Εκλογές 2023: Επιστροφή στην προεκλογική κούρσα για Μητσοτάκη και Τσίπρα μέσω διακαναλικής

Εκλογές 2023: Επιστροφή στην προεκλογική κούρσα για Μητσοτάκη και Τσίπρα μέσω διακαναλικής

Αυτοδυναμία ΝΔ και τέσσερα κόμματα στο όριο να μπουν στη Βουλή δείχνει δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος»

mitsotakis_tsipras_new_2xr
Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές τίθενται σήμερα τα κομματικά επιτελεία, καθώς μια εβδομάδα ακριβώς υπολείπεται για το άνοιγμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει την νέα πολιτική φάση. Μετά το τριήμερο εθνικό πένθος, αλλά και τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, οι δύο «μονομάχοι», Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναμετρώνται προγραμματικά σήμερα, οπότε και θα διεξαχθούν διαδοχικά οι διακαναλικές συνεντεύξεις τους, επανεκκινώντας εφ’ όλης της ύλης την προεκλογική συζήτηση και μαζί το τελικό πρόγραμμα των περιοδειών τους.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη, στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και θα ακολουθήσει στις 14:00 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από το Gazarte. Ακολούθως, μετά από αυτήν την άτυπη «μονομαχία» επί της οθόνης, ο κ. Τσίπρας θα περιοδεύσει στις 19:30 στον Κορυδαλλό, όπου θα απευθυνθεί στους πολίτες, στην πλατεία Ελευθερίας.

«Δεν μπορούν να μιλούν για ανθρωπισμό αυτοί που καταδικάστηκαν για τη Μόρια»

Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των όσων θα αναπτύξουν αναλυτικά σήμερα στις διακαναλικές συνεντεύξεις τους, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί σχολίασαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών περιοδειών τους την πολιτική επικαιρότητα, με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει καθάρματα τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, με φόντο το ναυάγιο της Πύλου. Ακόμη, «δεν μπορούν να μιλούν για ανθρωπισμό αυτοί που καταδικάστηκαν για τη Μόρια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπληρώνοντας πως «εμείς και προστατεύσαμε τα σύνορά μας και σώσαμε ζωές», αποδίδοντας ταυτόχρονα τα εύσημα στο Λιμενικό Σώμα.

Με σκληρή γλώσσα, «όσο οργισμένοι είμαστε με αυτούς τους διακινητές, που είναι τελικά και οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της τραγωδίας, πιστεύω άλλο τόσο απογοητευμένοι είμαστε με αυτούς οι οποίοι πάνω σε αυτή την τραγωδία βρήκαν και πάλι ευκαιρία να καταγγείλουν την ίδια τους τη χώρα και το Λιμενικό, το οποίο έκανε μια αξιέπαινη προσπάθεια να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Για τους πολιτικούς αντιπάλους σχολίασε πως «δεν θέλω να ασχοληθώ πολύ μαζί τους. Τους αφήνουμε μόνους τους στην απομόνωσή τους. Απλά θέλω μόνο να θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται ως οι δήθεν αυθεντικοί εκφραστές της ανθρωπιάς ήταν οι ίδιοι οι οποίοι επέτρεψαν τα «κάτεργα της Μόριας». Ήταν οι ίδιοι που άνοιξαν τα σύνορα της πατρίδος σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι πέρασαν από την Ελλάδα το 2015. Ήταν οι ίδιοι οι οποίοι πριν από λίγες μέρες καταδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στη Μόρια. Και αυτοί έρχονται τώρα και μας λένε ότι είναι οι μόνοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε για ανθρωπισμό», πρόσθεσε. Τέλος, «δεν θα επιτρέψω καμία εκδήλωση αλαζονείας και αυταρέσκειας. Στις 25 ψηφίζουμε, 26 σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης για την επομένη των εκλογών.


«Να σταματήσουμε με τη ψήφο μας μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη Δεξιά»

Κλείσιμο
«Να σταματήσουμε με τη ψήφο μας μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη Δεξιά» ζήτησε, από πλευράς του χθες το απόγευμα από τα Γιαννιτσά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, περιοδεύοντας στην Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να σταματήσουν με τη ψήφο τους την ΝΔ, ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα και ο κ. Ερντογάν θα τρίβει τα χέρια του». «Σε αυτή την κάλπη ψηφίζουμε με σκληρά διλήμματα. Εμείς θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τελευταία στιγμή να πείσουμε την κοινωνία ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει ανάσα, προοπτική, μπορεί να δώσει στήριγμα, μπορεί να δώσει ελπίδα για δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τοποθετούμενος σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών, επισήμανε ότι «το κρίσιμο για την επόμενη μέρα δεν είναι μόνο αν θα μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση στις 26 του μηνός. Το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι αν θα σταματήσουμε με την ψήφο μας στην κάλπη μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη Δεξιά. Μία ασύδοτη και ανεξέλεγκτη Δεξιά, που θυμίζει τις χειρότερες μνήμες του παρελθόντος», ενώ αναφερόμενος στη Θράκη, «σε αυτή την αθλιότητα, τα επικίνδυνα παιχνίδια με τα εθνικά μας θέματα, που παίζει εδώ και μία εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης με το ευαίσθητο θέμα της Θράκης. Έχουν περάσει πέντε μέρες από τότε που ανεδείχθη το γεγονός ότι ο δικός τους υποψήφιος, ο κ. Κατραντζή, με δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μίλησε για τη μουσουλμανική μειονότητα λέγοντας "οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης"και αυτοί που μας κάνουν κριτική ότι δήθεν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί οι οποίοι είναι ανθέλληνες και έχουν αντεθνική συμπεριφορά, που είναι να δώσουν μία απάντηση; Να ζητήσουν από τον υποψήφιό τους μία διόρθωση. Πού είναι ο κ. Μητσοτάκης ο λαλίστατος.;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αυτοδυναμία ΝΔ και τέσσερα κόμματα στο όριο να μπουν στη Βουλή

Την ίδια ώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα κομματικά επιτελεία τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μια ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές, τόσο ως προς το εύρος των κομμάτων που δύνανται να εισέλθουν στη Βουλή, όσο και ως προς τη δυνατότητα προσέλκυσης ψηφοφόρων και από άλλους πολιτικούς χώρους. Βασικό ζητούμενο παραμένει και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το τι θα πράξουν οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αποφάσισαν την ψήφο τους τις παραμονές του ανοίγματος της κάλπης, στις 21 Μάϊου.

Ως προς τις διαθέσεις της κοινής γνώμης απέναντι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, η εικόνα που προκύπτει, δεν απέχει και πολύ από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», την οποία διεξήγαγε η εταιρία Marc, καταγράφεται αυτοδυναμία στην ΝΔ και 4 κόμματα στο όριο εισόδου στη Βουλή. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, κυβέρνηση ΝΔ προτιμά το 43,6%, ενώ το 40,2% ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι 17,7% του Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό με μέση τιμή 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 20% και έπονται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,2%, η Ελληνική Λύση με ποσοστό 3,6% και η Νίκη με ποσοστό 3,2%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 2,5% και οι Σπαρτιάτες με ποσοστό 2,3%.


Ειδήσεις σήμερα:

Εξαφάνιση 27χρονης στην Κω: Η Αναστάζια σε σουβλατζίδικο λίγο πριν συναντηθεί με τον Μπαγκλαντεσιανό - Δείτε βίντεο

Trafficking στην Ομόνοια: Τα διαμερίσματα - φυλακές και η αδίστακτη Ουζμπέκα μαστροπός - Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ζαμπίδης - Ντάσιου: Ο γάμος του ζευγαριού και η βάφτιση των δίδυμων παιδιών τους - Δείτε βίντεο, φωτογραφίες

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης