Ο «Κύκλος Ιδέων» για τις εκλογές του Μαΐου: Συνεργασίες, Κασιδιάρης και λίστα στο τραπέζι της συζήτησης (βίντεο)

Ο «Κύκλος Ιδέων» για τις εκλογές του Μαΐου: Συνεργασίες, Κασιδιάρης και λίστα στο τραπέζι της συζήτησης (βίντεο)

Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει πρόταση για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

52830138364_fb3b1b3a5f_c
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτική και συνταγματική «ανταλλαγή απόψεων» ενόψει των εθνικών εκλογών ήταν η αποψινή εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Με την κοινή παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, τέθηκαν επί τάπητος τα πιο καίρια σημεία της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου. Στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ και Πηνελόπη Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αντιπρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Αυτή η εμφάνιση ήταν, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία δημόσια τοποθέτηση σε πολιτική συζήτηση με την ιδιότητα του βουλευτή για τους Γεραπετρίτη και Κατρούγκαλο πριν από τις εκλογές.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ |Το συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών και των διαδικασιών που αυτές ενεργοποιούν


Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το μόρφωμα του Κασιδιάρη. Παρότι το πάνελ ομόφωνα συμφώνησε ότι δεν μπορεί μια εγκληματική οργάνωση να μπει στην βουλή, η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις δύο ψηφοφορίες της βουλής αποτέλεσε διελκυστίνδα μεταξύ του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κατρούγκαλο με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει στην Βουλή να μπουν «μαχαιροβγάλτες». Ωστόσο επέμεινε στις θέσεις του κόμματος του και την πρόταση που είχαν ετοιμάσει.

Κλείσιμο
Ο υπουργος Επικρατείας υπερασπίστηκε την διάταξη της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η διαφωνία των δύο αντρών έγινε ακόμη πιο έντονη όταν η κουβέντα έφτασε στην διάταξη για την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Στην δική του παρέμβαση, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι θα μπορούσαν οι δύο προτάσεις να συρραφθούν, ενώ και ο ίδιος υποστήριξε την κυβερνητική τροπολογία λέγοντας ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον νόμο.

52830428148_845fbb4b77_c


Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της απλής αναλογικής αλλά και τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα εκμεταλλευτεί τη διερευνητική εντολή η Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τον υποκαταστήσει. Από την πλευρά του, δήλωσε ότι η απλή αναλογική είναι ένα μη ωφέλιμο σύστημα για την χώρα.

52830496143_740326dc64_k


Ακόμη, σχολιάζοντας τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, για τον άγνωστο Χ πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν γίνεται αυτό. Όσον αφορά για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ . Γεραπετρίτης είπε ότι «βεβαιώς θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασία αν μας τάξει εκεί», έσπευσε όμως να επισημάνει τις δυσκολίες δίνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας αλλά και του Βελγίου που χρειάστηκαν αρκετούς μήνες ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την άλλη, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει κυβέρνηση, εφόσον βγεί νικητής στις εκλογές. Απηύθυνε επιπλέον ένα νέο κάλεσμα συμπόρευσης προς το ΠΑΣΟΚ.

52830050261_be681b62ad_k


Στον απόηχο των καταγγελιών κατά του ευρωβουλευτή, Αλέξη Γεωργούλη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις λίστες των ευρωεκλογών. Υπενθύμισε ότι το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη εισήγαγε στη δημόσια σφαίρα αυτό το ενδεχόμενο. Με ιδιαίτερο νόημα δε, τόνισε, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή προσώπων που μας εκπροσωπούν στο ευρωκοινοβούλιο.

52830403418_54ba73e0e9_h


Στην εκδήλωση που διήρκησε για περισσότερο από 2.5 ώρες, έδωσαν το «παρών» εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και την πολιτική. Μεταξύ άλλων ήταν ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος ΑΔΑΕ, ο Ιωάννης Σάρμας, πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Γιάννης Κτιστάκης καθηγητής Νομικής, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακρόπολη: «Μας ζητάει συγγνώμη, μου λέει "θέλω να πάμε σπίτι"» - Συγκινεί η μητέρα του 18χρονου

Οργή ΠΑΣΟΚ για τη μητέρα της Στεφανίδη, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ: Υιοθετεί αθλιότητες κατά Χρονοπούλου και Ανδρουλάκη

John Poulos: Ποιος είναι ο Ελληνοαμερικανός που «ταπείνωσε» το Fox News


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης