Βορίδης: Οι αλλαγές στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη δεν αφήνουν περιθώρια καταψήφισης

Βορίδης: Οι αλλαγές στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη δεν αφήνουν περιθώρια καταψήφισης

«Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων;» ρώτησε ο υπουργός Εσωτερικών ζητώντας την υπερψήφιση της τροπολογίας 

voridis_makis1
Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις που θωρακίζουν την τροπολογία για τον αποκλεισμό κομμάτων που έχουν στην ηγεσία τους, τυπική ή πραγματική, καταδικασμένους για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για την επίτευξη ευρύτατης κοινοβουλευτικής στήριξης κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Μάκης Βορίδης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε σημειακές αλλαγές που συγκεκριμενοποιούν τον κατάλογο των αδικημάτων με πολιτειακή απαξία και ορίζουν με σαφήνεια το εύρος της κρίσης του αρμοδίου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών οι προσθήκες ενσωματώνουν το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και δεν αφήνουν περιθώρια καταψήφισης της κυβερνητικής τροπολογίας. «Ενδεχόμενη επιμονή στην άρνηση φανερώνει πως η ευαισθησία σας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου που είναι ο αποκλεισμός κομμάτων που έχουν στην ηγεσία τους εγκληματίες είναι προσχηματική και υποκριτική» ανέφερε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος κυρίως στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εκφράζει αντιρρήσεις και νομικές αιτιάσεις επιμένοντας ότι η δική της τροπολογία είναι πιο άρτια. Από την άλλη πλευρά ο Χάρης Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τις αλλαγές του υπουργού θετικές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας είπε ότι «καταψηφίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό και ενάντια στη δημοκρατία» που παραπέμπει μάλλον σε χρησμό. Άλλωστε, εντός της ημέρας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος και να ξεκαθαρίσει την στάση του κόμματος.

Σε καταψήφιση της τροπολογίας θα προχωρήσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 υποστηρίζοντας ότι ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και πως στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον κομμάτων και κινημάτων του ριζοσπαστικού χώρου της αριστεράς.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης είπε παρουσιάζοντας τις αλλαγές :

Ακούγοντας διάφορες παρατηρήσεις καταθέτουμε τις εξής βελτιώσεις:

Κλείσιμο
- στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου β αφαιρούμε τις λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» και άρα περιορίζουμε τη διάταξη μόνο σε αδικήματα με πολιτειακή απαξία (κεφάλαια 1-6 του 2ου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα). Αρα, δεν επιτεινόμαστε σε άλλα αδικήματα

- Στο 2 εδάφιο της περίπτωσης γ παραμένει η επαναδιατύπωση της συνταγματικής πρόβλεψης του αρ 29 και αντικαθίσταται το 2ο εδάφιο με την εξής φράση : «η κρίση περί του ότι η δράση πολιτικού κόμματος ΔΕΝ εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη για τα αδικήματα 134 (εσχάτη προδοσία), 187 (εγκληματική συμμορία) και 187Α (τρομοκρατία). Άρα διατηρείται το πεδίο κρίσης του Αρείου Πάγου αλλά διατυπώνεται κρίση αρνητικά για τις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετείται το πολίτευμα

- Λαμβάνουμε υπόψη τη παρατήρηση της επιστημονικής επιτροπής και παρέχουμε την δυνατότητα αντίκρουσης των καταγγελιών από το καταγγελλόμενο κόμμα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε πως ενδεχομένως να δεχθεί και άλλες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης και έως την συζήτηση της τροπολογίας ενώ απευθυνόμενος κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Έχουμε απαντήσει στα πάντα και ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις. Το ΚΚΕ έχει αντίρρηση αρχής για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική εμπειρία. Δεν τις συμμερίζομαι, τις θεωρώ υπερβολικές αλλά τις ακούω. Στην ίδια κατηγορία βάζω και τις παρατηρήσεις του ΜεΡΑ25.

Έχουμε την καθαρή θέση της επιστημονικής επιτροπής, έχουμε εξαντλήσει το διάλογο, λάβαμε όλες τις συνταγματικές πρόνοιες, ακούσαμε τις ευαισθησίες και τις ενσωματώσαμε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Μένει ένα ερώτημα: είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων; Αν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία

Αν μετά από όλα αυτά επιμείνετε σε άρνηση τότε θα είστε έκθετοι και έωλοι ως προς τον στρατηγικό στόχο».

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές ενώ θέτει ως βασικό κριτήριο αποκλεισμού ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία την «πραγματική ηγεσία» όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί – ακόμα και πρωτόδικα – για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αναφορά σε ιδεολογίες ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός όχι μόνο του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και πιθανών γενόσημων μορφωμάτων που θα στήσουν «αχυράνθρωποί» του.





Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι το φαινόμενο της «αρμονικής κατάρρευσης» που προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία


Πέθανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης


Η Aστυνομία «αγγίζει» τους ληστές της Rolex - Tα τρία λάθη που τους πρόδωσαν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης