Εκλογές 2023 - Reuters: Τα 5 ερωτήματα για τις εκλογές στην Ελλάδα – Γιατί οι αγορές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

Εκλογές 2023 - Reuters: Τα 5 ερωτήματα για τις εκλογές στην Ελλάδα – Γιατί οι αγορές «ψηφίζουν» Μητσοτάκη

Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα - Γιατί δεν φοβούνται οι αναλυτές μία επανάληψη του 2015

EKLOGES
Η Ελλάδα προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή σε μια εκλογική αναμέτρηση που είναι πιθανό να μην αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν αν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογών, αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Οι ισχυροί δεσμοί του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις φαίνεται να καθησυχάζουν τους επενδυτές σε περίπτωση νίκης της ΝΔ. Μια ισχυρή οικονομία σε ισχυρή σημαίνει ότι μπορεί να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές σε περίπτωση νίκης του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη το 2015, σημειώνει το πρακτορείο.

«Το 2015 η Ελλάδα ήταν στο κατώφλι της εξόδου από την Ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν ανησυχεί σοβαρά βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Άντριου Κάνινγκχαμ επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.

1. Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους;
Η κρίση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Κλείσιμο
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε έχει επιβραδυνθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μέσοι ετήσιοι μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25% κάτω από το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009.

«Βλέπετε μια τεράστια μείωση στους μισθούς τα τελευταία 10 χρόνια και οι πολίτες σήκωσαν μεγάλο βάρος», δήλωσε ο Γολφάνγκο Πιτσόλι, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

2. Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;
Με τις τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας να βρίσκοντα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο προτού η Ελλάδα ανακτήσει το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.

Η S&P Global ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδας σε ΒΒ+ εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και συνεχίσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Η Goldman Sachs λέει ότι το σχέδιο του Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες για τα κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελευταίο βήμα» προς την αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι πιθανό να το μειώσει.

Αλλά πολλά από τα καλά νέα μπορεί να έχουν ήδη αξιολογηθεί σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας, δήλωσε ο Κασπάρ Χένεσι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Bluebay Asset Management.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ράμα για νίκη Μπελέρη: Αποδεκτό το αποτέλεσμα στη Χειμάρρα ακόμη και εάν δεν μας αρέσει

Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό στο Σχιστό - Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι

Τσίπρας: Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49 - Ήττα με έξι μονάδες έχει κυρώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης