Ο «άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός και τα απόνερα της πρότασης Ανδρουλάκη

Ο «άγνωστος Χ» για πρωθυπουργός και τα απόνερα της πρότασης Ανδρουλάκη

«Ο άγνωστος Χ δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός και το αποτέλεσμα των εκλογών» λένε τώρα από το ΠΑΣΟΚ

mitsotakis_androulakis_tasoulas
Σταθερή προσήλωση στη «γραμμή» του «άγνωστου Χ» για τη θέση του πρωθυπουργού δείχνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κρατώντας έτσι «ενεργή» τη «δέσμευση» προς το κομματικό του ακροατήριο ότι «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετεκλογικά.

Η επιλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ προκαλεί έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τη δήλωσή του ότι είναι «πολιτικά εξωφρενική» και συνιστά «πολιτική ασέβεια». Σε χαμηλότερους τόνους, αλλά προς την κατεύθυνση ανάδειξης επίσης της διαφωνίας τους -όσον αφορά στη θέση ότι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος- είναι και η αντίδραση της Κουμουνδούρου. Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως συνεχίζει να «ταυτίζει» τη στάση της με την πρόταση υπέρ του «αγνώστου Χ» στο τιμόνι της πρωθυπουργίας μετεκλογικά. Το προεκλογικό κλίμα αντιπαράθεσης που επικρατεί αποτυπώθηκε δε και στην τυπική ανταλλαγή των ευχών, από την οποία δεν απέκλιναν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, όταν βρέθηκαν χθες το πρωί στον ίδιο χώρο στη Bουλή, στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Εν όψει δε της σημερινής ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στη Σπάρτη, συνεργάτες του επιμένουν ότι η επιλογή πολιτικού προσώπου στη θέση του Πρωθυπουργού σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας αποτελεί μία σταθερή τους θέση, ενώ προσπαθώντας να απαντήσουν στα «πυρά» της κριτικής που δέχονται από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «ο άγνωστος Χ δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός και το αποτέλεσμα των εκλογών». Μάλιστα προβλέπουν «διάρκεια της λυσσαλέας επίθεσης από το Μαξίμου» και «απόπειρα εκβιασμού των πολιτών και νόθευσης της λαϊκής ετυμηγορίας πριν καν αυτή εκφραστεί». Οι ίδιοι άνθρωποι προσθέτουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτήν την «γραμμή», επαναλαμβάνοντας ότι: «Ζητούμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Αν το έχουμε και αυτό, τότε θα μιλήσουμε για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού και των υπουργών, που θα υπηρετήσουν αυτή την προγραμματική συμφωνία».

Είναι ωστόσο προφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, παρότι αναμένει απανωτές κρούσεις για να δώσει σαφείς απαντήσεις, θα αποφύγει να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του και να αποκαλύψει προεκλογικά το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού, εφόσον μπει με ισχυρή εντολή στο πεδίο των διερευνητικών εντολών. Ενδεικτικό είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο έμμεσο ερώτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε σχετικά (με τα περί πολιτικού προσώπου που θα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης) ότι: «Εγώ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και μία σταθερή κυβέρνηση προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν, θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

Κλείσιμο
Η Χαριλάου Τρικούπη διέκρινε πίσω από τη δήλωση του πρωθυπουργού καθεστωτισμό, ενώ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος ισχυρίστηκε ακόμη ότι: Ο καθεστωτισμός του κυβερνώντος κόμματος ξεπερνά επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη κάθε προηγούμενο στάδιο. Απαιτεί πια από τον Πρόεδρο μας να δηλώσει ότι θα τον προτείνει ως επόμενο Πρωθυπουργό! Για την απάντηση στην πρωτοφανή αυτή απαίτηση αρμόδιος είναι ένας και μόνο: Ο ελληνικός λαός». Σχετική ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «παροιμιώδη παραλογισμό», καθώς φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή «αγωνιά μπροστά στη διαφαινόμενη απώλεια αυτοδυναμίας και την ήττα του». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητάει από εμάς – συμπλήρωσε- να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. «Ο αρχηγός του κόμματος που έχει πει “θα καταθέσω τη διερευνητική εντολή μόλις την παραλάβω για να κάψω το εκλογικό σύστημα της πρώτης Κυριακής” καλεί εμάς να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. Δηλαδή τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης; Να πάρουμε εμείς την εντολή και να του πούμε “ελάτε κ. Μητσοτάκη, πάρτε τώρα την εξουσία και την κυβέρνηση”;», ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Μάντζος.

Το σενάριο και η δήλωση Βενιζέλου

Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στα δημοσιεύματα που τον «βλέπουν» ως το πολιτικό πρόσωπο που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προτιμά να λέει ότι επισημαίνει τα αυτονόητα κι ότι δεν δηλώνει «ενδιαφερόμενος». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του χθες στο protothema.gr επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε δήλωσε «ενδιαφερόμενος», ότι όσα υποστηρίζει αφορούν αυτά που προβλέπονται σε όλα τα συντάγματα της Ευρώπης για τις μονοκομματικές αλλά και τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι το ζήτημα με τα πρόσωπα εξαρτάται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν, δηλαδή από τη βούληση του εκλογικού σώματος. Με τη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει συγκεκριμένα:

«Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές, που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.

Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!».

Το προηγούμενο βράδυ βέβαια, μετά και την απάντηση που έδιναν για το «τρίτο πρόσωπο» συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, φούντωσαν τα σενάρια που ήθελαν τον νυν πρόεδρο της Χαριλάου Τρικούπη να τον προτείνει για πρωθυπουργό από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. «Προς το παρόν ας, κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης», είπαν χαρακτηριστικά στο Mega συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Επιδίωξη του Μαξίμου η αυτοδυναμία

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πλέον μονόδρομο τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, μετά το πλάνο που παρουσίασε και υποστηρίζει «καίγοντας» τις γέφυρες της συνεργασίας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτή είναι η «ανάγνωση» που κάνουν κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας ότι η «εισαγωγή» του κ. Ανδρουλάκη στην προεκλογική αναμέτρηση συνιστά πρόκληση στην κοινή λογική, υπό την έννοια ότι οι πολίτες ψηφίζοντας επιλέγουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν όμως ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα αναγκαστεί ίσως να αλλάξει και πάλι στάση από την πίεση της πραγματικότητας- οι κεντρώοι ψηφοφόροι, συμπληρώνουν, θέλουν πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και «αναχώματα» στην προοπτική παλινόρθωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης