Είκοσι μέρες άντεξε ο Τσίπρας χωρίς τον Πολάκη - Το παρασκήνιο της επιστροφής στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι μέρες άντεξε ο Τσίπρας χωρίς τον Πολάκη - Το παρασκήνιο της επιστροφής στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

Θα είναι κανονικά υποψήφιος στα Χανιά μετά την επιστολή που έστειλε στην Κουμουνδούρου και το «πράσινο φως» που άναψε ο Τσίπρας με την εισήγησή του

polakis-m
Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα Χανιά θα είναι κανονικά ο Παύλος Πολάκης, καθώς η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε σήμερα, δέχτηκε ομόφωνα τη συγγνώμη του, την οποία έκανε γνωστή προς την ηγεσία και τα μέλη του κομματικού οργάνου, με τη χθεσινή επιστολή του.

Το δρόμο για την «ολική επαναφορά» του κ. Πολάκη στις κομματικές λίστες άνοιξε η σημερινή εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία περιέγραψε πως «η επιστολή του συντρόφου Πολάκη όμως μας καλεί να τα συζητήσουμε». «Μας αναγκάζει θα έλεγα να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις, γιατί είναι πράγματι μια επιστολή γενναίας αυτοκριτικής», τόνιζε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «πράξη πολιτικής ευθύνης».

Οι διεργασίες για την «επιστροφή» Πολάκη είχαν ξεκινήσει ήδη από την Παρασκευή με την απολογητική επιστολή του βουλευτή Χανίων, που διέρρευσε τεχνηέντως στον τύπο ένα εικοσιτετράωρο πριν την συνεδρίαση του οργάνου, η οποία προδιέγραφε την συνέχεια.

Η κίνηση του Πολάκη δεν ήταν έκπληξη για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως ήταν προϋπόθεση ώστε να ξανασκεφτεί ο Αλέξης Τσίπρας την εισήγηση του και να επανεξετάσει την πρόθεση όχι μόνο να τον αποκλείσει από την εκλογική διαδικασία, αλλά ακόμα και να τον θέσει εκτός κόμματος.

Κλείσιμο
Επίσης, αξιολογήθηκε θετικά και η στάση του τις τελευταίες εβδομάδες που διατήρησε χαμηλούς τόνους, απέχοντας (όσο μπορούσε) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, καταλυτικά έδρασε και η... αυτόβουλη απομάκρυνση του Μιχάλη Χαιρετάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πάντως, πως για το ψηφοδέλτιο Χανίων ο Χαιρετάκης δεν ανακοινώθηκε ποτέ, αντιθέτως ήταν υπό εξέταση η συγκεκριμένη υποψηφιότητα και αυτή η εκκρεμότητα είχε φέρει τα πρώτα σύννεφα στη σχέση Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση ήταν κάπως βαρύ, με τα περισσότερα στελέχη να αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση. Ήταν όμως, εξαρχής, θετική η πρόγνωση για τον Παύλο Πολάκη. Η συνεδρίαση διήρκεσε αρκετές ώρες, αφού στην ατζέντα της συζήτησης δεν αφορούσε μόνο την περίπτωση Πολάκη, αλλά και την στάση του κόμματος το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές και η διαχείριση του δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι αποφάσεις συμφωνήθηκαν ομόφωνα.

Κατόπιν αυτών, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ο Παύλος Πολάκης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς «το όργανο έλαβε υπόψη του την επιστολή που κοινοποίησε ο Παύλος Πολάκης, στην οποία δίνει εξηγήσεις για τις πρόσφατες αναρτήσεις του, αναγνωρίζει λάθη και αστοχίες και επαναβεβαιώνει τον απόλυτο σεβασμό του στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας γίνεται λόγος για την ανάγκη σεβασμού «στη συλλογική λειτουργία και στις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις».  Στο πλαίσιο αυτό, «η δημόσια στάση, οι παρεμβάσεις και δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, οφείλουν να υπηρετούν τον κοινό στόχο για τη νίκη στις εκλογές και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Την ίδια ώρα, με ενθουσιασμό υποδέχτηκε ο Παύλος Πολάκης την επάνοδό του στα κομματικά ψηφοδέλτια, όπως διαφαίνεται από σχετική ανάρτησή του, στην οποία, μεταξύ άλλων δηλώνει πως προχωράμε μαζί «πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ». «Σιγά μην τους κάνουμε το χατίρι», καταλήγει.
polakis18_3

Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που έφτασε στη συνεδρίαση και από τους τελευταίους που έφυγαν. Καλημέρισε ευγενικά τους δημοσιογράφους και τεχνικούς που βρίσκονταν στο σημείο και απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση. 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε τις ειρωνικές αντιδράσεις των άλλων κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση της αναφέρει «με τα όσα τραγελαφικά έγιναν με τον κ. Πολάκη, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι ο “πολακισμός” είναι ταυτισμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μία από τις γνωστές κωλοτούμπες του, πήρε πίσω τα περί αποπομπής από τα ψηφοδέλτια του κ. Πολάκη, δίχως ο βουλευτής να πάρει πίσω τις αθλιότητες που είχε αναρτήσει για δημοσιογράφους και δικαστές. Πρόκειται για την πιο τρανταχτή διάψευση κάποιων που διαφήμιζαν υποτιθέμενη στροφή του κ. Τσίπρα προς το κέντρο, αφού κέντρο και Πολάκης δεν χωρούν στην ίδια πρόταση. Ο κ. Πολάκης ήταν και παραμένει το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα».

Άμεση ήταν η απάντηση από την Κουμουνδούρου. « Σε μια στιγμή που η τραγωδία των Τεμπών απαιτεί χαμηλούς τόνους, ενσυναίσθηση και αναζήτηση της αλήθειας, η Ν.Δ επιλέγει τον δρόμο της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις εσωτερικές του διεργασίες. Στον κατήφορο της τοξικότητας, την αφήνουμε μόνη. Είναι φανερό ότι επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τις τραγικές ευθύνες τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησής της. 57 νεκροί, οι οικογένειές τους και η ελληνική κοινωνία, απαιτούν την αλήθεια.Γι' αυτή θα αγωνιστούμε», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, τα βέλη του έριξε και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ο κ Τσίπρας κατά την εισήγησή του για την επιστροφή Πολάκη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «το κόμμα των διαγραφών και των προγραφών». Προφανώς η παρατήρηση αυτή αφορά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιστροφή Πολάκη σημαίνει και ανοχή των προγραφών που εξαπέλυσε προ 20 ημερών εναντίον δημοσιογράφων και δικαστών. Οφείλουμε ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι η δήθεν μετριοπαθής στροφή του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα λήγει άδοξα, είχε ξεκινήσει υπό ημερολογιακά δυσοίωνους ορους, καθώς είχε συμπέσει με την Κυριακή της Αποκριάς».


Ειδήσεις σήμερα:

Ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή Πολάκη στα ψηφοδέλτια

Γερμανία: Φρικτές αποκαλύψεις για τη δολοφονία 12χρονης από δύο συμμαθήτριές της - «Την σκότωσαν για ένα αγόρι»

Πάσχα: Στην τελική ευθεία για το «πασχαλινό καλάθι» και το «καλάθι του νονού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης