Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης «φουλάρει» για υψηλή συσπείρωση ως την Κυριακή 

Εκλογές 2023: Ο Μητσοτάκης «φουλάρει» για υψηλή συσπείρωση ως την Κυριακή 

Στις 12 διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού - Στη μάχη των εκλογών και τα ιστορικά στελέχη όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς

mitsotakis-kipseli-ekloges
Ο εκλογικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα παραχωρεί διακαναλική συνέντευξη, μπαίνει στην τελική ευθεία αυτές τις μέρες, με τις τελευταίες περιοδείες του πρωθυπουργού εντός και εκτός Αττικής, αλλά και με τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος σε Θεσσαλονίκη και Θησείο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Και ενώ ο πρωθυπουργός προσβλέπει και σε ανθρώπους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ΝΔ, όπως του λένε στις κατά τόπους περιοδείες του, και διαπιστώνει ότι αυτοί προέρχονται ως επί το πλείστον από την κοίτη του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις στη ΝΔ τα δίνουν όλα για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόμματος. 

Πρακτικά, στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερους ψηφοφόρους από το 39% που ψήφισε το κυβερνών κόμμα το 2019, καθώς η επανασυσπείρωσή τους θα αποτελέσει μια κρίσιμη μαγιά για αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέρχονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις κυλιόμενες μετρήσεις που «τρέχουν» αυτές τις μέρες, οι οιωνοί είναι θετικοί, μιας και η ΝΔ μοιάζει να κινείται σε επίπεδα συσπείρωσης 75%, έχοντας καλύψει εδώ και καιρό τις απώλειες από την τραγωδία των Τεμπών, με την τάση να κινείται προς το 80%. Πρακτικά και σύμφωνα με τα σχετικά έρευνα, περίπου 4/5 ψηφοφόρους που είχαν στηρίξει τη ΝΔ το 2019 εμφανίζονται διατεθειμένοι να το πράξουν ξανά και αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική αφετηριακή βάση, ώστε το κυβερνών κόμμα να καταγράψει ένα μεγάλο ποσοστό με «3» μπροστά. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο, βεβαίως, δεν εφησυχάζουν, καθώς οι επτά μέρες που απομένουν ως την επόμενη Κυριακή είναι πολύς χρόνος για να συμβεί κάτι που θα ανατρέψει την πορεία που δείχνουν να παίρνουν τα πράγματα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει πιστός στη στρατηγική ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ΝΔ και του ίδιου, αλλά και της παραδοχής ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης διαθέσιμο για τους πολίτες, αφ ης στιγμής που το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να «σκαλώνει» στους δυνητικούς κυβερνητικούς του εταίρους ή σε αυτούς που ο κ. Τσίπρας προσβλέπει για να του παράσχουν κοινοβουλευτική ανοχή. 

«Γαλάζια» ενότητα

Μια κρίσιμη παράμετρος της εξίσωσης, βεβαίως, είναι και η εσωκομματική ενότητα, η οποία μοιάζει αδιατάρακτη σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο. Μάλιστα, έμπειρο κομματικό στέλεχος έλεγε στο protothema.gr ότι αυτές τις μέρες παρουσιάζονται και ανακατατάξεις σε επίπεδο ερευνών για υποψήφιους βουλευτές, καθώς ευνοούνται πιο «κομματικοί» υποψήφιοι, τους οποίους προτιμούν περισσότερο παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ που επανασυσπειρώνονται. Και, βεβαίως, στο γαλάζιο στόχαστρο είναι περίπου το μισό της δεξαμενής των αναποφάσιστων που αποτελείται από πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ το 2019, οι οποίοι ακόμα σταθμίζουν τις επιλογές τους. Έμπειροι δημοσκόποι εκτιμούν ότι στο τέλος θα υπάρξει μια «αναλογική» κατανομή των αναποφασίστων, με βάση και τα ποσοστά που μοιάζουν να έχουν τα κόμματα, αν και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. 

Το κρίσιμο για τη ΝΔ είναι ότι στην τελική ευθεία των εκλογών εισέρχεται χωρίς παραφωνίες και με τα κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόμματος να μπαίνουν στη μάχη. Λίγες μέρες μετά το μήνυμα νίκης που έστειλαν από το Ζάππειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε ένα κοινό που απαρτιζόταν από τις «φυλές» της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής προετοιμάζεται για νέα παρέμβαση στήριξης του κ. Μητσοτάκη, λίγο πριν την ομιλία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, την ίδια ώρα, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ στην Καλαμάτα που θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, στην εσωτερική μάχη μπαίνει και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μετά από ομιλίες του σε Έλληνες του εξωτερικού, ξεκίνησε το Σάββατο τριήμερη περιοδεία στη Θράκη, με επισκέψεις και ομιλία τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ την Πέμπτη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΝΔ στην πόλη της Πάτρας. 

Η κινητοποίηση του κόμματος, πάντως, είναι προφανής, με παλιά και νέα στελέχη της ΟΝΝΕΔ να δίνουν ραντεβού το απόγευμα της Κυριακής στο περίπτερο της ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να δώσει το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο μέτωπο του εκλογικού αγώνα, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης έχουν επωμιστεί τον συντονισμό, ενώ στη μάχη της κινητοποίησης έχουν μπει και ιστορικά γαλάζια στελέχη που δεν διεκδικούν σταυρό, πλην όμως διαθέτουν επιρροή και κύκλο επαφών. Αρκετά εξ αυτών, άλλωστε, έδωσαν το παρών στο Ζάππειο, όπως η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο αειθαλής Τίμος Χριστοδούλου, ο Αχιλλέας Καραμανλής που «τρέχει» για την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες, ενώ απουσίασε εκτάκτως λόγω κορωνοϊού ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος παραμένει ενεργός. 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα αδέλφια από την Αρμενία σκότωσαν τον 52χρονο γιατί ήθελαν να κλείσει το μαγαζί του

Η Loreen σάρωσε, η Φινλανδία εντυπωσίασε, το Ισραήλ γοήτευσε και η Ιταλία μάγεψε στη Eurovision

Αμετανόητοι στο ΜεΡΑ25 για τη χειραψία που δεν έδωσαν στον Μητσοτάκη στην Κυψέλη: «Πολύ σωστά έπραξαν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης