Έφτασε και το 12ο μαχητικό «Rafale» στην αεροπορική βάση Τανάγρας

Έφτασε και το 12ο μαχητικό «Rafale» στην αεροπορική βάση Τανάγρας

Πιθανή η συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

5758839
Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Χουλουσί Ακάρ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, άφησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το αίτημα για τη συνάντηση των δύο υπουργών έχει  ήδη κοινοποιηθεί από την τουρκική πλευρά ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστεί η ημερομηνία για την πραγματοποίησή της. «Όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει ακόμα ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου σε ότι αφορά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

«Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει το δρόμο της δικαστικής επίλυσης, στα αρμόδια όργανα» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε: «Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και την συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε τα εξής:

-Για τα F-35: αναμένεται η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης (LOA). Ως εκκρεμότητες ανέφερε τον προσδιορισμό της συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας και τη δημιουργία κάποιων υποδομών για την υποδοχή των αεροσκαφών,

- Σήμερα προσγειώθηκε άλλο ένα αεροσκάφος Rafale στην αεροπορική βάση Τανάγρας,

-Χρειαζόμαστε λίγο ακόμα καιρό όσον αφορά στις κορβέτες γιατί έρχονται συνεχώς βελτιωμένες προτάσεις από τους υποψηφίους ( Γαλλία, Ιταλία),

Κλείσιμο
-Προχωρά η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, περιμένουμε μερικές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από τα περισσεύματα των Αμερικανών -που θα πάνε στα νησιά

- Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένονται τα πρώτα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου «Romeo».

Ειδήσεις σήμερα:

Επιστολή συγγνώμης Πολάκη σε Τσίπρα - Προφανής στόχος του η επιστροφή στα ψηφοδέλτια

Ο ΟΣΕ απαντά στη ΡΑΣ: Γνωρίζατε και είχατε εγκρίνει την εκπαιδευτική διαδικασία από το 2021

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο








γνωστοποίησε ότι προσγειώθηκε το 12ο αεροσκάφος Rafale στην αεροπορική βάση της Τανάγρας , ότι αναμένεται η αμερικανική LOA για τα F-35



Για δε το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού διαλόγου ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές ότι "Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στρατηγικά θα πρέπει να επιδιώκουμε και την συνεννόηση με τους γείτονες, αλλά συγχρόνως και ταυτοχρόνως, τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, άρα για να επιτευχθεί αυτό το τελευταίο την συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων".

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, στο CNN Tourk και στο πρακτορείο «Αναντολού», ότι " είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου και αυτό λέμε και το επαναλαμβάνουμε» ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε τα εξής: "Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Λέμε ότι μία διαφορά μπορεί να πάρει το δρόμο της δικαστικής επίλυσης, στα αρμόδια όργανα. Οι άλλες ασφαλώς πρέπει να συζητούνται, αλλά αυτή είναι η μία διαφορά και από εκεί και πέρα τα συζητάμε όλα. Θέλουμε να διατηρούμε το διάλογο, αλλά παράλληλα δεν συζητάμε οποιαδήποτε υπονόμευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αυτό είναι νομίζω καθαρό και ξάστερο και το έχουμε πει κατ' επανάληψη, το έχουμε υποστηρίξει κατ' επανάληψη. «Διαμοιρασμός του πλούτου του Αιγαίου» νομίζω ότι πρέπει να δούμε ότι πολύ ακριβή ερμηνεία της Τουρκικής γλώσσας, οι λέξεις έχουν τη σημασία τους. Έχουν τα συμφραζόμενα τους και νομίζω ότι από αυτό μόνο, αν γίνει, θα βγει το πραγματικό και ακριβές νόημα και τα όρια που θέτει ο Τούρκος Υπουργός 'Αμυνας.

Αυτό είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να συζητήσουμε όχι πώς θα μοιραστούμε τα δικά σας να γίνουν και λίγο δικά μας.

Ασφαλώς και αυτό δεν το συζητάμε εμείς. Προφανώς και δεν το συζητάμε, αλλά πως θα συζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνυπάρξουμε ειρηνικά και να ωφεληθούμε όλοι".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης του με τον Τούρκο ομόλογο του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανέφερε σχετικά :"Η πρόσκληση έχει επικοινωνηθεί, τουλάχιστον από την τουρκική πλευρά. Τώρα όντως όσο πηγαίνουμε πιο βαθιά στις προεκλογικές περιόδους του καθενός, της κάθε χώρας, τα περιθώρια θα είναι πιο στενά, αλλά δεν θα απέκλεια μία συνάντηση με τον Ακάρ και αν έπρεπε να βάλω στοίχημα γι' αυτό το πιθανότερο είναι να συμβεί αυτό στην Τουρκία στα σεισμόπληκτα, έτσι; Γιατί ξέρω ότι εκεί είναι συνέχεια. Σε ερώτηση δε εάν θα πηγαινε απάντησε "δεν θα το απέκλεια αυτό, θα το δω".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης