Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία

Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία

Νωρίτερα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

5898784
Ολοκληρώθηκαν οι τελέτες παράδοσης - παραλαβής στα υπουργεία ανάμεσα στους απερχόμενους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Αμέσως μετά συνεδρίασε το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο όπου ο κ. Σαρμάς έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις ενώ ζήτησε από τους υπηρεσιακούς υπουργούς να είναι  ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης. Όπως ο ίδιος ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών

«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της Our Ocean Conference 2024 μαζί με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη στρατηγική του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε ένα «πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.

Πολλές χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε πως προωθήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη 120 γραπτές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει αντίπαλος μας προς το παρόν», ανέφερε.

Ακόμη προωθήθηκε η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εκστρατείες που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. Υπεγράφησαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία για το θέμα της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Κλείσιμο
«Ως κατακλείδα υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβα». Ακόμη επεσήμανε πως «μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό, το υπουργείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία της διπλωματίας των εμβολίων και κατά συνέπεια να χτίσουμε γέφυρες με αυτές τις χώρες».

Είχαμε τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν. «Αναπτύξαμε τη διπλωματία των χαρτών, εξηγήσαμε δηλαδή σε όλη την ανθρωπότητα ποια είναι η πραγματική διαφορά και η διάστασή της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να μη διατηρείται η εντύπωση ότι η ένταση που υπήρχε τα τριάμισι από τα τέσσερα χρόνια με την Τουρκία οφειλόταν σε μια διαφορά που είχε ιστορικές ρίζες και όχι νομικές».

5899123


«Είμαι ευτυχής γιατί αφήνουμε τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Στο εσωτερικό, όπως τόνισε, υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του υπουργείου, με εκσυγχρονισμό των δομών και αξιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού με νέα ψηφιακή εργαλεία. «Θα επιτραπεί η αλληλεπίδραση της οικονομικής, της πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο υπουργείο», ανέφερε.

Εξέφρασε ευχαριστίες στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στους υφυπουργούς κ. Κατσανιώτη και κ. Φραγκογιάννη και στους στενούς του συνεργάτες και σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. «Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το υπουργείο», υπογράμμισε. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και σημείωσε ότι όλες οι επαφές που έχει αναπτύξει, καθώς και ο ίδιος, βρίσκονται στη διάθεσή του.

Β. Κασκαρέλης: Κύρια μέριμνα όλων μας η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων

«Έχω βρεθεί πολλές φορές σ' αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές, πρώτη φορά όμως από τη θέση του υπουργού», ανέφερε ο Βασίλης Κασκαρέλης που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Αυτό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Επίσης που διαδέχομαι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έναν υπουργό που κατά γενική ομολογία με το σημαντικότατο έργο του αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και το ρόλο της Ελλάδος», σημείωσε.

«Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επεσήμανε.

«Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Είναι αυτονόητη ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως σημείωσε, «η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών νιώθω ότι επιστρέφω έστω και για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου, όπου γνωρίζω άριστα το άξιο στελεχιακό δυναμικό και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας». «Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε. Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους.Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη».

Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.

5899167


Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ για τον Αλκ. Στεφανή τόνισε: «Τον αποχαιρέτησε πριν δύο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι. Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλο είναι πέρα για πέρα αληθινή».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκ. Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον». «Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε το Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».

Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους» ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο». «Η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κράτους ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία» υπογράμμισε.

Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τη στρατιωτική ηγεσία και τον γγ του υπουργείου στον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον απελθόντα υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Τον υπηρεσιακό υπουργό Αλκ. Στεφανή υποδέχθηκαν ο απελθόντας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Υγείας

Σε χαρούμενο κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η τελετή παράδοσης του Υπουργείου Υγείας. Ως συγκινητική στιγμή χαρακτήρισε ο τέως Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην υπηρεσιακή Υπουργό, Αναστασία Κοτανίδου. Όπως ανέφερε, παρέμεινε 21 μήνες στο Υπουργείο Υγείας και ήταν η πρώτη του κυβερνητική θητεία, «σε μια δύσκολη φάση που άνοιγε η κοινωνία και η οικονομία μετά την πανδημία».

Ο κ. Πλεύρης, επεσήμανε ότι ένας Υπουργός Υγείας πρέπει να στέκεται στο τι παραπάνω πρέπει να κάνει. «Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα να στηρίξουμε το ΕΣΥ και παράλληλα να διαχειριστούμε το σκέλος του εμβολιασμού», σημείωσε, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό όσων ρυθμίσεων προχώρησαν αυτό το διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προχώρησε ο Προσωπικός Γιατρός και η διαδικασία για να ανακαινιστούν 156 Κέντρα Υγείας. Επίσης, η Υγεία στηρίχθηκε με 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπήκαν οι βάσεις για τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη καθώς ξεκίνησαν οι προληπτικές εξετάσεις για όλο τον πληθυσμό. «Εκπονήσαμε το σχέδιο για την Ψυχική Υγεία και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, οι μεταμοσχεύσεις, η κατ' οίκον νοσηλεία, η ανακουφιστική φροντίδα, το φάρμακο».

kotanidouu


Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου .. δέχθηκε χαριτολογώντας την τύχη που της ευχήθηκε ο κ. Πλεύρης. «Ευτυχώς είναι ένας μήνας, επομένως όπως και να είναι θα περάσει», σημείωσε χαμογελώντας και εξέφρασε την ευχή ότι δεν θα υπάρξει κάτι έκτακτο, «γιατί εάν συμβεί κάτι έκτακτο να είναι σίγουροι ο υπουργός και η αναπληρώτρια ότι θα τους καλέσω πίσω να βοηθήσουν». Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους γενικούς γραμματείς, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους, «τους οποίους γνωρίζω καλά καθώς έχουμε στενή συνεργασία από την περίοδο της πανδημίας».


Με τη σειρά της η τέως αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει την κυρία Κοτανίδου ως συνεργάτιδα καθώς έχουν πολυετή πείρα και οι δύο ως γιατροί. Η κυρία Γκάγκα ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους και τις διευθύνσεις του Υπουργείου. «Μιλάμε για πάρα πολλή δουλειά, καθώς είναι 127 νοσοκομεία και πάνω από 1500 Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι όταν ανέλαβε στο Υπουργείο Υγείας μαζί με τον κ. Πλεύρη αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.


«Να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς κατάφερε να δώσει όσα σήμερα προσφέραμε στους πολίτες», επεσήμανε η τέως Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Κάνοντας τον απολογισμό της δικής της θητείας, στάθηκε στη δημιουργία 106 δομών Ψυχικής Υγείας. Μεταξύ άλλων, τους τελευταίους μήνες τέθηκε σε λειτουργία η εθνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «10306», δημιουργήθηκαν κλινικές για ενήλικες και παιδιά σε όλη τη χώρα, ειδικά κοινοτικά κέντρα για την άνοια και το Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλες καινοτόμες δράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Κοτανίδου αναλαμβάνει τα καθήκοντα της υπουργού, έχοντας, μεταξύ άλλων, τη συνδρομή του Σπύρου Κουρέα και της Λίλιαν Βιλδιρίδη, δύο έμπειρων και στενών συνεργατών τόσο της κυρίας Γκάγκα όσο και παλιότερα του κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. 




Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές - Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

5899151

Ειδικότερα, στα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, αναφέρθηκε:

- Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης,

- Στην έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

- Στην εξέλιξη του διαγωνισμού επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και

- Στον ΒΟΑΚ που ήδη υλοποιείται

Επίσης, αναφορά έκανε και στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως: Το Flyover, η παράκαμψη Χαλκίδας, το Μπράλλος - 'Αμφισσα, εγγειοβελτιωτικά, οκτώ διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για μεγάλα έργα υποδομής, κτηριακά, οδικά, υδραυλικά αλλά και μεγάλες αναβαθμίσεις του σιδηροδρόμου.

Όσον αφορά τις μεταφορές πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης έκδοσης αδειών οδήγησης, όπου περίπου 500.000 προσωρινές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες έχουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι το δίπλωμά τους. Επίσης, ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έχει υιοθετηθεί πλήρως από το υπουργείο, με την υδρογονοκίνηση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στον σχεδιασμό του νέου ΚΟΚ, και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που αποτελεί εθνικό στόχο.

Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο κομμάτι των σιδηροδρόμων και σημείωσε ότι προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελεία Εφετών Λάρισας.

«Τα έργα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμούμε ότι το βόρειο τμήμα θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου και το νότιο τμήμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει πλήρως αναβαθμισμένο στο κύριο σιδηροδρομικό άξονα το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης», τόνισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό λέγοντας «ελπίζω οι μεταφορές και υποδομές της χώρας να αναβαθμιστούν στο επίπεδο που αξίζει στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας δήλωσε πως «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν». Ο Γ. Γκόλιας τόνισε, επίσης, ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «τρέχουν» πολλά θέματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα «έχουν μεγάλη σημασία για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη. Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προσέθεσε πως «θα αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στον νέο του ρόλο, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και υπερκομματικότητα στις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε την κυρία Παπαρρηγοπούλου για τα θέματα του υπουργείου.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, παρευρέθησαν οι απερχόμενοι υφυπουργοί Παναγιώτης Τσακλόγλου και Μαρία Συρεγγέλα, οι γ.γ. Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Καλυψώ Γούλα και Ελένη Γιώτη, η υπηρεσιακή γραμματέας Ματθούλα Τριανταφύλλου, οι διοικητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης, του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και του ΜΤΠΥ Επαμεινώνδας Ατσαβές και ο υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Χριστόπουλος.

27235105

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παραλαβής-παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υπηρεσιακού υπουργού Φίλιππου Σπυρόπουλου.

Ο Φίλιππας Σπυρόπουλος, απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, επισήμανε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές» και προσέθεσε ότι ο κ. Τσιάρας «υπηρέτησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

5899177


Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Σπυρόπουλος ευχήθηκε να συνεχιστεί το έργο και στην επόμενη πολιτική κυβέρνηση, που θα έχει την ευθύνη, επισημαίνοντας ότι «σπουδαιότερο πράγμα από την πολιτική δεν υπάρχει. Εκεί συμμαζεύεται η φιλοσοφία, η τέχνη, η επιστήμη, τα πάντα. Το σημαντικότερο είναι αυτό το “προσέταιρον” της πολιτικής που δίνει την ελπίδα σε όλους του άλλους θεσμούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συνεχάρη το νέο υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης και εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει το υπουργείο σε έναν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεκτό κατά γενική ομολογία καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου».

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της τελευταίας τετραετίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η προσπάθεια ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των συνθηκών, όλων των δεδομένων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα». Σε επίπεδο νομοθετικό, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, όπου ψηφίστηκαν 30 νομοσχέδια, σε επίπεδο ενίσχυσης όλων των διαδικασιών με βασική προτεραιότητα την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως ψηφιακή. Και στο επίπεδο των υποδομών, με τον προγραμματισμό της κατασκευής 7 νέων δικαστικών μεγάρων στην ελληνική περιφέρεια αλλά και δυο νέων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς και στην ενίσχυση της ίδια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με ανθρώπινο δυναμικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίλιππας Σπυρόπουλος την διετία 1990 – 1992 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με υπουργό Δικαιοσύνης τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο. 

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι «τιμή που υπηρέτησα από την τόσο υπεύθυνη θέση» και αναφέρθηκε στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

5898922

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο και αλλά και το σύνολο της ελληνικής Αστυνομίας και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csw7bqkb4x1l)

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι είμαστε ήσυχοι που ο κ. Κλιάρης αναλαμβάνει το υπουργείο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Φανήκαμε συνεπείς, αλλάξαμε πολλά. Ήρθα με ψηλά το κεφάλι και φεύγω με ψηλά το κεφάλι, υπογράμμισε».


Ο κ. Κατσαφάδος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γιάννη Πλακιωτάκη για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος όπως και την ηγεσία.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csw7g9jqzkkh)

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κλιάρης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει τη συγκίνηση αυτής της στιγμής. Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει το νόμο, πιστεύω στην ομαδική εργασία, τόνισε μεταξύ άλλων.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csw7k9la9x1t)

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Παιδείας

Η κ. Κεραμέως είπε ότι « Κι αν κάποιοι λένε ότι το Υπουργείο αυτό είναι «ηλεκτρική καρέκλα», για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμήνα έχω θητεύσει στο Υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο».

5899008


Ο κ. Κίττας ξεκίνησε λέγοντας: «Η κα υπουργός ήταν εμφανώς συγκινημένη, εγώ να δείτε». «Υπάρχει και η άλλη παιδεία αυτη που γίνεται με τον σεβασμό με διάλογο, η παιδεία που μισεί τη διχόνοια. Αυτό το ελευθερο πνεύμα πρέπει να δώσουμε στους μαθητές μας και πρέπει να γινει παγκόσμια».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csw7l4060p29)


Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κλείνει ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς με πλούσιο έργο. Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, ανέφερε.

5899045


Ο κ. Πελαγίδης είπε ότι παραλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών από ένα σταθερό χέρι, αναφερόμενος στον κ. Σταϊκούρα. Έχουμε κάνει βήματα μπροστά, ανέφερε. «Σκοπός μου είναι να παραλάβω αλλά και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ καλύτερη» τόνισε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csw7mh7qy9dt)


Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργειο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην τελετή παράδοσης του Υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης.

5898910


Από την πλευρά τη η κυρία Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη». Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο Υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους».

Τελετή παράδοσης -παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό τον απολογισμό της τετραετίας (για θέματα ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κλπ.) και το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2023.

SKREKAS_-_TELETI_-_PARADOSI_-_PARALAVI

«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του '90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», επεσήμανε ο κ. Κάπρος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».

Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης –παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωγαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη διάρκεια των 15 μηνών που είχα εγώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σε όλη την τετραετία και από τους προκατόχους μου έγινε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είχε θετικό αποτύπωμα στους αγρότες, οι οποίοι σε πολύ υψηλά ποσοστά στήριξαν την κυβέρνηση της Ν.Δ στις εκλογές.

Οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα είναι πολλές και χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία προς το μέλλον».

παραδοση-παραλαβη1


Από την πλευρά του ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε:

«Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού μας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα μας πέφτει η ευθύνη να μπορούμε να στηρίξουμε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους.

Ξέρω ότι αυτό το μήνα που θα είμαι μαζί σας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν κάποιες ιδέες. Θα εργαστώ λοιπόν με τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουμε τους στόχους του ΥΠΑΑΤ. Θέλω τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, να μην εμποδίσουμε τίποτα απ΄ αυτά που γίνονται.

Η θέση μου – όπως γνωρίζετε- είναι έξω από τα κόμματα. Θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είμαι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη άποψη».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού

«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και πετύχαμε την μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή παράδοση παραλαβή του τουριστικού χαρτοφυλακίου. Παραδίδοντας την σκυτάλη στην υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που κάθε άλλο εύκολη ήταν εν μέσω πανδημίας. «Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο. Κικίλιας και συνέχισε:

27236613

«Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον "αυτόματο πιλότο". Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος: Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες. Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο "Ελ. Βενιζέλος" είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες», ανάφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας, έκανε διεθνείς κολοσσούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και τη σημαντική στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Εστιάζοντας τέλος στα τουριστικά οικονομικά πεπραγμένα του 2022 ο κ. Κικίλιας είπε τα εξής:

«Την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15 δισ. ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεσπάσουν όλες αυτές οι κρίσεις, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, φέρνοντας στη χώρα 17,6 δισ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα. Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δισ., η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κατάφερε να έχει περισσότερες πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, αυτό δεν έγινε τυχαία».

Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα σημείωσε ότι η δική της δουλειά είναι να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση του τουριστικού χαρτοφυλακίου στην επόμενη τουριστική ηγεσία. Ο Ελληνικός τουρισμός έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία παρά πολλά, υπογράμμισε η νέα υπουργός Τουρισμού συμπληρώνοντας ότι παράλληλα έχει προκλήσεις και ευκαιρίες.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από τον πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη στον νέο υπουργό Δανιήλ Εσδρά που αναλαμβάνει καθήκοντα στο πλαίσιο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στον νέο υπουργό, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έναν έμπειρο γνώστη του Μεταναστευτικού με λαμπρή καριέρα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και του ευχήθηκε από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Ο Νότης Μηταράκης κατά την υποδοχή του κ. Εσδρά, είπε ότι ο νέος υπουργός παραλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο και οργανωμένο υπουργείο με άξια στελέχη, αποτελεσματική δομή και πρωτοποριακή τεχνολογία.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μας εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε και στους στόχους του υπουργείου που τέθηκαν από την αρχή, δηλαδή «πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».
20230526_Μηταρακης_Εσδρας__12_
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα, τόνισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: «Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες αφίξεις στη χώρα μας, έχοντας τα τελευταία δύο χρόνια, τις χαμηλότερες της δεκαετίας. Πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί πύλη εισόδου, αφού μόλις το 5% των αφίξεων της Ε.Ε. περνούν από τη χώρα μας όταν το 2015 αποτελούσαμε το 75%». Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι τέθηκε ως προτεραιότητα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και φιλοξενίας, με την δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και ασφάλεια σε ωφελούμενους, το προσωπικό μας και τις τοπικές κοινωνίες.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο των δομών από τις ΜΚΟ, τοποθετήσαμε προσωπικό του Υπουργείου, αποδεσμεύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μειώσαμε τις δομές, από 121 σε 33, τους διαμένοντες από 92 σε 11 χιλιάδες, στα νησιά από 45 χιλιάδες σε 4», είπε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και προσέθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτά, χρειάστηκε ένας ισχυρός Οργανισμός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

«Ενισχύσαμε ταχύτατα, από την πρώτη μέρα, το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου. Διασφαλίσαμε πάνω από 800 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ. Δημιουργήσαμε οργανωτική δομή, αποκτήσαμε νέο ΠΔ. Συγκεντρώσαμε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες στο κτίριο Κεράνη που για χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτο από το Ελληνικό Δημόσιο. Αντιμετωπίσαμε τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου. Δόθηκε έμφαση στην τεχνολογία και το νέο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αιτημάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση εκκρεμοτήτων από 202.000 το 2019 σε κάτω από 20.000 σήμερα. Προστατεύσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα, καταργήσαμε την απαράδεκτη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Συνεργαστήκαμε όμως και στηρίξαμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες. Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκατ. μέσω του Ταμείου και 47 εκατ. για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

20230526_Μηταρακης_Εσδρας__15_


Μίλησε ακόμα και για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε ότι ένας χώρος που δυσφήμιζε τη χώρα μας πλέον έχει παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για να γίνει χώρος πολιτισμού και παιδείας.

«Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα της μετανάστευσης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ίδρυσε τον Μάρτιο του 2021 την πρωτοβουλία MED-5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, στην κεντρική και ανατολική δίοδο της Μεσογείου, που επωμίζονται το μέγιστο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ίδρυσε την πρωτοβουλία του Βίλνιους, μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και τη Λιθουανία τον Ιανουάριο του 2022», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, που διεξάγεται με κανόνες και που δεν ορίζεται από κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Ολοκληρώνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαρίστησε και όλη την ηγεσία του υπουργείου, με πρώτη την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, τους γ.γ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και Μάνο Λογοθέτη, τους ειδικούς γραμματείς Βαγγέλη Κωσταντίνου και Ηρακλή Μοσκώφ, την υπηρεσιακή γραμματέα Ράνια Σταυροπούλου καθώς και τους διατελέσαντες: τον τέως αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, την τέως ειδική γραμματέα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την τέως υπηρεσιακή γραμματέα, Φωτεινή Κουλούρη.

Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Εσδράς ανέφερε ότι πρέπει κανείς να δει διαφορετικά τη μετανάστευση, γιατί δεν είναι πρόβλημα αλλά μια πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση και μίλησε για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών τους οποίους χαρακτήρισε έμπορους ψυχών. «Ο μέσος άνθρωπος που χρειαζόταν να μετακινηθεί είτε γιατί γινόταν πόλεμος στη χώρα του, είτε γιατί γίνονταν φυσικές καταστροφές, είτε γιατί δεν είχε να φάει, δεν μπορούσε να ζήσει στη χώρα που ζούσε και για διάφορους λόγους, έπρεπε να φύγει, δεν είχε δυνατότητα άλλη παρά να αποταθεί σε αυτά τα κυκλώματα» είπε ο νέος υπουργός και προσέθεσε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συνεννόηση μεταξύ των χωρών αποστολής και των χωρών υποδοχής γιατί θέλουν διαφορετικά πράγματα. «Αν όμως καθίσουν κάτω και τα βρουν θα δουν ότι όλοι έχουν ένα κοινό συμφέρον. Οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόμιμα και να προσφέρουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς της προηγούμενης διοίκησης και από ό,τι κατάλαβα είχε μια επιτυχή κατάληξη. Θέλω πραγματικά να βοηθήσω πάρα πολύ, είμαι διατεθειμένος να μην φανεί ότι σταμάτησε αυτό το Υπουργείο να λειτουργεί ούτε για μια μέρα, γι΄αυτό ήρθα, έχω σκοπό να πάω σε όλες τις δομές σε όλη τη χώρα για να δουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί ότι εμείς είμαστε εδώ και τους στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Εσδράς.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό της η Λίνα Μενδώνη, σήμερα, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Υπουργείου.
Mendoni_-_Koumendakis
«Σήμερα είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το Υπουργείο. Έχουμε τη χαρά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Γιώργος Διδασκάλου, η Ελένη Δουνδουλάκη, ο Γιώργος Μαυρωτάς, και εγώ, να υποδεχόμαστε τον υπηρεσιακό Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Κουμεντάκη. Θεωρώ τυχερό το Υπουργείο που, έστω για αυτό το διάστημα, θα υπηρετήσει στη θέση της ηγεσίας ο Γιώργος Κουμεντάκης -τον γνωρίζετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω πολλά- ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ο οποίος παραμέρισε, από αγάπη στον πολιτισμό, την προσωπική του πορεία στη μουσική, για να υπηρετήσει την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2016.  Eίναι ο άνθρωπος, ο οποίος χωρίς υπερβολή απογείωσε τον οργανισμό. Κατάφερε η Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, η οποία ήταν στο περιθώριο των αντίστοιχων της Ευρώπης, να γίνει ο προορισμός για τους απαιτητικούς, Ευρωπαίους φίλους, της όπερας. Προσωπικά για μένα, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ήταν ένας εξαίρετος συνεργάτης. Με ήθος και συνέπεια, υπηρέτησε τον οργανισμό, πέραν του ταλέντου του, με ιδιαίτερη διοικητική δεινότητα. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή για τη συνεργασία μας» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε:
 
«Πρέπει να πω ότι ο Γιώργος Κουμεντάκης είναι και γούρικος. Πριν από λίγο, η UNESCO αποφάσισε την εγγραφή των ελασμάτων της Δωδώνης, στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου». Επίσημα, η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά έχουν γίνει όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Έτσι, η Ελλάδα, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες και στη συστηματική δουλειά της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του αρμοδίου τμήματος, έχει την πρώτη εγγραφή της στη «Μνήμη του Κόσμου». Μαζί και μία δεύτερη, «τα γεωπάρκα της Λαυρεωτικής». Ήταν δύο ελληνικές υποψηφιότητες και συμπεριλαμβάνονται και οι δύο. Τα γεωπάρκα δεν είναι στο άμεσο αντικείμενο του Υπουργείου. Ωστόσο, επειδή είναι η Λαυρεωτική, η Διεύθυνση Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και το αρμόδιο τμήμα, δούλεψαν συστηματικά για την κατάρτιση και αυτού του φακέλου.»
 
Επιπλέον η Λίνα Μενδώνη έκανε μια γενική αναφορά στο έργο που έχει επιτελεστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον τομέα του Πολιτισμού: «Έχω πάρα πολλές φορές πει, αυτά τα χρόνια, ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όπως και ο αθλητισμός, αλλά συγχρόνως είναι ένας διακριτός οικονομικός τομέας. Είναι άμεσα συνυφασμένος με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη. Χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας. Προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση. Και είναι το όραμα που έχει και υπηρέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον Πολιτισμό. Πρέπει να πω -στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης θα πει για τον αθλητισμό- ότι όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβα και αναλάβαμε, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Ιούλιο 2019, τις κάναμε πράξη. Σε κάποιους τομείς προχωρήσαμε ακόμα περισσότερο. Ένας βασικός τομέας είναι τα έργα τα οποία εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο εξασφαλίστηκε προσωπικά από τον Κυριακό Μητσοτάκη, μετά από πέντε μέρες διαπραγμάτευσης και απέδωσε περίπου 32.000.000.000 ευρώ για την πατρίδα μας. 
 
Την τετραετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, αλλεπάλληλες, πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Όμως, αυτή η τετραετία είναι η περίοδος σημαντικών κυβερνητικών επιτευγμάτων, σε όλους τους τομείς, και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είπα, προηγουμένως, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή στον τομέα του πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα περισσότερων από 820 έργα, σε όλη την Ελλάδα, με έναν προϋπολογισμό αρκετά πάνω από 1.000.000.000 ευρώ. Τα 750.000.000 ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι η πρώτη φορά που με τη συνεργασία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει το δικό του μεγάλο μερίδιο. 
 
Επομένως, αυτό το οποίο πετύχαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι μία ισορροπία ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και στον σύγχρονο πολιτισμό, τον βαθμό βέβαια που μπορεί να επιτευχθεί. Εδώ, ήταν κρίσιμος ο ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών μας. Οπως γνωρίζετε, στον Σύγχρονο Πολιτισμό, εκτός από τις υπηρεσίες, οι φορείς είναι αυτοί, οι οποίοι παράγουν τα γεγονότα . Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, εκτός από τη Λυρική, οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν τα γνωστά δεδομένα.
 
Οι στόχοι της πολιτικής μας δεν σχετίζονταν μόνο με έργα υποδομών. Ο,τι κάναμε, υπηρετεί τη στρατηγική μας για τον πυρήνα της λειτουργίας του Πολιτισμού, ως τον 4ο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό υπηρέτησαν και τα νομοθετήματά μας. Αυτό υπηρέτησαν όλες οι θεσμικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, για παράδειγμα, όσα έγιναν στους κλάδους της σύγχρονης δημιουργίας, με την ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Βεβαίως τα έργα αποκατάστασης συντήρησης, προστασίας των μνημείων, είναι οι εκ του Συντάγματος βασικές υποχρεώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Όμως, προχωρήσαμε σε καινοτόμους σχεδιασμούς, απαραίτητους για την πραγματική και ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας. Για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, από τα Πανεπιστήμιά μας, πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου -σε συνεργασία, πάντα, με τις υπηρεσίες μας- να εκπονηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη.
 
Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα επένδυσης στην Ασημένια Οικονομία, δηλαδή, στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι 65 ετών και άνω, που αποτελούν μία κρίσιμη μάζα για τον πολιτιστικό τουρισμό και όχι μόνο.»
 
Απευθυνόμενη προς τον κ. Κουμεντάκη η απερχόμενη Υπουργός ανέφερε: «Ένα κρίσιμο θέμα, που ελπίζω να μην σας απασχολήσει, αλλά θα πρέπει να το έχετε κατά νου, είναι ότι είμαστε στην αντιπυρική περίοδο. Με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσωπικά με τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, είχαμε, για πρώτη φορά, μια τόσο ουσιαστική συνεργασία στην αντιμετώπιση, γενικά, των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, αλλά ιδιαίτερα των πυρκαγιών. Υπάρχουν, η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι συνεργάτες μας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κοινή επιτροπή με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Ολοι παρακολουθούν το θέμα και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού έχει αναλάβει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, σε περίπτωση, που συμβεί οτιδήποτε. Εύχομαι από καρδιάς να μη χρειαστεί να ασχοληθείτε καθόλου με αυτό το θέμα. Όμως πρέπει να το έχουμε σοβαρά στο νου μας. Επάνω στο γραφείο σας, υπάρχει ο πλήρης απολογισμός της τετραετίας. Οι τρεις Γενικοί Γραμματείς, εννοείται ότι είναι στη διάθεσή σας για όποια ενημέρωση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά οι υπηρεσίες.»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε: «Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κυρία Γενική Γραμματέα, κύριε Γενικέ Γραμματέα, αξιότιμοι συνεργάτες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αγαπητοί συντάκτες των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα ξεκινώντας να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη για τα θερμά της λόγια και την αμέριστη εμπιστοσύνη της. Κυρία Υπουργέ, είμαι υπερήφανος για την τόσο δημιουργική συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι καταγεγραμμένα. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά, πέρα από τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, τον τρόπο που μαζί αντιμετωπίσαμε την πανδημία, αλλά και τους νέους θεσμούς που σχεδιάσαμε και οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία: Τον θεσμό «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», που έχει ήδη φθάσει στην τέταρτή του διοργάνωση. Το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, το οποίο την ερχόμενη άνοιξη θα αναπτυχθεί περαιτέρω, στη δεύτερή του χρονιά.

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώσαμε από κοινού, ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα αναλάβει την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, το οποίο θα αποτελέσει τον ζωντανό πυρήνα Πολιτισμού σε μια τόσο σημαντική περιοχή της Ελλάδας.
 
Το σημαντικό σας έργο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και για τον σύγχρονο πολιτισμό, τα δεκάδες έργα υποδομής, με τα οποία αφήνετε σπουδαία παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές, η επιμονή, η γνώση και το πάθος σας για το κοινό καλό είναι η προσφορά σας στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό πολιτισμό. 
 
Γνωρίζουμε ότι εργαστήκατε σε δύσκολες και συχνά αντίξοες συνθήκες, όμως τα αποτελέσματα του έργου σας σας δικαιώνουν απέναντι στους πολίτες, αλλά και απέναντι στην ιστορία. Τελικά, το καλό νικάει. Σας ευχαριστούμε.
 
Για το σύντομο χρονικό διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα έχω την τιμή να υπηρετήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα προσπαθήσω να συμβάλω στην απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων των πολιτών, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. 
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης κ. Ιωάννη Σαρμά για την τιμή προς το πρόσωπό μου.  
 
Για το διάστημα που θα χρειαστεί να απουσιάσω από τα καθήκοντά μου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Βένια Παπαθανασοπούλου και τους συνεργάτες μου για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων του Οργανισμού. Σας ευχαριστώ».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σημείωσε:

«Είμαστε από τις ομάδες που κάναμε μία πλήρη τετραετία, κάτι το οποίο είναι και σπάνιο και πολύτιμο. Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου του σύγχρονου πολιτισμού και για την εμπιστοσύνη του. Ήταν τέσσερα χρόνια πολύ έντονα, με πάρα πολλές προκλήσεις αλλά καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, με προεξέχον παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης. Έγιναν πολλά στον σύγχρονο πολιτισμό, μουσεία άνοιξαν, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου, τα οποία δεν είχαν αγγιχθεί για δεκαετίες ολόκληρες, μπήκαν σε μία τάξη και μια σειρά, καινοτόμα προγράμματα δημιουργήθηκαν από τη χειροτεχνία μέχρι την πολιτιστική συνταγογράφηση και άλλα πολλά. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν εάν δεν είχαμε όλοι μαζί, τόσο στο Υπουργείο όσο και ευρύτερα στην κυβέρνηση, μία τελείως φρέσκια αντίληψη και προσέγγιση για το πώς χαράσσει κανείς πολιτική, πώς υλοποιεί μια στρατηγική, και ειδικά στο συγκεκριμένο Υπουργείο, στο οποίο θέλω να πιστεύω ότι βοηθήσαμε στο να αλλάξει λίγο η νοοτροπία».

Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σε συγκινησιακό κλίμα έγινε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον απερχόμενο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να καλωσορίζει το νέο υπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Σωκράτη Κάτσικα. «Αισθάνομαι ότι είμαι πνευματικό σας εγγόνι γιατί είμαι μαθητής των μαθητών σας, ακαδημαϊκά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Υπό αυτή την έννοια είναι, πραγματικά, πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή που παραδίδουμε σε εσάς. Να πω ότι όλα πρέπει να συνοψίζονται, οπότε το να κάνω σύνοψη της τελευταίας τετραετίας σε επίπεδο έργου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή σε επίπεδο εμπειριών είναι μία συγκινησιακά φορτισμένη διαδικασία για μένα». Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη «μεγάλη ποιοτική αλλαγή στον τρόπο που πλέον λειτουργεί το κράτος», κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία του gov.gr, των απλουστεύσεων διαδικασιών, της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, και κατέληξε λέγοντας ότι «διεκδικούμε εντολή να σαρώσουμε το βαθύ κράτος την επόμενη τετραετία», αναφέροντας ότι αυτό οι πολίτες το εισπράττουν ως μια απολύτως εφικτή πραγματικότητα, για να φτάσει το κράτος και η Ελλάδα εκεί που της αξίζει.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι «το gov.gr οικοδομήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με 501 προϋπάρχουσες υπηρεσίες για να φτάσουμε στις 1.550 και πλέον σήμερα λίγο περισσότερα από τρία χρόνια μετά, 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018, πάνω από 770 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές πέρσι, μαζί με τις φορολογικές -γιατί αυτές είναι μη φορολογικές- 1,2 δισ. συναλλαγές. Το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη χώρα για το 2023, μας οδηγεί στο να δημοπρατήσουμε έργα όπως αυτά τα οποία δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε σε τέτοια κλίμακα και σε τέτοια ταχύτητα. Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να υλοποιούνται στη χώρα μας. Από τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο μέχρι το νέο Taxis, μέχρι έργα υποδομής». Μάλιστα, τόνισε ότι «το κράτος μετασχηματίζεται. Ξεκινήσαμε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια θα συνεχίσουμε, σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα πέρασε στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, μία από τις πρώτες τρεις χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση που το πέτυχαν. Είχαμε το 2019 μόλις 100 με 150 χιλιάδες fiber to the home γραμμές τώρα είμαστε κάπου στο 1,4 εκατ. fiber to the home γραμμές. Και όλα αυτά μαζί με τη πολιτική για το διάστημα η οποία σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία οριοθετήθηκε πλέον με έναν τρόπο που πραγματικά αντανακλά την ευρύτερη ψηφιακή πρόοδο της χώρας. Μαζί με το ΕΚΟΜΕ που έπαιξε, επίσης, έναν καταληκτικό και στρατηγικό ρόλο στην οπτικοακουστική βιομηχανία και της χώρας μας και του να έρθουν μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές από το εξωτερικό. Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν ένα άθροισμα που έγινε γινόμενο. Και μία μεγάλη ποιοτική αλλαγή στον τρόπο που το κράτος λειτουργεί».

Υπογράμμισε ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να δούμε αλλαγές τέτοιες που θα σαρώσουν το βαθύ κράτος σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η εντολή που εμείς θα διεκδικήσουμε από τον ελληνικό λαό, στις επόμενες εκλογές, και αυτό είναι αυτό που νομίζω ότι ο κόσμος όταν το ακούει το εισπράττει όχι ως έναν προεκλογικού τύπου στόχο αλλά ως μία απόλυτα εφικτή πραγματικότητα, για να φτάσει το κράτος και η Ελλάδα εκεί που πραγματικά της αξίζει» και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του και το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου με μια ελαφρά παραλλαγή στίχου του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Εμείς, οι σε λίγο απερχόμενοι, αισθανόμαστε βαθιά συγκινημένοι και βαθιά ευγνώμονες που συνεργαστήκαμε μαζί σας».

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε κάθε μέρα να γίνεται η ζωή των πολιτών καλύτερη. «Ήταν δύο χρόνια γεμάτα με έντονες στιγμές, με προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι εδώ, είναι παρόν, είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Παραλαμβάνοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας είπε πως βρίσκεται σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνεται οικείο, όχι πολιτικά, αλλά επαγγελματικά, καθώς γνωρίζεται με τους ανθρώπους του κλάδου. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που είναι «να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους μέχρι να έρθει ο φυσικός διάδοχος με πολιτική νομιμοποίηση». Ο κ. Κάτσικας παρέλαβε -τόσο σε στικάκι όσο και σε φάκελο- τα σημειώματα που είχαν ετοιμαστεί από την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, και συγκεκριμένα το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2020-2023 που αφορά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2023, την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, απολογιστικά σημειώματα για καθέναν από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, σύνοψη του έργου και μηνιαίες αναφορές της πορείας του gov.gr. Ακόμη, παρέλαβε αναλυτικό σημείωμα για την πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και των σχεδίων που βρίσκονται ήδη σε υλοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη χαρά πραγματικά και τιμή μου που η χώρα με επέλεξε για τη θέση αυτή του υπουργού σε αυτό το υπουργείο, που όπως ξέρετε είναι ο φυσικός επαγγελματικός μου χώρος. Δεν είναι ο φυσικός μου χώρος ως υπουργός και πραγματικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, σήμερα είμαστε εδώ σαν υπηρεσιακή κυβέρνηση περιμένοντας να έρθουν οι φυσικοί μας αντικαταστάτες που θα έχουν την τελική νομιμοποίηση μετά τις εκλογές. Λοιπόν, μέχρι τότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα υπάρξουν και δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικής φύσης πρωτοβουλίες. Αυτό όμως το οποίο ζήτησε ο πρωθυπουργός και θα το πράξουμε είναι να μην σταματήσουν οι ενέργειες που γίνονται οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη χώρα ειδικά στο πεδίο της πληροφορικής και επικοινωνιών». Επεσήμανε ότι «το μόνο που πρέπει είναι πραγματικά, εξαιρετικά, γρήγορα να δράσουμε γιατί δεν έχουμε το περιθώριο να καθυστερούμε κάνοντας δεύτερες σκέψεις. Θα κάνω ένα σχόλιο όχι πολιτικό αλλά βλέποντάς το ως πολίτης, ότι νομίζω ότι η πρόοδος που έχει γίνει στην ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά μεγάλη. Υπάρχουν πολλά θέματα, γι' αυτό και ελπίζω η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές να συνεχίσει αυτή την πορεία ούτως ώστε πραγματικά να φτιάξουμε μια Ελλάδα που να λειτουργεί ψηφιακά».


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο, φωτογραφίες από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης - Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών

Αναβιώνει το τετραπλό φονικό στην Ανδραβίδα - Ξεκλήρισε μία οικογένεια για λίγα ενοίκια!

Η Microsoft κατέθεσε το σχέδιο για την επένδυση του €1 δισ. στα Σπάτα

----------------


Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης