Εκλογές 2023 - Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: «Ταμείο στις 26 Ιουνίου» - «Mea culpa» η απλή αναλογική

Εκλογές 2023 - Τσίπρας στον ΣΚΑΙ: «Ταμείο στις 26 Ιουνίου» - «Mea culpa» η απλή αναλογική

«Όλα υπάρχουν στη ζωή, γι' αυτό είναι απρόβλεπτη» απάντησε στο ερώτημα αν υπάρχει «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», φράση που είχε χρησιμοποιήσει πριν την 21η Μαΐου, όταν είχε ερωτηθεί τι θα πράξει σε περίπτωση ήττας - Επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «πανηγυρίζει, επειδή πήρε τρεις μονάδες» - «Mea culpa» για την απλή αναλογική

tsipras-m1
«Αλλάζουμε εν κινήσει, πήραμε το μήνυμα της 21ης Μαΐου, ήταν ηχηρό» επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του, απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, αναφερόμενος στη μετεκλογική πορεία του κόμματός του. Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο ειρωνεύτηκε πως «πανηγυρίζει λες και ήταν πρώτο κόμμα, επειδή πήρε τρεις μονάδες παραπάνω από τις εκλογές του 2019».

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ


Εκμεταλλευόμενος την επικαιρότητα, ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ για ζητήματα Υγείας, αναφερόμενος στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις με θανάτους γυναικών στην Κω, τη Νέα Μάκρη και τη Χαλκιδική, επειδή δεν υπήρχαν ή άργησαν να φτάσουν τα ασθενοφόρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού, για τους καρκινοπαθείς, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια.

«Εγώ αυτό έκανα με τον Κατρούγκαλο» ανέφερε χαρακτηριστικά, ανατρέποντας το μέχρι σήμερα αφήγημα, που ήταν ότι ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε από μόνος του εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων, για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του, όταν μίλησε για αύξηση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ct7gom5wkrcp)
Κλείσιμο


Η είδηση ωστόσο προέκυψε από την τελευταία ερώτηση, στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Τσίπρας. Ερωτηθείς πού τοποθετεί τον πήχη της δεύτερης κάλπης και αν σχεδιάζει να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος και μετά τις 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το ταμείο θα γίνει στις 26 του μηνός», άφησε ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο». «Όλα υπάρχουν στη ζωή, γι' αυτό είναι απρόβλεπτη» είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε ερωτηθεί, και πάλι στον ΣΚΑΙ, πριν τις εκλογές τις 21ης Μαΐου τότε, εάν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Άρα, κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα να δούμε πώς είναι η σκορδαλιά δίχως σκόρδο» είχε πει τότε.

Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε και την ιστορικά φορτισμένη πολιτική φράση «Mea culpa» που, στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχει ταυτιστεί με την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων το 1988 για το Νταβός και το ραντεβού του τότε πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Τουργκούτ Οζάλ, αλλά αυτή τη φορά αναφέρθηκε στην απλή αναλογική. Mea culpa για την απλή αναλογική, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ct7fsx1ndeeh)


Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνέντευξής του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει λες και ήτανε πρώτο κόμμα επειδή πήρε τρεις μονάδες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ct7gi8cxtd3l)


«Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας, σε συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας» τόνισε και υπενθύμισε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. «Ο κ. Ανδρουλάκης τότε ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τον Σαμαρά και πήρε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις, με περικοπές συντάξεων και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε.

«Αυτό στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε. «Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το αρνήθηκε» προσέθεσε.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι το κόμμα του θα παλέψει για την ανατροπή των συσχετισμών «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο», επιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και τονίζοντας ότι οι μόνες προτάσεις διακυβέρνησης είναι αυτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε κάθε περίπτωση», είπε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη την οποιαδήποτε δύναμη. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, παραδέχτηκε ότι «μας κόστισε παρά πολύ», κάνοντας λόγο για «mea culpa» ως προς την στρατηγική αυτή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκάλεσε τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα ότι με τη στάση τους προεκλογικά τορπίλισαν αυτήν την προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ως στοιχείο σταθερότητας και υγείας για την κοινωνία και τη δημοκρατία να υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως «ο στόχος είναι να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη μια πολιτική δύναμη», προαναγγέλλοντας πως «ταμείο συλλογικό θα κάνουμε στις 26 του Ιούνη».

Τα νέα πρόσωπα

Ως προς τα πρόσωπα που τον πλαισίωσαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ χθες, στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, εξήγησε ότι η «ατομική συνεισφορά του κάθε προσώπου δεν είναι θέμα ηλικίας», αλλά δυνατοτήτων και συνεισφοράς, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα κριθούμε όλοι, και ατομικά και συλλογικά, στις 26 Ιούνη».

Προσωπική άποψη Φίλη

Ως προς την άποψη που διατύπωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ότι το κόμμα του μπορεί να έχει στις τάξεις του έναν βουλευτή που μιλά για τουρκική μειονότητα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτή είναι μια προσωπική του άποψη» που, κατά τη γνωμη του, «δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής ενός στελέχους».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ct7gp9f6wo01)


Τέλος, «στην Αριστερά δεν συνηθίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ» απάντησε ως προς την αξιολόγηση όλων -και του ίδιου συμπεριλαμβανομένου- προσθέτοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες, τις οποίες «τηρουμε ευλαβικά».


Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Αταλάντη: «Νέο και σχετικά μικρό ρήγμα έδωσε τον σεισμό - Δεν συνδέεται με την Αταλάντη», λένε οι σεισμολόγοι

Χριστίνα Σούζη: Βίντεο από το σοβαρό τροχαίο της μετεωρολόγου - Η στιγμή που το αυτοκίνητο ανατρέπεται

Γαλλία: Χριστιανός από τη Συρία ο 32χρονος που μαχαίρωσε παιδιά στο πάρκο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης