Κύπρος: Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Χριστοδουλίδης με γκρίνια για τη σύνθεση κυβέρνησης

Κύπρος: Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Χριστοδουλίδης με γκρίνια για τη σύνθεση κυβέρνησης

Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου προκάλεσε έντονη συζήτηση, γιατί δεν τηρήθηκαν πλήρως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει

xristodoulidis_kypros_xr
Σε λίγη ώρα ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα δώσει την επίσημη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα αναλάβει επισήμως τα ηνία του κράτους. Η χθεσινή ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου, προκάλεσε έντονη συζήτηση αλλά και κριτική, γιατί δεν τηρήθηκαν πλήρως οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Δεσμεύσεις που αφορούσαν το 50% συμμετοχής γυναικών, το ηλικιακό κριτήριο, την μη αξιοποίηση ατόμων που υπηρέτησαν σε παλαιότερες κυβερνήσεις, και τον αποκλεισμό συγγενικών προσώπων. Ωστόσο η επιλογή που επισκίασε όλες τις άλλες, είναι αυτή του Μιχάλη Χατζηγιάννη για το νεοσύστατο υφυπουργείο Πολιτισμού.


Οι γυναίκες

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο διορίστηκαν 8 άνδρες και 3 γυναίκες, κάτι που καταφανώς απέχει από τη δέσμευση για ισορροπημένη εκπροσώπηση των δύο φύλων.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr έγιναν προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών αλλά υπήρξαν αρνήσεις ου δεν άφηναν πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές. Οι τρεις γυναίκες υπουργοί είναι η Αθηνά Μιχαηλίδου στο υπουργείο Παιδείας, η Άννα Προκοπίου – Κουκκίδου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Πόπη Κανάρη στο υπουργείο Υγείας. Σε επίπεδο υφυπουργείων η εικόνα είναι σαφώς ισορροπημένη με τρεις άντρες και τρεις γυναίκες (Υφυπουργός παρά το Προέδρω Ειρήνη Πική, υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, Υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου) . Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέλεξε επίσης γυναίκες για στελέχωση του Προεδρικού Γραφείου διορίζοντας αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο τη Δόξα Κωμοδρόμου, την Πηνελόπη Παπαβασιλείου ως Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, την Μαριλένα Ραουνά ως διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, τη Τζόζη Χριστοδούλου ως Επίτροπο Ισότητας και την Μαρία Παναγιώτου ως Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Οι παλιοί

Στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν επίσης δύο πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι δεν θα έκανε τέτοιες επιλογές. Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό που είχε υπηρετήσει στο ίδιο υπουργείο και επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου που ήταν υπουργός Υγείας στη κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Στην ομάδα των «παλιών» προστίθεται και ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος είχε διατελέσει βουλευτής του Κινήματος «Αλληλεγγύη». Ο διορισμός του κ. Γιωργάλλα προκάλεσε την παραίτηση της Προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους, καθώς δεν είχε ενημερωθεί, ούτε είχε ζητηθεί η άποψη της.

Περίπου 50αρηδες

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε θέσει ακόμα ως κριτήριο επιλογής των μελών της κυβέρνησης και την ηλικία θέλοντας νεαρότερα άτομα σε καίριες θέσεις. Ο μικρότερος είναι 39 ετών (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Λετυμπιώτης) και ο μεγαλύτερος 71 (υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός). Ο μέσος όρος υπολογίζεται πέριξ των 50 ετών καθώς με βεβαιότητα δεν μπορεί κάποιος να έχει εικόνα αφού ορισμένα μέλη της κυβέρνησης στα βιογραφικά τους δεν αποκαλύπτουν την ηλικία τους.

Ο μπατζανάκης

Κριτική ασκείται στον Νίκο Χριστοδουλίδη και για την επιλογή του Χαράλαμπου Χαραλάμπους ως διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, ο οποίος θα παρακολουθεί και θα συντονίζει και το κυβερνητικό έργο. Ο κ. Χαραλάμπους είναι νυμφευμένος με την αδελφή της συζύγου του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου είχε υποσχεθεί ότι θα αποφευχθούν οι διορισμοί συγγενών και στην περίπτωση αυτή, η δέσμευση δεν τηρήθηκε.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

Κλείσιμο
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο διορισμός που απασχόλησε περισσότερο είναι αυτός του Μιχάλη Χατζηγιάννη. Θεωρείται πως επελέγη λόγω της δημοφιλίας και όχι λόγω των ικανοτήτων να διαχειριστεί ένα υφυπουργείο με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων. Ανασύρθηκαν από το παρελθόν και βίντεο στα οποία ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δήλωνε πως δεν είχε πρόθεση να ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική.





Ειδήσεις σήμερα:

Τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος: Σήμερα η τελευταία ημέρα πληρωμής

Σφοδρές αντιδράσεις του δικαστικού κόσμου για την προκήρυξη Πολάκη

Qatargate: Σήμερα εξετάζεται η έφεση της Εύας Καϊλή - Αποφυλάκιση ή συνέχιση της κράτησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης