Εκλογές 2023 - Ψήφος των αποδήμων: «Ντεμαράζ» εγγραφών - 29.000 αιτήσεις, έληξε η προθεσμία

Εκλογές 2023 - Ψήφος των αποδήμων: «Ντεμαράζ» εγγραφών - 29.000 αιτήσεις, έληξε η προθεσμία

Κινητικότητα στη… Λιθουανία λόγω Ολυμπιακού

ekloges_kalpi_xr
Το ντεμαράζ εγγραφών στους καταλόγους των αποδήμων για ψήφο από τον τόπο κατοικίας τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου απέδωσε έστω και… περιορισμένους καρπούς, καθώς χθες που ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, οι αιτήσεις έφτασαν περίπου στις 29.000, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr.

Κατά τις ίδιες πηγές, αρκετοί φοιτητές γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες στους καταλόγους, κάτι που ανέβαλαν λόγω του καθολικού Πάσχα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στη ΝΔ αισθάνονται ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που έγινε τις τελευταίες μέρες, εκτιμώντας ότι η επικοινωνιακή προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος έφερε αποτέλεσμα, μιας και πρόσφερε 24ωρη υποστήριξη σε όλους. Η ομάδα της ΝΔ έστειλε περισσότερα από 400.000 e-mails, ενώ απάντησε σε περισσότερα από 6.500 τηλέφωνα τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες γίνονταν περίπου 1.500 αιτήσεις την ημέρα, όταν πριν από μερικές εβδομάδες οι αιτήσεις ήταν περίπου 20 την ημέρα.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ προσπάθησαν να εγγράψουν Έλληνες του εξωτερικού, ενώ αρμόδιες πηγές δηλώνουν έκπληξη από την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τη σχετική διαδικασία κινητοποίησης, κάνοντας λόγω για υποτίμηση της δυναμικής από μέρους της Κουμουνδούρου, η οποία ίσως και να εκτιμούσε ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εν τελεί δεν θα υπερέβαινε τις 10.000. Μένει να φανεί, βεβαίως, ποιες θα είναι οι κομματικές προτιμήσεις των εγγεγραμμένων, στη ΝΔ, όμως, θεωρούν ότι έχουν ισχυρό προβάδισμα και αυτές οι ψήφοι που θα μπουν στην κάλπη, ενώ υπό άλλες συνθήκες δεν θα εμφανίζονταν, θα συντελέσουν στη διεύρυνση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ολυμπιακός και η Λιθουανία

Η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους των αποδήμων έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα λόγω του γεγονός ότι ο μπασκετικός Ολυμπιακός έχει ισχυρές πιθανότητες να είναι παρών στο Final Four της Euroleague που θα γίνει στις 19 και 21 Μαϊου στο Κάουνας της Λιθουανίας. Η Πολιτεία είχε προβλέψει την ύπαρξη τμημάτων στην πρωτεύουσα της Λιθουανία Βίλνιους, αλλά και στο Κάουνας, εφόσον υπάρχει ο ελάχιστος αριθμών των 40 εγγεγραμμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι οπαδοί του Ολυμπιακού γράφονταν συνεχώς, ενώ εκτιμάται ότι, αν ήταν βέβαιη η πρόκριση, θα είχαν γραφτεί πολύ περισσότεροι. Υπάρχουν βέβαια και φίλαθλοι και στελέχη της ΚΑΕ που για λόγους…προλήψεων, ενώ θέλουν να ψηφίσουν, αποφέυγουν να εγγραφούν, θεωρώντας ότι αυτό θα έχει αρνητική έκβαση στην πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four, όπως λένε οι ίδιες πηγές.

Οι δεύτερες εκλογές

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, παράλληλα, είναι ότι για τους απόδημους Έλληνες θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, εφόσον διεξαχθούν δεύτερες εκλογές. Οι εγγραφές, συνεπώς, θα συνεχιστούν, ενώ η ΝΔ σχεδιάζει καμπάνια για να «τρέξει» μετά τις 23 Απριλίου  και ως τις 15 Μαϊου. Ο στόχος θα είναι οι εγγραφές να ξεπεράσουν τις 30.000 και η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να ανέλθουν στις 33.000.

Κλείσιμο
Με το έργο της εγγραφής πολιτών από το εξωτερικό ήταν επιφορτισμένα μια σειρά στελεχών της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων του γραμματέα Παύλου Μαρινάκη, του γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Νίκου Θεοδωρόπουλου και του διευθυντή του γραφείου Τύπου Νίκου Ρωμανού, ενώ εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν η εύκολη πλατφόρμα ψηφιακής εγγραφής, αλλά και η απλή διαδικασία υποβολής μηδενικής φορολογικής δήλωσης, ώστε κάποιος να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν.


Ειδήσεις σήμερα:

Βουλή: Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Φωτογραφία ντοκουμέντο από το σημάδι της πετονιάς στον λαιμό του 15χρονου στο Αρσάκειο

ΗΠΑ: Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου - «Αμφίβολη η θετική έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης