Φράχτης στον Έβρο: Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην «τροπολογία Παπαδημούλη»

Φράχτης στον Έβρο: Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην «τροπολογία Παπαδημούλη»

Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια - Πέρασε η τροπολογία του ΕΛΚ - Υπερψήφισε και η ευρωομάδα του Μακρόν που αρχικά είχαν στηρίξει την κίνηση Παπαδημούλη

fraktis_evros
«Ανοίγει» ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς «κατέπεσε» η λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής σήμερα, στην ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 - Τμήμα III» υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα με 322 ψήφους υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές, με την παράγραφο 49 που περιλαμβάνει την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» να καταπέφτει και να τροποποιεί την παράγραφο 23 του κειμένου που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία των σκιωδών εισηγητών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, της Ευρωομάδας του Εμανουέλ Μακρόν Renew Europe και των Πρασίνων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πλέον ο δρόμος για χρηματοδότηση των φραχτών στα σύνορα της ΕΕ, όπως η επέκταση στον Έβρο που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ανοιχτός, κάτι που δεν ίσχυε με την τροπολογία 48, την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» η οποία είχε περάσει στις 29 Μαρτίου. Το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίσθηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές και αναμένεται να τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν το υπάρχον κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ και όχι αυτό με την προηγούμενη διατύπωση με την «τροπολογία Παπαδημούλη».

tropologia-5


Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υπερψήφισαν σύσσωμο το ΕΛΚ με μόλις μία ψήφο κατά και το Renew Europe (το οποίο είχε υποστηρίξει την τροπολογία Παπαδημούλη), ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Κύρτσος.

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Κλείσιμο
Η τροπολογία 48 (Παπαδημούλη) που πλέον κατέπεσε ανέφερε: «Εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και ιδίως στην παράγραφο 23 αυτών των συμπερασμάτων· τονίζει ότι η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση κάθε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή περιφράξεων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται κάθε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Η τροπολογία 49 αναφέρει που υπερψηφίστηκε: Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Την εξέλιξη σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία με ανάρτησή της αναφέρει: Σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του #φράκτη στον #Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του #ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την #Ελλάδα».


Μηταράκης: Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Κατέπεσε η «τροπολογία @papadimoulis» για μη χρηματοδότηση φράχτη σε Έβρο. @EPPGroup & ΕΕ δίνουν απάντηση. Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες.@neademokratia σε @Europarl_EN & Κυβέρνηση σε Συμβούλιο συντονισμένα & με σχέδιο αντιμετωπίσαμε τη μεταναστευτική κρίση. Ειδικά με πρωτοβουλίες Med5 και διαδικασία Βίλνιους για αλληλεγγύη προς κράτη υποδοχής και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων ΕΕ».


Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος και σε ένα ακόμη θέμα ενάντια στο εθνικό συμφέρον

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα social media αναφέρεται στην καταψήφιση της τροπολογίας Παπαδημούλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο. Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής “οικογένειας” στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την...

Posted by Τάκης Θεοδωρικάκος - Takis Theodorikakos on Wednesday, April 19, 2023

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Κρύβει την αλήθεια για να δημιουργήσει την εικόνα ότι εξουδετέρωσε την «τροπολογία Παπαδημούλη»

«Η ΝΔ, για να δημιουργήσει την εικόνα ότι "εξουδετέρωσε" την ψευδώς αποκαλούμενη «τροπολογία Παπαδημούλη», που αποτελούσε στην πραγματικότητα τροπολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Νέα Δημοκρατία πίσω από τους φαιδρούς πανηγυρισμούς της κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις, για λόγους φθηνής προεκλογικής ψηφοθηρίας. Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με την αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά, επιχείρησαν να περάσουν μια τροπολογία που αναφέρεται γενικότερα σε χρηματοδότηση "υποδομών" για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του Ψηφίσματος Κατευθυντήριων Γραμμών για τον Προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να καταψηφιστεί το Ψήφισμα στο σύνολό του, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με 210 υπέρ 321 κατά και 105 αποχές. Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει θέση για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής του με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή και άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά και συγκροτημένα, όχι μόνο περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή, την κοινή αγροτική πολιτική κ.α., αλλά ούτε κονδύλια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Η ΝΔ, λοιπόν, για να δημιουργήσει την εικόνα ότι "εξουδετέρωσε" την ψευδώς αποκαλούμενη «τροπολογία Παπαδημούλη», που αποτελούσε στην πραγματικότητα τροπολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Μητσοτάκη, να περάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κοινοτική συγχρηματοδότηση των φραχτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τον κ. Σχοινά με εντολή του κ. Μητσοτάκη να πετύχει ακριβώς το ίδιο και στην Κομισιόν.....​».


Ειδήσεις σήμερα:

Ακρόπολη: Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 17χρονο που μαχαίρωσε τον 18χρονο

Θεσσαλονίκη: Βίντεο-ντοκουμέντο από άγρια συμπλοκή σε εμπορικό κέντρο - Τραυματίστηκε και αστυνομικός

Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν δουλεύουμε μόνο στο ευρωκοινοβούλιο, συνάπτουμε και σχέσεις» - Η τελευταία συνέντευξη πριν τις αποκαλύψεις»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης