Ο Παπαδημούλης μπλοκάρει τον φράχτη στον Εβρο - «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό», λέει ο Οικονόμου

Ο Παπαδημούλης μπλοκάρει τον φράχτη στον Εβρο - «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το χάος στο μεταναστευτικό», λέει ο Οικονόμου

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο για να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για τα νέα 35 χιλιόμετρα του φράχτη

Collage_Maker-30-Mar-2023-05-02-AM-5170
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εισηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τροπολογία που προέρχεται από την Ευρωομάδα της Αριστεράς και προτείνει να σταματήσει η χρηματοδότηση φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια πρόταση που αν εγκριθεί, αναμένεται να επηρεάσει και τον φράκτη του Έβρου.

Το «μπλόκο» που επιχειρεί στα στήσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση, με τον Γιάννη Οικονόμου να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό».

Χθες το θέμα του φράχτη στον Έβρο συζητήθηκε και στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην οποία προέδρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο για να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του νέου φράχτη μήκους 35 χιλιομέτρων από τους Ψαθάδες Διδυμότειχο έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Το σχέδιο σύμβασης του αμυντικού αυτού έργου εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα κατασκευαστεί με εθνικούς πόρους, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να πιέζει παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγχρηματοδότηση.

Ωστόσο στην τροπολογία που εισηγήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή και την οποία φαίνεται να στήριξαν οι σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe, εκφράζεται η «έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023"» και ζητείται να μην ξοδευτούν ευρωπαϊκά χρήματα «για την κατασκευή φρακτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης». Όπως αναφέρει η εν λόγω τροπολογία, «αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται οποιαδήποτε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Την κίνηση αυτή δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος αναφέρει ότι πρόκειται για «ηχηρό Όχι της Ευρωβουλής στην προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας κ Αυστρίας, να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Δείτε την ανάρτησή του:

Κλείσιμο

Την συγκεκριμένη ενέργεια σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ο οποίος τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, πρόκειται για πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ «να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του ‘δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα’ και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας».

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Μετά την επιτυχία της χώρας μας να εξασφαλίσει την υποστήριξη και την χρηματοδότηση της ΕΕ σε μέτρα επιτήρησης στο φράχτη στον Έβρο ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, έχει εκδηλωθεί άλλωστε και από τις απόψεις άλλων στελεχών του όπως του κ. Τζανακόπουλου: να επανέλθει η κατάσταση χάους στο μεταναστευτικό και να μας γυρίσουν πίσω στην αλήστου μνήμης εποχή των ανοιχτών συνόρων στη στεριά, του «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» και των μεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες «λιάζονταν» στην επικράτειά μας. Αυτά, και άλλα παρόμοια- σαν τα σχέδια για την εκ νέου φορολογική εξόντωση των πολιτών που αποκάλυψε ο κ. Δραγασάκης-εννοούν όταν λένε για «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να αλλάξει ταχύτητα στην Ελλάδα, βάζοντας την όπισθεν».


Παπαδημούλης: Ψήφισε το μισό ΕΛΚ

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγι για αντισύριζα προπαγάνδα από τον Γιάννη Οικονόμου ισχυριζόμενος ότι η τροπολογία είναι πλέον επίσημη θέση του ευρωκοινοβουλίου καθώς περιλαμβάνεται σε έκθεση που την ψήφισε και το μισό Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα.

Δείτε την ανάρτησή του

papadim_anart






Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ραγκούσης έχτισε βίλα στην Πάρο με δάνειο για τρίτεκνους -  «Το δικαιούνταν η σύζυγός μου»

Φρίκη στο Πέραμα: 43χρονος Ιρακινός βίαζε 6χρονο κοριτσάκι

Βαρουφάκης: Ούτε με το «τέρας» του Μητσοτάκη ούτε με το «τέρας» του Τσίπρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης