Εκλογές 2023: Σήμερα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «μνήμες» από την πανδημία στο Επικρατείας

Εκλογές 2023: Σήμερα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, «μνήμες» από την πανδημία στο Επικρατείας

Τα ονόματα-έκπληξη στο  ψηφοδέλτιο Επικρατείας που ανακοινώθηκε εχθές και το «κυβερνητικό πρόγραμμα» της Κουμουνδούρου  - Τσίπρας για Βαρουφάκη: «Με ρωτάτε σαν είναι η μεγάλη δύναμη;»

tsipras_ekso
Με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος ανά νομό ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, σηματοδοτώντας την ετοιμότητα του κόμματος για την τελική προεκλογική ευθεία.

Άρωμα… Ivy League

Στοχεύοντας στην πρωτιά με «ευρεία διαφορά», η Κουμουνδούρου παρουσίασε χθες αφενός το «Κυβερνητικό Πρόγραμμά» της και αφετέρου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου συγκέντρωσε τα «βαριά βιογραφικά» των στελεχών της. Επικεφαλής του τέθηκε ο Όθωνας Ηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, ερχόμενος κατευθείαν από την… Ivy League, δηλαδή από ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη.


Ο κ. Ηλιόπουλος εντάχθηκε αρχικά σε έναν πολύ στενό κύκλο συνομιλητών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα κατά το διάστημα της πανδημίας, προκειμένου να ανταλλάσσουν απόψεις σε καθημερινή βάση για την εξέλιξή της, αλλά και τις προτάσεις που ανά πάσα στιγμή έκριναν πως πρέπει να καταθέτουν. Στην ίδια «ομάδα πανδημίας» του κ. Τσίπρα συμμετείχαν η Αθηνά Λινού, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ  στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Αθανάσιος Τσακρής, υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ  με κεντροδεξιές καταβολές, αλλά και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, υποψήφιος πλέον στην Α’ Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «ομάδα πανδημίας», όπως αποκαλείται σχηματικά στο εσωτερικό του κόμματος, αντικατοπτρίζει την βούληση της Κουμουνδούρου να πλαισιώσει τις κομματικές λίστες της με πρόσωπα «υψηλής προστιθέμενης επιστημονικής αξίας» (όπως για παράδειγμα η Νατάσα Ρωμανού και ο Στέφανος Κασσελάκης) απαντώντας παράλληλα και στα επιχειρήματα περί αριστείας, της ΝΔ.

Αναλυτικά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

Όθωνας Ηλιόπουλος

Ελενα Ακρίτα

Ευάγγελος Αποστολάκης

Ποπη Τσαπανίδου

Μιχαλης Καλογήρου

Κλείσιμο
Τζένη Λειβαδαρου

Θανασης Τσακρής

Ζωρζέτα Λάλη

Στέφανος Κασσελακης

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

Κωνσταντίνος Βλαχάκης

Νατασα Ρωμανού

Όμηρος Πουλάκης

Δώρα Τσαμπαζη

Αλέκος Φλαμπουράρης

Στις εκπλήξεις της χθεσινής ημέρας εντάσσονται η τοποθέτηση στη δεύτερη θέση της Έλενας Ακρίτα, δημοσιογράφου και συγγραφέα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η υποψηφιότητα του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μιχάλη Καλογήρου στην Πέμπτη θέση, αλλά και η τιμητική συμμετοχή στις τελευταίες θέσεις της Δώρας Τσαμπάζη, συζύγος του εκλιπόντος Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαϊδη και του πρώην Υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs8k2cdrlkkx)


Άμεσα μέτρα «50 ημερών»

Πλην των προσώπων, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Κουμουνδούρου στο «Κυβερνητικό Πρόγραμμά» της με τίτλο «Δικαιοσύνη Παντού», πρόγραμμα το οποίο ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επεξεργασμένο και ρεαλιστικό, παρότι η κυβέρνηση το αποτίμησε στα 83 δις ευρώ.

«Το δικό μας είναι το πιο επεξεργασμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αντιπολίτευση. Δεσμευόμαστε από την πρώτη μέρα για κατώτατο μισθό 880 ευρώ, για ξεπάγωμα των τριετιών, θέσπιση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση και μετά να παραδώσουμε την δυνατότητα στους συλλογικούς εταίρους για διαπραγματεύσεις. Επίσης θα δοθούν 10% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια. Επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, καταργούμε το έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη με το οποίο καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα του οκταώρου και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Θα Είναι ένα πλαίσιο ανάσας με μείωση τιμών και αύξηση μισθών» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και απάντησε για το αν υπάρχουν δυνατότητες σε σχέση με την ΕΕ πως «αυτά εφαρμόζονται σε μία σειρά χώρες γιατί όχι και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πάρει μία πρώτη ευκαιρία και όχι δεύτερη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Στο Κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνεται μια δέσμη μέτρων για την παιδεία, την υγεία, το φορολογικό και το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια, την κοινωνική πρόνοια, αλλά και την ανάπτυξη, ενώ ξεχωρίζουν τα άμεσα μέτρα των πρώτων «50 ημερών» της διακυβέρνησης από το κόμμα, όπου εντάσσονται πρωτοβουλίες για την ανακούφιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

• Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

• Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

• Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής.

• Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.

• Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).

• Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

• Αφαίρεση από τη “διευρυμένη” Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).

«Αποκαλυπτήρια» για την κυβέρνηση

Με τα βασικά πρόσωπα των ψηφοδελτίων, αλλά και το πρόγραμμα του κόμματος να έχουν ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσε χθες και μια πρόγευση της κυβέρνησης που πρόκειται να σχηματίσει σε περίπτωση εκλογικής επικράτησής του, ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στις Σέρρες, στα Δωδεκάνησα και την Α’ Πειραιά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra πως η πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη θα έχει ρόλο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξαίροντας τη συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας. «Ναι, θα έχει ρόλο» απάντησε κατηγορηματικά σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολιάζοντας ακόμη πως «αφήστε με, να το πω όταν θα έρθει η ώρα».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs8p7wjmg0dt)


Τέλος, ερωτηθείς για το επίμαχο ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως «εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή. Ζητάμε να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό ώστε να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική».

«Με ρωτάτε σαν είναι η μεγάλη δύναμη;» ο Βαρουφάκης

Σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε με χιούμορ λέγοντας «με ρωτάτε σαν είναι η μεγάλη δύναμη;» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα. Αλλά θα αξιολογηθεί και η επιθυμία των κομμάτων να ανταποκριθούν, η διαμόρφωση των συσχετισμών από την κάλπη θα καθορίσει και τις κινήσεις. Τώρα όλα τα κόμματα αποκρούουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πριν τις εκλογές και θέλουν ψήφους. Αλλά αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική, οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για το ποιος θα βγει πρώτος για να πάρει το μπόνους των 40 εδρών. Ρωτάτε εμάς συνεχώς αλλά κανείς δεν ρωτά τον κ. Μητσοτάκη: ποιος είναι ο στόχος σου να μας πας σε δεύτερη και σε τρίτη εκλογή, με ποιον θα συνεργαστείς; Η τακτική του κ. Μητσοτάκη ήταν τακτική διάλυσης, εκβιασμών διεμβολισμών των άλλων κομμάτων. Πώς θα συζητήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Με εμένα έχει διαφορές ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν τον παρακολουθούσα ούτε πήγα να διεμβολίσω».

Συνεχίζοντας είπε ότι από τους υπάρχοντες δυνάμει συνδυασμούς προοδευτικής συνεργασίας η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτό το λένε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι εντός και εκτός χώρας. Συνεχίζοντας είπε ότι «για τα μικρά κόμματα ένα θέμα είναι η ευθύνη που θα έχουν με την απλή αναλογική. Αν δεν βγαίνουν τα κουκιά για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».



Ειδήσεις σήμερα:

Στα ίχνη του εντολέα της εκτέλεσης Καραϊβάζ οι Αρχές - Πόσοι ακόμη εμπλέκονται

Γεννήσεις μόνο… ψηφιακά πλέον – Αγγίζουν τις 250.000 οι δηλώσεις σε τρία χρόνια

Ξυλοκόπησε τη σύζυγό του επειδή έκλαιγε το βρέφος τους - «Ήταν μία κακή μέρα», λέει το θύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης