Εκλογές 2023: Φινάλε προεκλογικής περιόδου στο Σύνταγμα από Μητσοτάκη με μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό

Εκλογές 2023: Φινάλε προεκλογικής περιόδου στο Σύνταγμα από Μητσοτάκη με μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό

Κλείνει μια μακρά προεκλογική περίοδος που ατύπως ξεκίνησε από τον Ιανουάριο

mitsotakis_omilia_xr
Δύο μήνες πριν, το πρωινό του Σαββάτου 22 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και πήγαινε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ζητήσει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σήμερα, μετά από μια εκλογική αναμέτρηση που ήδη μεσολάβησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει μια μακρά και επίπονη προεκλογική περίοδο που ατύπως ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και ευελπιστεί τη Δευτέρα να έχει ορκιστεί, ώστε να επιστρέψει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου με μια ισχυρή εντολή διακυβέρνησης.

Το φινάλε της προεκλογικής περιόδου για τη ΝΔ θα γίνει στο Σύνταγμα, ένα διαφορετικό σημείο εν σχέσει με τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου που είχε επιλέγει για το αντίστοιχο φινάλε τον Μάιο, αλλά και τον Ιούλιο του 2019. Πρόκειται για μια πρόκληση για τον «γαλάζιο» οργανωτικό μηχανισμό, πλην όμως στη ΝΔ εκτιμούν ότι η προσέλευση των πολιτών θα είναι ικανοποιητική και θα αποτελέσει ένα πρόκριμα μεγάλης νίκης την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν από χθες στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς σε άμεση επικοινωνία με μια ομάδα στενών συνεργατών του. Ο στόχος του γαλάζιου επιτελείου είναι το κόμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο τη Δευτέρα, σε περίπτωση που λάβει την καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης προσβλέπει, ώστε να ξεκινήσει τη διακυβέρνηση της χώρας εκ νέου. Με δεδομένη την άκρατη φημολογία των τελευταίων ημερών για ένα γαλάζιο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε χθες να στείλει ένα μήνυμα κόντρα στον εφησυχασμό και τη χαλάρωση, τόσο των γαλάζιων στελεχών, όσο περισσότερο των ψηφοφόρων. Αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει και στην αποψινή του ομιλία είναι ότι η κάλπη της Κυριακής θα είναι άδεια και για να γεμίσει με ψηφοδέλτια της ΝΔ απαιτείται η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση.

Είναι προφανές ότι στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης έχει σκέψεις και για τη δομή της κυβέρνησης, αλλά και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κρίσιμες θέσεις, πλην όμως δεν έχει επιστρέψει ως τώρα ιδιαίτερες διαρροές. «Kράτει αυτή τη στιγμή από αυτούς ή αυτές που προεξοφλούν υπουργική θέση. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία», είπε χθες με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο Mega, απευθύνοντας ένα ακόμα μήνυμα σε όσους ράβουν…κοστούμια.

Κλείσιμο
Συνέντευξη στην εκπομπή «Live News» του MEGA

Συνέντευξη στην εκπομπή «Live News» του MEGA και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, June 22, 2023

Συνθήκη αυτοδυναμίας

Ο κ. Μητσοτάκης μπαίνει, πάντως, στην τελική ευθεία με τη ΝΔ να οδηγεί την κούρσα με μεγάλη ως πολύ μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ελαφρά κάμψη που παρατηρείται στα γαλάζια ποσοστά με μια μετακίνηση ψηφοφόρων προς τους αναποφάσιστους. Σύμφωνα με τρεις χθεσινές έρευνες, της Alco για τον Alpha, της GPO για το Star και της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η ΝΔ κινείται από τις παρυφές του 40% έως και το 43% στην εκτίμηση της ψήφου. Εφόσον η ΝΔ γράψει το «4» μπροστά από το ποσοστό της, τότε οι περισσότερες έρευνες αποτυπώνουν τις έδρες του κόμματος στην περιοχή των 160+ σε συνθήκη επτακομματικής Βουλής, με τον αστερίσκο ότι αυτές τις μέρες εξελίσσεται ένα άνευ προηγουμένου ντέρμπι στην «ουρά» των δημοσκοπήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση της έρευνα της Pulse η ΝΔ θα κινηθεί από το 37% ως το 43,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 17,8% ως το 22,8% σε περιβάλλον επτακομματικής Βουλής. Η GPO για το Star εντοπίζει τη μέση τιμή της ΝΔ στο 42% (εύρος 40,5%-43,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στο 19%, μεταξύ 17,5% και 20,5% σε οριακά επτακομματική Βουλή. Τέλος, σύμφωνα με την Alco για τον Alpha, η ΝΔ θα κινηθεί μεταξύ 39,8% έως 43.8% , ο ΣΥΡΙΖΑ από 17,8% έως 21,8%.

Πρακτικά, οι τιμές και των τριών μετρήσεων είναι παρόμοιες, με τους δημοσκόπους να εκτιμούν ότι η ΝΔ θα κινηθεί προς τα ανώτερα όρια της, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως παρουσιάζει κάποιες τάσεις επανασυσπείρωσης, φρενάροντας τις διαρροές προς τα κόμματα αριστερότερα αυτού. Το αντίστοιχο «φρένο» για τη ΝΔ προς τα δεξιά της είναι επίσης μια κρίσιμη παράμετρος, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει εστιάσει ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες σε αυτό το σκέλος.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλληνας που βρέθηκε μέσα στο υποβρύχιο Titan περιγράφει την εμπειρία του και κατακρίνει τους «ειδικούς της... πολυθρόνας» - Δείτε βίντεο

«Ρεάλ και Παρί συμφώνησαν για μεταγραφή Μπαπέ στα... 250 εκατ. ευρώ»

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο πρώην προπονητής των ΠΑΣ Γιαννινα και Αιγάλεω, Στεφάν Ντεμόλ

----------------


Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης