Εκλογές 2023: Η ΝΔ ανεβάζει τη συσπείρωσή της και δίνει ραντεβού ενότητας στο Ζάππειο

Εκλογές 2023: Η ΝΔ ανεβάζει τη συσπείρωσή της και δίνει ραντεβού ενότητας στο Ζάππειο

Κοινή παρουσία Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης - Δημοσκόπηση της Alco: Στις 6,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων

mitsotakis-kosmos-new
Με λίγες στροφές να απομένουν ως την εκλογική τελική ευθεία, η ΝΔ μοιάζει να «ανεβάζει ταχύτητα» σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο και να βελτιώνει έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό δείκτη: αυτόν της συσπείρωσης. Είναι ο δείκτης των δημοσκοπήσεων που καταδεικνύει τι ψηφίζουν τώρα αυτοί που ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές και, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα δημοσκοπικά στοιχεία που περιέρχονται εις γνώσιν του Μεγάρου Μαξίμου είναι μάλλον ευνοϊκά για την κυβερνώσα παράταξη.

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η χθεσινή έρευνα της εταιρίας Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει το 32,3% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 25,7%, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βελτιώνει περαιτέρω τους προσωπικούς του δείκτες. Εμφανιζόμενος ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το 36% των προτιμήσεων, έναντι 26% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Το πιο ενδιαφέρον της έρευνας, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η ΝΔ έχει επανέλθει σε επίπεδα συσπείρωσης προ Τεμπών, με το ποσοστό της να προσεγγίζει περίπου το 80%. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την Alco, περίπου 8 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ΝΔ το 2019, εμφανίζονται διατεθειμένοι να την ψηφίσουν εκ νέου. Παρόμοια εικόνα υψηλής συσπείρωσης παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα και στην πρόσφατη έρευνα της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς διαμορφώνεται στο 75%.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csh1qjimubr5)


Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ δεν είναι υποχρεωτικό να τελειώσει εδώ, καθώς στη δεξαμενή των αναποφάσιστων υπάρχουν ακόμα ψηφοφόροι που είχαν ψηφίσει ΝΔ το 2019 και σταθμίζουν ακόμα τις επιλογές τους. Υπό αυτό το πρίσμα, πάντως, η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της και ανοίγει προοδευτικά την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικούς επιτελείς να εκτιμούν ότι η παρούσα δυναμική μπορεί να οδηγήσει τη ΝΔ σε ένα υψηλό ποσοστό, στην περιοχή του 35%.

Εν γνώσεις αυτών των δεδομένων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει να περιορίσει τις διαρροές, εκπέμποντας με καθαρό τρόπο για τα διλήμματα των εκλογών. «Σε αυτές τις εκλογές δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες. Κάθε λάθος σημαίνει κίνδυνο, θανάσιμο κίνδυνο για τις έως τώρα κατακτήσεις μας. Σημαίνει φρένο στις μελλοντικές διεκδικήσεις μας. Είναι και ένα λάθος το οποίο δεν διορθώνεται αργότερα, «κοψοχέρηδες» δεν υπάρχουν. Όλοι πληρώνουμε τις συνέπειες», είπε με νόημα χθες από την Άρτας.


Δείτε την έρευνα της Alco: 


dimoskopisi__1_
dimoskopisi__8_
dimoskopisi__7_
dimoskopisi__6_
dimoskopisi__5_
dimoskopisi__4_
dimoskopisi__3_
dimoskopisi__2_






Η «όλη ΝΔ» στο Ζάππειο


Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ δίνει σήμερα ραντεβού ενότητας στο Ζάππειο, το μέρος που συνδέεται οργανικά με την υπογραφή της ένταξης της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ανήμερα της ημέρας της Ευρώπης. Πρόκειται για μια εκδήλωση, στην οποία κατά σειρά θα λάβουν τον λόγο και θα μιλήσουν για την ευρωπαϊκή παρακαταθήκη της ΝΔ, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και το διακύβευμα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείσιμο
Εκτός των πρώην πρωθυπουργών, ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να δώσουν το παρών είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αχιλλέας Καραμανλής, η Φάνη Πάλη-Πετραλιά, ο Θεόδωρος Κασσίμης, αρκετοί πρώην ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ προσκλήσεις έχουν απευθυνθεί και στους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Θέλοντας να διατρανώσει το στοιχείο της κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκής παράταξης της χώρας, η ΝΔ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι αυτή που εγγυάται, όχι μόνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, αλλά και την απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κάνει μια εκτενή αναφορά στις προκλήσεις, με τις οποίες η σημερινή Ευρώπη είναι αντιμέτωπη, αλλά παράλληλα αναμένεται να ασκήσει κριτική και σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές της ευρωπαϊκής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να εκπέμψει και ένα ευκρινές μήνυμα στήριξης της ΝΔ, ως το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ο ίδιος σε συνομιλητές του φάινεται να εμφανίζεται βέβαιος για μια καθαρή νίκη της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, ενώ στις 17 Μαΐου αναμένεται να κάνει και δήλωση στήριξης του κόμματος και του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με τη σειρά, του, αναμένεται να κάνει και αυτός εκτενείς αναφορές στις τρέχουσες προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως έκανε και στα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς, με ειδική έμφαση στο τι πρέπει να κάνει για το μέλλον, ώστε να παραμείνει επίκαιρη. Ο κ. Σαμαράς, άλλωστε, ήταν παρών το 1979 στο Ζάππειο, ως νεαρός βουλευτής της ΝΔ, ενώ ως υπουργός Εξωτερικών το 1992 συνυπέγραψε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να κάνει και αναφορές για τον ρόλο της ΝΔ. Το έκανε, άλλωστε, και προ ημερών στην Καλαμάτα, όταν έδωσε το παρών μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελετή υπογραφής του οδικού άξονα από την Καλαμάτα ως τη Μεθώνη, αλλά και σε συγκέντρωση πολιτών στην κεντρική πλατεία του νομού, του οποίου ο ίδιος είναι βουλευτής και θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ηγούμενος του γαλάζιου ψηφοδελτίου.

Με τη ΝΔ, συνεπώς, να διατηρεί ευκρινές δημοσκοπικό προβάδισμα, οι όποιες εσωκομματικές ενστάσεις μπαίνουν στην άκρη, μπροστά στον μεγάλο στόχο το κυβερνών κόμμα να παραμείνει στην εξουσία, η οποία, άλλωστε, πάντα λειτουργούσε ως συγκολλητική ουσία στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης.



Ειδήσεις σήμερα:

«Supercars»: To κύκλωμα της Πάτρας έταξε πολυτελές Range Rover σε τιμή… μικρού αυτοκινήτου

Σοκ σε κολυμβητήριο στη Μεταμόρφωση - Διεστραμμένος φωτογράφιζε ανήλικα κορίτσια με μαγιό

Τύρναβος: Βίαζαν την 22χρονη και την κατέγραφαν σε κινητό τηλέφωνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης