Δημοσκόπηση ALCO: Στις 3,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ, από το κυβερνών κόμμα το 40% των αναποφάσιστων

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 3,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ, από το κυβερνών κόμμα το 40% των αναποφάσιστων

Απώλειες και για τα τρία πρώτα κόμματα -  Κυρίαρχο συναίσθημα στο εκλογικό σώμα παραμένει η οργή - Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ για το ποια από τις δύο κυβερνήσεις είναι καλύτερη

kalpi_436
Σε μία δημοσκόπηση που ξεκίνησε 13 ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαρτίου,  η ALCO καταγράφει ένα σημαντικό ποσοστό 18% στην αδιευκρίνιστη ψήφο, με την διαπίστωση ότι το 40% από τους ψηφοφόρους αυτούς είχαν επιλέξει τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. 

Σύμφωνα με την μέτρηση, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha, η ΝΔ χάνει 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και πέφτει στο 28,4% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Απώλειες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πέφτει στο 24,8% από το 25,1%, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που χάνει μισή μονάδα και καταγράφεται στο 9,3% με την αναγωγή. 

Παράλληλα, οριακά είναι τα κέρδη του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ ανεβαίνουν το MεΡΑ25 ( από το 2,7% στο 3,4% ) και το κόμμα Κασιδιάρη (από το 2,7% στο 3,4%). Σημαντικό - με δεδομένο ότι είμαστε σε οιωνεί προεκλογική περίοδο - είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που φτάνει στο 18% , με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κώστα Παναγόπουλο να δηλώνει ότι το 40% των αναποφάσιστων προέρχεται πλέον από τη ΝΔ, ενώ πριν από την τραγωδία στα Τέμπη ήταν στο 20%.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφηκε μειωμνένη κατά 9 μονάδες μέσα σε έναν μήνα -    στο 68%. 

Μεγάλη είναι η αλλαγή που κατέγραψε η εταιρεία στην παράσταση νίκης:  το 44% λέει ότι νικητής θα είναι η ΝΔ και μόλις 12% αναφέρει ως πιθανότερο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον το 38% απαντά ότι «δεν γνωρίζει» στη σχετική ερώτηση. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται - και μάλιστα με διαφορά επτά μονάδων - στον ερώτημα σε ποιον από τους δύο μονομάχους πρέπει να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στη διακυβέρνηση, ωστόσο ο «Κανένας».... πρωτεύει με 36%. Την ίδια στιγμή, η  κυβέρνηση της ΝΔ θεωρείται καλύτερη από εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων - ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό, το 30% του εκλογικού σώματος (αύξηση 5 μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση) αναφέρει ότι θεωρεί την κάλπη της απλής αναλογικής ως μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. 

Το 71% δηλώνει ότι  το δυστύχημα στα Τέμπη έχει αλλάξει «αρκετά ή πολύ» αρνητικά την εικόνα που έχει για την κυβέρνηση, ενώ το 52% δηλώνει ότι δεν θεωρεί ειλικρινή την έκφραση συγγνώμης από την πλευρά του πρωθυπουργού. 

Η κυριαρχία της οργής

Η οργή, μαζί με την απογοήτευση εξακολουθούν να παραμένουν τα κυρίαρχα συναισθήματα στην ελληνική κοινωνία - και μάλιστα ακολουθούνται από την ανασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 9% αναφέρει την ελπίδα ως το κυρίαρχο συναίσθημά του. Παράλληλα, οι πολίτες επιρρίπτουν με συντριπτικά ποσοστά στους πάντες ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη - από τον σταθμάρχη και τον αρμόδιο υπουργό ως την σημερινή κυβέρνηση στο σύνολό της, αλλά και όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. 

 





gkalop03
gkalop04
gkalop05
gkalop06
gkalop07
gkalop08
gkalop09
gkalop10
gkalop11
gkalop12
gkalop13
gkalop02
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης