αρκετούς συντρόφους της παρέμενε «κομματικά στα πούπουλα» λόγω του φόρτου της διατριβής της, καθώς εκείνη την περίοδο δεν έδειχνε διατεθειμένη να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της πολιτικής δράσης παραμερίζοντας τις επιδόσεις της στη Νομική.

Συνδικαλιστική δράση

Πάντως, η παρουσία της στο ιστορικό κτίριο της Νομικής ΑΠΘ απέκτησε και συνδικαλιστική διάσταση, καθώς μετείχε στη διοίκηση του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της σχολής της. Το ίδιο διάστημα δήλωνε παρούσα και στα κινήματα, όπως αυτό για το άρθρο 16, αλλά και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Ηταν ήδη γνώριμη, χάρη στον πατέρα της, σε πολλά κομματικά στελέχη της συμπρωτεύουσας και έτσι εντάχθηκε ως μέλος στην Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού. Η κομματική της ώσμωση την έφερε ένα βήμα πριν από το χρίσμα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2014, χωρίς να καταφέρει, όμως, να υπερβεί το εκτόπισμα του Θεσσαλονικιού στελέχους του αντιδικτατορικού αγώνα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

«Παιδί» του στενού συνεργάτη του κ. Τσακαλώτου, Χρήστου Λάσκου των «53+», ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση του 2015 ( στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΜέΡΑ25), η κυρία Αχτσιόγλου συμμετείχε τακτικά σε δράσεις της κομματικής οργάνωσης της συμπρωτεύουσας, παρότι στυλιστικά το νεανικό και μοντέρνο ντύσιμό της φάνταζε ως παραφωνία για τα ακτιβιστικά ήθη. Ταυτόχρονα, όμως, η μετακόμισή της στη Θεσσαλονίκη της προκάλεσε και παράπλευρες απώλειες: καθώς είχε απομακρυνθεί από την τοπική κοινωνία των Γιαννιτσών, η Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τη συμπεριέλαβε στις τελικές προτάσεις της για το ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών το 2015.
axtsioglou_in__6_
Η Εφη Αχτσιόγλου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Εναν χρόνο νωρίτερα, άλλωστε, η νεαρή δικηγόρος είχε εγκατασταθεί μόνιμα από τη Θεσσαλονίκη στις Βρυξέλλες ως διευθύντρια του γραφείου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, προξενώντας έκπληξη στις φοιτητικές παρέες της στη Θεσσαλονίκη για το αιφνίδιο της αποχώρησης. Με τον κ. Κατρούγκαλο, ωστόσο, να διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με ισχυρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (Αρις Καζάκος, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Νίκος Παρασκευόπουλος κ.ά.), οι δύο Εργατολόγοι δεν άργησαν να συνεργαστούν συγγράφοντας το 2012 από κοινού τη μελέτη «Μνημονιακές Πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο» στην Επιθεώρηση Δικαίου.

Πέρα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, απαραίτητες για την περαιτέρω ακαδημαϊκή εξέλιξη των υποψήφιων διδακτόρων, η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 ξεδίπλωσε δημόσια και τον θεωρητικό της προβληματισμό για «τη σχέση δημοκρατίας και σοσιαλισμού» σε ένα δοκίμιο με τίτλο «Ξαναπιάνοντας το νήμα», μαζί με δύο ακόμη υποψήφιους διδάκτορες του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του King’s College του Λονδίνου, Στάθη Κουβελάκη (υποψήφιου με το ΜέΡΑ25 στις τελευταίες εκλογές).

Επιγράφοντας το άρθρο της «Η Σοσιαλιστική Πραγματικότητα στη Σκιά της Νεοφιλελεύθερης Ορθολογικότητας», η κυρία Αχτσιόγλου επεσήμανε πριν από έντεκα χρόνια ότι «ο εσωτερικός αγώνας που στοχεύει στον μετασχηματισμό του κράτους θα πρέπει να συνοδεύεται και από αγώνες κοινωνικούς, κινηματικούς, αυτόνομους, εκτός του ειδικού πεδίου του κράτους», για να καταλήξει ότι «σε αντίθετη περίπτωση, ο εκδημοκρατισμός του κράτους ίσως επιτύχει, η σοσιαλιστική προοπτική όμως σίγουρα θα αποτύχει», διατηρώντας ατόφιο τον σοσιαλιστικό της προσανατολισμό.

Με αυτές τις ιδεολογικές αποσκευές παρέμεινε για λιγότερο από έναν χρόνο στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατέλαβε την 11η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν ελάχιστα αναγνωρίσιμη εκείνη την περίοδο.

Για αρκετούς συντρόφους της η συμμετοχή της σε μια τιμητική θέση υπήρξε ο πρώτος οιωνός της πολιτικής πορείας που θα επακολουθούσε, αν και πρόσωπα με γνώση των γεγονότων θέλουν την κυρία Αχτσιόγλου να αντιμετωπίζει με έλλειψη ενθουσιασμού την παραπάνω εξέλιξη, δεδομένου ότι παρέμενε εκτός Βουλής. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ανέβηκε δύο θέσεις - φιγουράριζε πια στην 9η θέση στο Επικρατείας και το όνομά της είχε αρχίσει να συζητείται στα κομματικά στέκια. Οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση του κόμματος και η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας υπό τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη μετατόπισαν την εσωκομματική συζήτηση «στα μεγάλα», αλλά επηρέασαν πολλές πτυχές. Εκείνη την περίοδο η κυρία Αχτσιόγλου χώρισε από τον τότε σύντροφό της, ο οποίος ακολούθησε τη ΛΑΕ, όχι όμως και η ίδια, που εξακολουθούσε να μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου.
axtsioglou_in__2_

Στο επίκεντρο των γεγονότων

Η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου στη θέση του υπουργού Εργασίας στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» το 2015 την έφερε στο επίκεντρο των γεγονότων, δηλαδή στην Αθήνα. Πλάι στο γραφείο του υπουργού στη Βασιλίσσης Σοφίας, η νεαρή εργατολόγος ανέλαβε καθήκοντα διευθύντριας του πολιτικού γραφείου του κ. Κατρούγκαλου, ερχόμενη σε καθημερινή επικοινωνία με κομματικά στελέχη, εκπροσώπους θεσμικών φορέων και συνδικάτα εργαζομένων.

Προοδευτικά, στις συναναστροφές λόγω θέσης προστέθηκαν και οι δανειστές (οι «θεσμοί», όπως βαφτίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ) καθώς η ίδια βρέθηκε να διαπραγματεύεται μαζί τους για ζητήματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Σε εκείνες τις ημέρες της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά εντοπίζονται, κατά ορισμένους, και οι απαρχές της σχέσης της με τον κ. Τζανακόπουλο, διευθυντή εκείνη την περίοδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Το ειδύλλιο των δύο στελεχών της Αριστεράς φέρεται να εξελίχθηκε σχεδόν επεισοδιακά: στις συσκέψεις των μελών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, παρόντος του κ. Τζανακόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, κυριαρχούσε η ένταση και αρκετοί από τους συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου δεν ήταν διατεθειμένοι να υποστούν μια τέτοια δοκιμασία, σε αντίθεση με την «κόκκινη Εφη», η οποία τους αντικατέστησε.

Αντέχοντας την πίεση των διαπραγματεύσεων, ακόμη και για άσπονδους φίλους της στο κόμμα η κυρία Αχτσιόγλου «πήγαινε αντί του κ. Κατρούγκαλου στη διαπραγμάτευση από ένα σημείο και μετά», όπως περιγράφουν, ενώ «εργαζόταν συνεχώς, ατελείωτες ώρες, με μεγάλη μεθοδικότητα». Ακόμη κι αν της καταλογίζουν «εμφανή φιλοδοξία», αρκετοί απ’ όσους συναναστράφηκαν την πρώην υπουργό τις ημέρες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές τη θυμούνται «παρατεταμένα άυπνη», ενώ άλλοι δεν ξεχνούν πως επιβίωνε «με πέντε ρόγες σταφύλι μετρημένες, για να κρατιέται η σιλουέτα, αλλά και πολλή δουλειά». Σχεδόν νομοτελειακά, έναν χρόνο μετά, σε ηλικία 31 ετών, η κυρία Αχτσιόγλου ορκίστηκε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, μετακομίζοντας πλέον στο διπλανό από το αρχικό της γραφείο, αυτό του υπουργού.

Εκτός από τα φώτα της δημοσιότητας, την ίδια περίοδο τράβηξε δίπλα της και στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο, ιδίως μετά την παραίτηση από τη θέση της ως αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας της καθηγήτριας Ράνιας Αντωνοπούλου, συζύγου του τότε υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος την ακολούθησε λίγες ώρες μετά στην πόρτα της εξόδου, αφήνοντας και εκείνος με τη σειρά του τον υπουργικό θώκο για τις ΗΠΑ, απ’ όπου είχε επιστρέψει για χάρη «της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Αφορμή για την παραίτηση Αντωνοπούλου ήταν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εισέπραττε επίδομα ενοικίου για σπίτι που είχε νοικιάσει στο Κολωνάκι παρά τα υψηλά εισοδήματα της ίδιας και του συζύγου της. Η απουσία της κυρίας Αντωνοπούλου ισοφαρίστηκε με την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος παραμένει έκτοτε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες και κομματικούς φίλους της κυρίας Αχτσιόγλου. Η τελευταία εξήρε το έργο της κυρίας Αντωνοπούλου κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου της, μολονότι οι σχέσεις των δύο κυριών του υπουργείου Εργασίας υπήρξαν περισσότερο τυπικές, αν όχι παγωμένες.

Τυπική και απόμακρη

Ως τυπική και απόμακρη, ωστόσο, θυμούνται την πρώην υπουργό και αρκετοί από τους παλιούς της φίλους στα Γιαννιτσά στη νέα φάση της ζωής της, καθώς οι επισκέψεις της στη γενέτειρά της αραίωσαν λόγω των υπουργικών καθηκόντων της. Ακόμη κι όταν έβρισκε την ευκαιρία να ανέβει στο πατρικό της σπίτι, μόνη στην αρχή και συνοδευόμενη από τον κ. Τζανακόπουλο κάποιες φορές στη συνέχεια, έδειχνε μεγαλύτερη προτίμηση στην Εδεσσα, αφήνοντας αναπάντητες αρκετές κλήσεις συμπατριωτών της και επικαλούμενη την άρνησή της για κάθε μορφής ρουσφέτι.

Μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και με τη σχέση της με τον κ. Τζανακόπουλο, μετέπειτα κυβερνητικό εκπρόσωπο, να απαθανατίζεται όλο και πιο συχνά σε εστιατόρια της Αθήνας και σε καλοκαιρινές ξαπλώστρες, αλλά και σε ενσταντανέ εξόδου του συντρόφου της από κεντρικό κοσμηματοπωλείο, η πρώην υπουργός επανασυνδέθηκε με την οικογένειά της στις καλοκαιρινές διακοπές στο Καλαμάκι Πηλίου, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία αρκετά εντυπωσιακή, σύμφωνα με τις διηγήσεις των επισκεπτών της. Με θέα στον Παγασητικό, η κυρία Αχτσιόγλου φέρεται να γνώρισε το alter ego του κ. Τσίπρα και στους γονείς της, για να παραδεχτεί δημόσια σε συνέντευξή της το 2019 «έχω σχέση με πολιτικό», συμπληρώνοντας «ε, δεν ξέρετε, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο».
axtsioglou_in__7_

Από εκείνη τη στιγμή το κυβερνητικό ζεύγος προσέλκυε σε κάθε εμφάνισή του τα φώτα της δημοσιότητας, αν και αμφότεροι προσπαθούσαν να διαγράφουν αυτόνομη πολιτική πορεία, μολονότι οι οικογενειακές σχέσεις διαχέονταν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως οι εκφράσεις επιδοκιμασίας της κυρίας Αχτσιόγλου προς τον κουνιάδο της, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στην Οξφόρδη, Αντώνη Τζανακόπουλο, όταν δεχόταν πυρά στα κοινωνικά δίκτυα για τις θέσεις του σχετικά με το Μεταναστευτικό ή ως σύμβουλος του κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Φωτογραφίες από κοινές εξόδους του ζεύγους τροφοδοτούσαν κατά καιρούς τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, με αποκορύφωμα την κοινή είσοδό του στη σκάλα του Προεδρικού Μεγάρου για τον εορτασμό της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2020.

Φορώντας μια κατακόκκινη ολόσωμη φόρμα και μακριά σκουλαρίκια η κυρία Αχτσιόγλου έμοιαζε αιθέρια δίπλα στον κ. Τζανακόπουλο, δίνοντας υπόσταση και χώρο στις στήλες lifestyle και στη Ριζοσπαστική Αριστερά. Αλλωστε η επιμελημένη εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια την έχει ήδη κατατάξει στις λαμπερές παρουσίες της Βουλής, όπου εισήλθε για πρώτη φορά ως βουλευτής Επικρατείας το 2019, έχοντας διαγράψει ατομικό ρεκόρ τριών συμμετοχών στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Η εξασφάλιση της άνετης εκλογής της, ωστόσο, έγινε γρήγορα αντικείμενο εσωκομματικών σχολίων εκείνη την εποχή, με αρκετούς συντρόφους της να παρατηρούν ότι η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «πετυχαίνει πάντα τους στόχους της αναίμακτα».

Στα όσα δηκτικά ακούστηκαν τότε συγκαταλέγονταν και τα κριτήρια επιλογής της για την εκλόγιμη θέση, τα οποία αποδόθηκαν στη σκληρή διαπραγματευτική της μάχη με τους δανειστές, ακόμη κι αν για ορισμένους συντρόφους της «το δικαίωμα στην απεργία έγινε μακρινή ανάμνηση επί των ημερών στην εξουσία της Αριστεράς».
axtsioglou_in__1_

Ηδη η εικόνα εισβολής μελών του ΠΑΜΕ στο γραφείο της υπουργού Εργασίας το 2018 απασχόλησε έντονα τον Τύπο, αλλά δημιούργησε και εσωκομματικό προβληματισμό για τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τρόικα, με τις παραχωρήσεις στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό να κοστίζουν στην Κουμουνδούρου εκλογικά ακόμη και σήμερα, όπως φάνηκε από το... εξωπέταγμα του κ. Κατρούγκαλου τις παραμονές του πρώτου γύρου των φετινών εκλογών. Τον Ιούλιο του 2019 το κόμμα υπέστη βαριά ήττα, η οποία έφερε τον κ. Τζανακόπουλο στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και έναν χρόνο μετά σε αυτή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχοντας όλο τον κομματικό μηχανισμό. Κατά τους άσπονδους κομματικούς φίλους του ζεύγους, ιδίως στις τάξεις των προεδρικών, η υπαγωγή του κόμματος στον κ. Τζανακόπουλο δημιουργούσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εκτόξευση της κυρίας Αχτσιόγλου στην κομματική κορυφή, καθώς πόροι, δίκτυα και επαφές με ΜΜΕ περνούσαν καθημερινά από τα χέρια του διαμορφώνοντας όρους προστασίας και διαρκούς ανάδειξης της πρώην υπουργού.

Η τελευταία είχε αρχίσει να τελειοποιεί το πολιτικό της προφίλ μέσα από παρεμβάσεις και ομιλίες σε υψηλές διοργανώσεις, όπως το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αλλά και τη δημόσια εικόνα της, η οποία μαγνήτιζε με κάθε ευκαιρία τα βλέμματα. Αλλοτε με μίνι φορέματα, άλλοτε με σέξι σκισίματα και σταθερά με ψηλοτάκουνα πέδιλα και μεγάλες τσάντες του γνωστού οίκου Callista, η κυρία Αχτσιόγλου δεν παρέπεμπε πλέον στην υποψήφια διδάκτορα από τη Θεσσαλονίκη με το πράσινο αμπέχονο, αλλά σε Ευρωπαία πολιτικό «αστικού κόμματος», περιγραφή που επανέρχεται τα τελευταία χρόνια στα χείλη των συντρόφων της.

Αλλοτε ως «Παπαρήγα με Max Mara», άλλοτε ως «golden girl του ΣΥΡΙΖΑ» και ενίοτε ως «Ομπρέλα πολυτελείας» (με υπαινιγμό στήριξης από την αριστερόστροφη τάση του ΣΥΡΙΖΑ), απασχολεί τα κομματικά πηγαδάκια, μολονότι διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην Ομπρέλα, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με μέρος του προεδρικού μπλοκ και μετέχει ενεργά στην κίνηση 6+6, τάση που απαρτίζουν στελέχη της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία ο κ. Ηλιόπουλος, ο κ. Κώστας Μπάρκας, η κυρία Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», και η κυρία Γιάννα Πεππέ, πρώην γενική γραμματέας Πρωθυπουργού και στενή συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα.

Προνομιακή μεταχείριση

Κοντά στις παρέες των νεαρών κυβερνητικών στελεχών της Κουμουνδούρου, πίνοντας χαλαρά ποτά τα βράδια σε μπαράκια πέριξ της πλατείας Συντάγματος, υπήρξε κατά την περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και μετέπειτα διευθυντής του Γραφείου του, Μιχάλης Καλογήρου, με στελέχη της Κίνησης Μελών να εγκαλούν τις τελευταίες ημέρες το Γραφείο Προέδρου για «προνομιακή μεταχείριση» της κυρίας Αχτσιόγλου, αλλά και «υπονόμευση» σειράς προεδρικών στελεχών.

«Εμείς γεμίσαμε πληγές και τραύματα και άλλοι κάνουν πασαρέλα», σχολίαζε στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος της πλειοψηφίας, δείχνοντας προς την πλευρά κορυφαίων στελεχών του κόμματος, όπως ο κ. Νίκος Παππάς και η κυρία Ρένα Δούρου, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες. Κατά άλλους συντρόφους της, η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ «πάντα στηριζόταν στην Ομπρέλα, αλλά προσπαθεί να παραστήσει την προεδρική», προσδοκώντας την επικράτησή της στην κούρσα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, με αρκετά στελέχη να προεξοφλούν τη στήριξη της Ομπρέλας στο πρόσωπό της.

Για τους προεδρικούς, πάντως, η πρώην υπουργός αποτελούσε διαχρονικά μια υπολογίσιμη εσωκομματική αντίπαλη, καθώς η ευελιξία της να απευθύνεται στον πυρήνα ετερόκλητων τάσεων, ξεκινώντας από την Ομπρέλα μέχρι το τότε Γραφείο Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδίως μετά τη σχέση της με τον κ. Τζανακόπουλο, της εξασφάλιζε «ένα κομματικό εύρος που μόνο ο Αλέξης Τσίπρας είχε», όπως λένε.

Εκπρόσωπος Τύπου

Το αψεγάδιαστο πολιτικό της πρόσωπο δεν θόλωσε ούτε στις εκλογές του 2019, όταν η κυρία Αχτσιόγλου ορίστηκε προεκλογικά εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, λαμβάνοντας τη σκυτάλη της πολιτικής ενημέρωσης που μέχρι εκείνη τη στιγμή κρατούσε σε κυβερνητικό επίπεδο ο σύντροφός της Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το τέλος, άλλωστε, της εκλογικής αναμέτρησης έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας, σκορπώντας θλίψη και κατήφεια στα στελέχη και τα μέλη του, αν και για το ζεύγος Τζανακόπουλου - Αχτσιόγλου η αναμονή έλευσης του γιου του αντιστάθμισε τους επόμενους μήνες το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αποτυπώθηκε στα πρόσωπά τους καθώς φωτογραφίζονταν με την κυρία Αχτσιόγλου να κρατά τη φουσκωμένη της κοιλίτσα.

Η προσεχώς... μαμά πρώην υπουργός έμοιαζε πιο οικεία ως εικόνα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, οπότε εγκατέλειψε το μοντέρνο office look για χάρη του γιου της, τον οποίο έφερε στον κόσμο τον Ιούλιο του 2021. Ο 2 ετών Αρης συνοδεύει πλέον σταθερά τη μαμά του τόσο σε αποκριάτικα πάρτυ όσο και στις κάλπες, όπως την Κυριακή των δεύτερων εθνικών εκλογών, ενώ παρίσταται και σε μαζικές κινητοποιήσεις, με την κυρία Αχτσιόγλου να τον έχει μυήσει από μικρό στον αγωνιστικό παλμό, όπως φάνηκε προ μηνών σε πορεία του στο κέντρο της Αθήνας με το καρότσι.

Αντίθετα, το πέρασμα του χρόνου μειώνει την παρουσία του κ. Τζανακόπουλου στο πλάι της νεαρής πολιτικού, προκαλώντας απορία και έκπληξη στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάνε μήνες που οι δυο τους έχουν να εμφανιστούν μαζί», παρατηρούν κομματικοί τους σύντροφοι, ενώ ακόμη και σε κορυφαίες στιγμές της πολιτικής τους πορείας, όπως η ορκωμοσία της νέας Βουλής στις αρχές της εβδομάδας, κατέφτασαν κατά μόνας, με την κυρία Αχτσιόγλου να προσέρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Αλέξη Χαρίτση στο περιστύλιο της Βουλής.

Η απουσία του βουλευτή Α’ Αθήνας από το οικογενειακό κάδρο έγινε πιο αισθητή τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν η κυρία Αχτσιόγλου έστειλε ευχές «κι από εμάς» μπροστά στη θέα ενός στολισμένου δέντρου μόνη με τον γιο της δίπλα, στιγμιότυπο που υπογράμμισε την έλλειψη κάθε αναφοράς στον κ. Τζανακόπουλο.

Λίγους μήνες νωρίτερα, αμφότεροι προχώρησαν στη λύση της κοινής δικηγορικής εταιρείας τους με την επωνυμία Αχτσιόγλου - Τζανακόπουλος - Πεππέ και Συνεργάτες, χωρίζοντας τους επαγγελματικούς τους δρόμους, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ενδότερα της Κουμουνδούρου, με ορισμένους να βλέπουν σύννεφα στον ορίζοντα της κοινής τους ζωής. Ούτε και το γεγονός ότι η κυρία Αχτσιόγλου «έδειχνε περίλυπη, αλλά παρέμεινε αμίλητη», όπως σχολίασαν αρκετοί από τους παριστάμενους κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με φόντο την επίθεση του κ. Τζανακόπουλου κατά του κ. Πάνου Ρήγα, αφού δεν μπήκε στη διαδικασία να υπερασπιστεί τον σύντροφό της, ούτε καν την ατζέντα των δικαιωμάτων που έγερνε υπέρ του κ. Ρήγα.

Από τα όσα ακούστηκαν στην πολύωρη κλειστή σύσκεψη, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. προεξόφλησαν έκτοτε τη στήριξη μεγάλου μέρους της Ομπρέλας στο πρόσωπο της πρώην υπουργού, η οποία δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και δημόσια -όπως και η υποψηφιότητά της- τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης