Η πρεμιέρα της 7κομματικής αντιπολίτευσης: Οι αμβλώσεις, η αγάπη και ο Παύλος Μελάς

Η πρεμιέρα της 7κομματικής αντιπολίτευσης: Οι αμβλώσεις, η αγάπη και ο Παύλος Μελάς

Μόνο ο Μητσοτάκης μίλησε για την επόμενη ημέρα - «Προεκλογικές» ομιλίες από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης

vouli_olomeleia_mak
Στον οδικό χάρτη της επόμενης περιόδου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις τοποθετήσεις των πρωτοεμφανιζόμενων πολιτικών αρχηγών αλλά και στους επιμέρους ιδεολογικούς ανταγωνισμούς που συντελούνται στην κεντροαριστερά και στην δεξιά της νέας κοινοβουλευτικής σκακιέρας επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον της πρώτης ημέρας συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που σηματοδότησε και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας να συναισθάνεται την ευθύνη της ισχυρής λαϊκής εντολής που έλαβε πρόσφατα στις εθνικές εκλογές παρουσίασε το όραμα του για την Ελλάδα του 2040. Μίλησε για τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» ενώ αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες στην μάχη της αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών που ταλαιπωρούν κράτος και πολίτες. Παράλληλα, παρουσίασε και το χρονοδιάγραμμα άμεσης υλοποίησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν αύξηση κατώτατου μισθού και απολαβών δημοσίων υπαλλήλων, χρονική επέκταση του market pass, μονιμοποίηση youth pass κ.α.

Oμιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά το σύνολο σχεδόν των αρχηγών της αντιπολίτευσης επανέλαβαν τα επιχειρήματα της προηγούμενης περιόδου δίνοντας την εντύπωση πως δεν έχουν ακόμα αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της κάλπης.

Η κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή παραπέμπει σε «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο» όπως είχε πει και ο πρώην αρχηγός του κόμματος. Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος απέφυγε τις κραυγές και επιχείρησε να δομήσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο με τις υποθέσεις των υποκλοπών, των Τεμπών και με πολλές αναφορές στον τομέα της ενέργειας. Η τοποθέτηση παρέπεμπε περισσότερο σε ομιλία κοινοβουλευτικού εκπροσώπου επιβεβαιώνοντας ότι το κενό ηγεσίας που αφήνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύσκολο να καλυφθεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Σωκράτης Φάμελλος (Πρόεδρος ΣΥ.ΡΙΖ.Α) (Προγραμματικές δηλώσεις) (06/07/2023)

Το κενό εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ και της δομικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει να εκμεταλλευτεί ο Νίκος Ανδρουλάκης . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εμφανιστεί ως βασικός εκφραστής της κεντροαριστεράς στη βουλή, παρουσιάζοντας πλήρες σχέδιο για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας, στη βάση του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου. Παράλληλα, τα δύο δεξιότερα κόμματα της Νίκης και των Σπαρτιατών έδειξαν την πρόθεσή τους να θέσουν νέες ατζέντες στον πολιτικό διάλογο της Βουλής. Ήταν εμφανής η προσπάθειά τους να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις που τους ήθελαν μιμητές της Χρυσής Αυγής ως προς το ύφος αλλά επανέφεραν στον κοινοβουλευτικό διάλογο θέσεις και απόψεις για τις αμβλώσεις και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών ορισμένες εκ των οποίων παραπέμπουν ευθέως σε μεσαίωνα.

Νικόλαος Ανδρουλάκης (Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής)(Προγραμματικές δηλώσεις) (06/07/2023)

Συναινέσεις

Πάντως, η πρώτη κοινοβουλευτική τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών έδειξε ότι υπάρχει έδαφος για την επίτευξη των απαραίτητων συναινέσεων τουλάχιστον σε δύο θεσμικές αλλαγές που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία.

Ειδικότερα, στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία. Τη λογοδοσία. Και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες». Να σημειωθεί ότι οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 190 βουλευτές που επαρκούν για να προτείνουν στο επόμενο κοινοβούλιο να αναθεωρήσει το επίμαχο άρθρο με απλή πλειοψηφία 151.

Πέραν αυτού η διαδικασία ανέδειξε και το θετικό έδαφος για την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας 200 βουλευτών που θα επιτρέψει την άρση όλων των προσκομμάτων στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνικής Λύσης που έχουν εκφραστεί υπερ της πλήρους διευκόλυνσης των απόδημων ελλήνων να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, θετικά τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της Νίκης και των Σπαρτιατών.

Κωνσταντοπούλου: Η αγάπη μπορεί να κινήσει το σύμπαν, μπορεί να μετακινήσει βουνά

Με το προεκλογικό της σύνθημα για την αγάπη, μπήκε στην βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλοντας να «δώσει ζωή» στο κοινοβούλιο, όπως είπε μιλώντας στην πρώτη της ομιλία ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Η πρόεδρος του κόμματος, αναφέρθηκε στα «όνειρα» που παίρνουν εκδίκηση, στους νομοθετικούς στόχους της Πλεύσης Ελευθερίας αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα που αποτελείται από 8 βουλευτές, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην δύναμη της αγάπης και πως μετακινεί το σύμπαν αλλά και… βουνά. Κάποιοι βουλευτές από την πλειοψηφία σχολίασαν από τα έδρανα την καρδούλα που σχημάτιζε η κ. Κωνσταντοπούλου που έγινε προεκλογικό σύμβολο της, εκστρατείας της. Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν τον κόσμο με αγάπη. «Από πολλούς λοιδορήθηκε, άλλοι χαμογέλασαν άλλοι χασκογέλασαν. Όμως, η αγάπη μπορεί να κινήσει το σύμπαν, να μετακινήσει βουνά», σημείωσε.

Στίγκας: Ακολουθούμε τους προφήτες του ελληνικού εθνικισμού όπως είναι ο Παύλος Μελάς και ο Ιων Δραγούμης

Πίστη στους «προφήτες του ελληνικού εθνικισμού» δήλωσε ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας ξεκινώντας την πρώτη ομιλία του στην Βουλή κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Εμείς οι Σπαρτιάτες καταφέραμε να μπούμε στην Βουλή παρά την σύντομη προεκλογική περίοδο και την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι δήθεν είμαστε συνεχιστές ενός άλλου κόμματος» είπε επιχειρώντας να πάρει αποστάσεις από το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη για να προσθέσει «Κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Είμαστε κάθετα απέναντι από τον ναζισμό και φασισμό και οτιδήποτε εκπορεύεται από αυτές τις ξένες από εμας ιδεολογίες. Πορευόμαστε στην πολιτική ακολουθώντας τους προφήτες του ελληνικού εθνικισμού όπως είναι ο Παύλος Μελάς και ο Ιων Δραγούμης».

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Ο Σάκης νίκησε τον πρώτο αγώνα κατάταξης και... κλείδωσε τη συμμετοχή του στον ημιτελικό - Δείτε βίντεο

Άρση ασυλίας για τον Γιώργο Κύρτσο - Στο εδώλιο για χρέη στο Δημόσιο

Το παρασκήνιο της παραίτησης Τσαπανίδου - Στο κάδρο της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ως «προσωπική επιλογή Τσίπρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης