Γεραπετρίτης: Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης Λάρισας λειτουργούσε - Τα έγγραφα που κατέθεσε

Γεραπετρίτης: Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης Λάρισας λειτουργούσε - Τα έγγραφα που κατέθεσε

Το δρομολόγιο που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα έγινε δυστυχώς με χειροκίνητη χάραξη, σημείωσε ο υπουργός - Με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ το αδίκημα κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα - Οι δηλώσεις Τσίπρα

gerapetritis
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει αναλάβει αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τα συστήματα ασφάλειας του ΟΣΕ.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους εργαζόμενους να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος» σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας.

Ο κ. Γεραπετρίτης επικέντρωσε την τοποθέτησή του σε δύο κεντρικά θέματα που αφορούν την πορεία υλοποίησης της σύμβασης 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης καθώς και για το αν ο σταθμός Λάρισας διαθέτει σύστημα τηλεδιοίκησης.

«Το 2016 χρονιά κατά την οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση της σύμβασης παραδόθηκαν μόνο οι 17 από τους 52 σταθμούς και από τους 17 σταθμούς αποδείχθηκε ότι οι μισοί είχαν κενά με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η κατασκευή τους εξ αρχής επι δικών μας ημερών» ανέφερε ο Υπουργός για να επισημάνει προς την αξιωματική αντιπολίτευση πως τα ποσοστά υλοποίησης ενός δημόσιου έργου επιβεβαιώνονται από τα πρωτόκολλα παράδοσης παραλαβής και όχι από τις απορροφήσεις κονδυλίων.

Αναφορικά με το τι σύστημα λειτουργεί στην Λάρισα είπε πως δίπλα από την αίθουσα συνολικής τηλεδιοίκησης βρίσκεται το κέντρο τοπικής τηλεδιοίκησης που λειτουργεί πλήρως.

«Από το καταγραφικό προκύπτει ότι εως τις 22:12 όλα τα δρομολόγια έγιναν με αυτόματη χάραξη. Το επίμαχο δρομολόγιο που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα έγινε δυστυχώς με χειροκίνητη χάραξη. Και περίπου 2 ώρες μετά το δυστύχημα έγινε δοκιμαστική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι το σύστημα αυτόματης χάραξης λειτουργούσε απόλυτα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

eggrafo1
Το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Γεραπετριτης στη Βουλή και που αποδεικνύει ότι όλα τα δρομολόγια έγιναν με αυτόματη χάραξη εκείνη τη μέρα, πριν αναλάβει ο συγκεκριμένος Σταθμάρχης και προκαλέσει το δυστύχημα και πως επιπλέον υπήρξε και δοκιμαστικό δρομολόγιο που έγινε 1 η ώρα τα ξημερώματα με αυτόματη χάραξη μετά το δυστύχημα


Κλείσιμο
eggrafo2
Το έγγραφο αποδεικνύει ότι το κέντρο της Λάρισας και η αυτόματη χάραξη λειτουργούσαν πλήρως


«Υπήρξαν ασφαλιστικές δικλείδες αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς» συνέχισε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέλησε να κυρώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθούν οι διατάξεις που μετατρέπουν το αδίκημα της κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού από πλημμέλημα σε κακούργημα υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι ποινές για το συγκεκριμένο αδίκημα υποβαθμίστηκαν με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες το 2019 επι ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη είπε «είπατε ότι η 717 ήταν καλή σύμβαση. Τι κάνατε όμως από το 2017 και μετά και γιατί την παρατείνατε 6 φορές κ. Σπίρτζη; Το πόρισμα της ΕΔΕΛ κ. Σπίρτζη μιλά όχι για κακή σύμβαση αλλά για πλημμελή έλεγχο της σύμβασης.

Το καλοκαίρι νωρίς του 2018 πήρατε την άδεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Ενα χρόνο τι κάνατε ; Μεσολαβούν τεράστια κενά».

Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση στις αγορές παρά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Ο βασανιστικός θάνατος της 12χρονης Λουίζε: Οι συμμαθήτριές της τη μαχαίρωσαν 32 φορές με λίμα!

Χειροπέδες στους γιους και τον γαμπρό του 36χρονου που σκότωσε τον 45χρονο στην Ξάνθη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης