Άντονι Μπλίνκεν για ελληνοτουρκικά: Πρέπει να αποφεύγονται απειλές που αυξάνουν την ένταση

Άντονι Μπλίνκεν για ελληνοτουρκικά: Πρέπει να αποφεύγονται απειλές που αυξάνουν την ένταση

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών - Σε θερμό κλίμα η συνάντηση που προηγήθηκε

dendias-blinken-dilwseis
Μηνύματα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές που αυξάνου την ένταση και να μην χρησιμοποιεί ρητορική που αυξάνει την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείοιυ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών και η οποία πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφώνησε «Νίκο, φίλε μου» τον κ. Δένδια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μετά από ερώτηση δημοσιογράφου ο Άντονι Μπλίνκεν για στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικο οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqo4ixe0lsnd)


Στο ίδιο θέμα, τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι ως Ελλάδα «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική. Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσεουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους».

dendias-blinken-1


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με αναφορά στο casus belli εκ μέρους της Άγκυρας και απάντησε ότι «σαν εταιρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μην χρησιμοποικούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκοκγλική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας».

Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και είπε ότι «η θέση η δική μας και των ΗΠΑ για τη Λιβύη είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο αλλά αντίθετα είναι παράνομο και ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει όπως μπορεί».

Κλείσιμο


«Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Ξεκινώντας τις δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των Αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας

Αναδεικνύοντας τη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου, επισήμανε πως αφορά επτά σημαντικούς τομείς και αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. «Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους, με βέβαιη προοπτική. Στερεή βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της παρουσία και πλέκοντας το εγκώμιο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτ Τσούνη. «Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα των επιτυχιών της ομογένειας» σημείωσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqo43h8mows1)


Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία των Συμφωνιών Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για τις διμερείς σχέσεις. Όπως είπε, η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ και επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Περαιτέρω, κατέδειξε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αγωνίστηκαν δίπλα δίπλα στις μεγάλες και ιστορικές προκλήσεις του 20ου αιώνα, «όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχείρησαν να επιβάλουν τη θέλησή τους, μέσω της απειλής και της χρήσης βίας». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, «γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών», με μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθύμισε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ» ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Τουρκία όπου, όπως είπε, συμφώνησαν με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μια φυσική καταστροφή για να συνεργαζόμαστε.

dendias-blinken-3


Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτο αντικατοτρίζεται στη σημασία που δίνουν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Τουρκία λέγοντας ότι «όπου πήγα και με όποιους μίλησα είδα τον τεράστιο πόνο» και σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την άμεση βοήθεια που προσφέρετε σε όσους έχουν ανάγκη στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το παράδειγμα που έδωσαν στους Αμερικανούς οι Έλληνες. Όπως είπε «ο πρόεδρος Μπάιντεν μας θυμίζει συχνά στις ΗΠΑ ότι δεν ιδρυθήκαμε ως εθνική ή θρησκευτική ομάδα αλλά ως ιδέα, μια ιδεά που ήταν ελληνική».

«Τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα απέδειξε τη δέσμευση της σε αυτές τις Αρχές, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μέσω του βίαιου επιθετικού της πολέμου», σημείωσε, τονίζοντας: «Κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο, σε κανέναν δεν αρέσει, όλοι θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά εφόσον συνεχίζει η επιθετικότητα της Ρωσία πρέπει μαζί να σταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές που είναι θύματα αυτής της επίθεσης. Αν το αφήσουμε να περάσει με ατιμωρησία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όπου ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να τον μιμηθούν άλλοι και να κάνουν τα ίδια. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον που θέλει κανείς».

Έναν χρόνο μετά την εισβολή του Πούτιν, είπε ο κ. Μπλίνκεν, βλέπουμε ότι «ο πόλεμός του είναι μια στρατηγική αποτυχίας, λόγω του θάρρους του ουκρανικού λαού, αλλά και λόγω της ενότητας και δύναμης των συμμάχων και εταίρων ανά τον κόσμο που στηρίζουν την Ουκρανία και την άμυνά της». Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα υπήρξε μια ισχυρή, ειλικρινής φωνή στήριξης της Ουκρανίας, άνοιξε τις πόρτες σε 20.000 Ουκρανούς, που έχουν εκτοπιστεί, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και στήριξε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά».



Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ενεργειακό ζήτημα και ειδικά στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά. Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η Ρεβυθούσα, ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι μερικά από τα σχέδια που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Εξάλλου, χαιρέτισε την αμερικανική υποστήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην ΕΕ.

Ερωτηθείς για την υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα προς την Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτή η επιλογή είναι εύκολη, γιατί είναι επιλογή στήριξης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Όπως επεξήγησε, στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υπάρχει άσπρο-μαύρο, υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος, θύτης και θύμα και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του θύματος, με την πλευρά αυτού που δέχθηκε την επίθεση κατά παράβαση κάθε όρου του Διεθνούς Δικαίου. «Ό,τι μπορούμε μέσα στις δυνατότητες για να βοηθήσουμε τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να επισημάνει πως η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία είναι διαρκής και αυξανόμενη και ότι με απόλυτη ομοφωνία ψηφίζονται τα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Σε θερμό κλίμα η συζήτηση για την έναρξη του 4ου γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη του τέταρτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλοσώρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Το γεγονός, ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» τόνισε ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα»

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqo1zdnhn7vt)


Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται μετά το τετ α τετ και το δείπνο που είχαν Μητσοτάκης-Μπλίνκεν το βράδυ της Δευτέρας, θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

blinken


«Νίκο φίλε μου»

«Νίκο φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ» ξεκίνησε την δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος.

«Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο, το 2021» είπε ο κ. Μπλίνκεν.

sinadisi


Όπως σημείωσε «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή» προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

Η υποδοχή Δένδια στον Μπλίνκεν

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqo1vjwfu87l)


Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη στενή σχέση των δύο λαών καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό του Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη).

blinken-dendias-mesa



Ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς η Super Κική οδηγήθηκε στο κρατητήριο

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass, μεγάλη η ζήτηση – Τα κριτήρια και η διαδικασία

Σε τρία λεπτά χτύπησαν τα 6,3 και τα 5,8R στην Τουρκία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης