Εκλογές 2023: Ανοίγουν οι κάλπες σε λίγες ώρες - Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Ανοίγουν οι κάλπες σε λίγες ώρες - Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Χωρίς σταυρό προτίμησης οι εκλογές - Πότε θα βγούν τα αποτελέσματα - Πού ψηφίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί

kalpi32634574
Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα ώστε να ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής οι κάλπες για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Όπως κάθε φορά, η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, ενώ ήδη οι Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή κινήθηκε περίπου στα ίδια ποσοστά με την προηγούμενη φορά.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών και τη SingularLogic έως τις 18.30 του Σαββάτου 24/6 ενεργοποίησαν τη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης και συνεπώς έχουν παραλάβει και εκλογικό σάκο 21.253 δικαστικοί αντιπρόσωποι σε σύνολο 21.533, ποσοστό 98,7%

Χωρίς σταυρό προτίμησης

Οι πολίτες καλούνται αυτή την φορά να ψηφίσουν το κόμμα που στηρίζουν, χωρίς όμως να βάλουν σταυρό προτίμησης στους υποψηφίους βουλευτές. Και αυτό, διότι αυτή την φορά, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Για αυτό άλλωστε τα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα διαθέτουν στυλό.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχουν οι πολίτες αύριο μαζί τους

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Πότε θα βγει το αποτέλεσμα

Με βάση την εμπειρία της πρόσφατης αναμέτρησης του Μαΐου η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» την διαδικασία περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.

Γενικότερα, η διαδικασία της καταμέτρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καθώς αυτήν τη φορά δεν θα υπάρχουν οι «σταυροί» προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα θα είναι πάλι νωρίς. Την προηγούμενη φορά είχαμε σχεδόν το 90% πριν τις 10:00 μ.μ. Θεωρώ ότι τώρα θα το έχουμε ακόμα γρηγορότερα». Σύμφωνα με την εκτίμησή του, μέχρι τις 9:00 μ.μ. θα είναι γνωστό αν υπάρχει αυτοδυναμία και ποια κόμματα μπαίνουν ή όχι στη Βουλή.

Η εκλογή των υποψηφίων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αν για παράδειγμα στην εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνίας το πρώτο κόμμα αποσπάσει 4 έδρες τότε θα εκλεγούν οι υποψήφιοι τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στις 4 πρώτες θέσεις της λίστας του κόμματος.

Πού ψηφίζω;

Κλείσιμο
Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Τα σώματα ασφαλείας

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν με την επίδειξη της στρατιωτικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό. Στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν συγκροτηθεί 35 εκλογικά τμήματα.

Πού ψηφίζουν αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρροπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:30 στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα ψηφίσει αυριο στις 10:30 στο 1ο δημοτικό σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2). Θυμίζουμε ότι η Δυτική Αθήνα είναι μια από τις 3 περιφέρειες όπου είναι υποψήφιος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο , στις 10.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα ασκήσει αύριο το εκλογικό του δικαίωμα, στις 10 πμ, στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο), Καποδιστρίου 27.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, ψηφίζει στις 10:30 στο 1072 ΕΤ, 2o Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου (Αχιλλέως 34).

Στις 10.30 το πρωί στο 111ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, στην οδό Κεδρηνού και Δήμου Τσέλιου στην περιοχή Γκύζη, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της " Πλεύσης Ελευθερίας", Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πως κινήθηκε η συμμετοχή σε όλες τις χώρες 

Το εκλογικό τους δικαιώμα άσκησαν οι Έλληνες του εξωτερικού , οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Αυτό που μένει, είναι να ταξιδέψουν οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια στην Αθήνα και ώστε να τα παραλάβει το Εφετείο Αθηνών και να προσμετρηθεί στο σύνολο.

Στην Βρετανία, από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 5.624 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η οποία αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία.


Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, η διαδικασία όπως και την προηγούμενη φορά κινήθηκε ομαλά, ενώ τα όποια μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν επιλύθηκαν άμεσα από τους επόπτες και το προσωπικό της πρεσβείας.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί. Στο Λονδίνο η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά ομαλά, με το προσωπικό της πρεσβείας να βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και δίνοντας οδηγίες σε όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο κόσμος έδειχνε να απολαμβάνει την ευκαιρία που του δόθηκε να ψηφίσει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Όλοι σχεδόν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι επεσήμαναν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Πάντως, όπως επεσήμαναν αρκετοί ψηφοφόροι, «έχει γίνει μια παρά πολύ καλή αρχή και είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ περισσότεροι».

Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε όλη τη Βρετανία δημιουργήθηκαν 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Ληντς.

Μικρότερο ήταν το ποστοστό συμμετοχής στην Κύπρο, συγκριτικά με την 21η Μαΐου. Τότε, η προσέλευση έφτασε στο 91,6% ενώ σήμερα ήταν στο 81,6%.

Από το σύνολο των 1.543 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 1.260 προσήλθαν στα πέντε εκλογικά κέντρα της Κυπριακής Δημοκρατίας που στήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο Α' εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, από τους 437 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 363. Στο β' εκλογικό τμήμα Λευκωσίας από τους 456 ψήφισαν οι 366. Στη Λάρνακα, από τους 242 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν οι 205. Στη Λεμεσό, ψήφισαν 246 από σύνολο 313, ενώ στην Πάφο, 80 πολίτες από σύνολο 95 εγγεγραμμένων προσήλθαν στις κάλπες.

Στην Ιταλία, όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικές πρεσβείας στην Ρώμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σημερινή εκλογική διαδικασία, στα τρία τμήματα της ιταλικής πρωτεύουσας, του Μιλάνου και της Βενετίας, διεξήχθη απόλυτα ομαλά και η προσέλευση διαμορφώθηκε περίπου στα δυο τρίτα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.


Στη Ρώμη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν 154 πολίτες, στο Μιλάνο 229 και στη Βενετία 63. Σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, αυτή τη φορά μετέβησαν για να ψηφίσουν, στη Βενετία, και Έλληνες οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Σλοβενία.

Όπως είχε συμβεί και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, μετέβησαν στη Ρώμη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και Έλληνες της Ιταλίας, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από την Αιώνια Πόλη όπως, για παράδειγμα, στην Κατάνη και στο Παλέρμο της Σικελίας.

Στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη φορά, κινήθηκε η συμμετοχή των πολιτών στη Γαλλία. Οι περίπου 1000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν χωρίς προβλήματα. Οι κάλπες έκλεισαν στις επτά τοπική ώρα, οκτώ ώρα Ελλάδας. Στη Γαλλία υπήρξαν πέντε εκλογικά τμήματα σε τέσσερις πόλεις και συγκεκριμένα δυο στο Παρίσι και από ένα στη Νάντη, στη Νικαια και στο Στρασβούργο.

Άνω του 70% κινήθηκε το ποσοστό συμμετοχής στη Γερμανία. Στο σύνολο των 17 εκλογικών τμημάτων που λειτούργησαν στη χώρα για τις ελληνικές εκλογές ήταν εγγεγραμμένοι 3.885 εκλογείς (+185 από τις εκλογές του Μαΐου) και προσήλθαν στις κάλπες οι 2.804.

Στις εκλογές του προηγούμενου μήνα η συμμετοχή των αποδήμων στη Γερμανία είχε φθάσει το 83%.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει η προέλαση της Wagner Group προκειμένου να αποτραπεί η «αιματοχυσία»

Εκλογές 2023: Στις 7 αύριο ανοίγουν οι κάλπες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις εκλογές

Κρήτη: Ο έρωτας με την Τουρκάλα που «έσπασε» τα σύνορα - Η βάφτιση, το μωράκι και ο λαμπερός γάμος (βίντεο)

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης