Εκλογές 2023 - Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Εκλογές 2023 - Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Επισήμως σε τροχιά εκλογών η χώρα μας - Η θυροκόλληση έγινε το βράδυ του Σαββάτου από τον φρούραρχο της Βουλής - Την 1η Ιουνίου συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου

thyrokollisi3
Θυροκολλήθηκε , κατά το πάγιο τυπικό,λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου,  το Προεδρικό Διάταγμα που ανακοινώνει ουσιαστικά την διάλυση της ΒουλήςΤο Π.Δ. πέρα από την ημέρα της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ορίζει και την Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023 και ώρα 11 το πρωί, ως την ημέρα όπου θα συγκροτηθεί σε Σώμα η νέα Βουλή, της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, για την ορκωμοσία των Βουλευτών που θα έχουν αναδειχθεί μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 2 Μαΐου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στον Άρειο Πάγο όλες οι υποψηφιότητες, για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, ενώ δύο ημέρες πριν θα πρέπει να έχουν καταθέσει όλα τα πολιτικά κόμματα το όνομα και το σήμα τους

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου παρέδωσε τον μπλέ φάκελο που είχε τις υπογραφές του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές. Κατά τη συζήτηση του με την Πρόεδρο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την θητεία της και τόνισε πως οι εκλογές είναι «γιορτή της δημοκρατίας».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε «να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας».

Ο χάρτης έως τις εκλογές 

Συγκεκριμένα είναι τα επόμενα βήματα έως τις κάλπες. Μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν συγκροτηθεί για παράδειμγα οι εφορευτικές επιτροπές, να έχουν καθοριστεί τα εκλογικά τμήματα, να εκδοθεί το πρόγραμμα της ψηφοφορίας κλπ.

Πιο αναλυτικά:
Να συγκροτηθούν οι εφορευτικές επιτροπές
Κλείσιμο
Να γίνει ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων
Να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας
Να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν
Εκτύπωση και προώθηση στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα των εκλογικών καταλόγων, βιβλίων και εντύπων που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα
Να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής να παραλάβουν το εκλογικό υλικό

Με απλή αναλογική  η κάλπη της 21ης Μαϊου

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός των κομμάτων να λάβουν ποσοστό που αγγίζει τουλάχιστον το 45% (ανάλογα και το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής). Εφόσον δεν υπάρξει κόμμα ή συνασπισμός που θα εξασφαλίσει το σχετικό ποσοστό και τις 151 κοινοβουλευτικές έδρες που απαιτούνται, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Οι διερευνητικές εντολές και ο ρόλος της ΠτΔ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα δώσει την διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους κόμματος για 3 ημέρες προκειμένου εκείνος να αναζητήσει συναινέσεις και να κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν το αποτέλεσμα του εγχειρήματος αποβεί άκαρπο, τη σκυτάλη παίρνει, ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και αυτός για 3 ημέρες και στη συνέχεια του τρίτου (πάλι για 3 ημέρες).

Οι αρχηγοί εφόσον το επιθυμούν μπορούν να μην κρατήσουν τη διερευνητική για το σύνολο των 3 ημερών αλλά να την παραδώσουν νωρίτερα.
Μετά το πέρας των 9 ημερών ή συνολικά της επίμαχης διαδικασίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει μια τελική προσπάθεια καλώντας όλους των αρχηγούς των κομμάτων διερευνώντας τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αν δεν συμφωνήσουν, τότε η χώρα οδηγείται ξανά στις κάλπες.


Η βουλή συγκροτείται για να διαλυθεί ξανά

Μετά από την διαδικασία αυτή- ή και κατά τη διάρκεια της- συγκροτείται η Βουλή σε Σώμα και ορκίζονται οι εκλεγμένοι βουλευτές. Αυτή η Βουλή οφείλει πριν την διάλυσή της και εφόσον δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης, να εκλέξει προεδρείο σε 2 ξεχωριστές συνεδριάσεις.
Πρόεδρος εκλέγεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, το πρόσωπο που θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων και πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.

Πώς θα γίνουν οι δεύτερες κάλπες

Στις αρχές Ιουνίου. η πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει και πάλι το προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής (εφόσον όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποβούν άκαρπες) και την προκήρυξη νέων εκλογών σε διάστημα 22-30 ημερών.

Οι σχηματισμοί που επιθυμούν και πάλι να κατέβουν στις εκλογές, θα πρέπει εκ νέου να περάσουν από τη πλήρη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. Δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης για τους υποψηφίους βουλευτές αλλά λίστα που θα καταρτίζουν τα κόμματα (η σειρά της οποίας καθορίζεται από την επίδοση των υποψηφίων στις πρώτες) επειδή δεν θα έχει συμπληρωθεί 18μηνο από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το νέο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο καθορίζει το μπόνους των εδρών ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα. Έτσι, για να πάρει το πρώτο κόμμα μπόνους 20 εδρών θα πρέπει να έχει λάβει ποσοστό τουλάχιστον 25% και από κει και πέρα για κάθε επιπλέον 0,5 μονάδες που λαμβάνει θα εκλέγει 1 επιπλέον βουλευτή μέχρι να φτάσει συνολικά τις 40 έδρες λαμβάνοντας ποσοστό τουλάχιστον 35% πανελλαδικά. Με το νέο εκλογικό σύστημα το όριο της αυτοδυναμίας, κινείται στο 37,5% ανάλογα φυσικά και με το ποσοστό που πήραν τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής. Σε περίπτωση πάντως που ούτε και στις δεύτερες εκλογές σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε μια νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Παρούσα στην εκλογική μάχη και αποφασισμένη η Ελένη Χρονοπούλου


Στις 11 η προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου - «Ράλι» περιοδειών ξεκινά ο Μητσοτάκης


Μυτιλήνη: «Έπινε και έπαιρνε φάρμακα η γυναίκα που περιέλουσε τον άνδρα της με βενζίνη», λέει ο δικηγόρος της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης