«Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε»

«Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε»

Τους 10 λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εξέθεσε κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας

«Το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε»
Τους 10 λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής εξέθεσε κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι συμφωνεί με τους στόχους του, την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά δεν πιστεύει ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα τους πετύχει.

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ (η οποία εδράζεται σε τρεις πυλώνες: την επανεκκίνηση της Οικονομίας, την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και τις πολιτικές απομείωσης του δημοσίου χρέους μέσω και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου) και να διαπραγματευτούν μαζί "σκληρά και πολυμέτωπα".

Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι μπροστά στα αδιέξοδά της, πλειοδοτεί εντός και εκτός Ελλάδας, για συναίνεση, και δε διστάζει να χρεώνει το έλλειμμα συναίνεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι προφανές, ανέφερε, ότι αυτή δεν προκύπτει ούτε με επικοινωνιακές επικλήσεις, ούτε με παρακλήσεις στα δύσκολα, ούτε με εντολές, εμπεδώνεται διαχρονικά με το λόγο και τις πρακτικές σε όλα τα πεδία, και πρωτίστως τον πολιτικό. Και το ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά μηδενική εισφορά σε αυτό το πεδίο».

Ο κ. Σταϊκούρας αντιπαρέβαλλε την στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευση με εκείνη του ΠΑΣΟΚ καθώς - όπως ανέφερε - δεν είπε «όχι σε όλα», στήριξε θεσμικές αλλαγές, στήριξε , στηρίζει και θα στηρίξει, στοχευμένα, ότι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα και καταθέτει συνεχώς ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, οι οποίες δικαιώνονται «δυστυχώς με καθυστέρηση».

Χαρακτήρισε δε «λυπηρό» που και σε αυτή την κρίσιμη φάση η κυβέρνηση δρα με εκβιαστικά διλήμματα, «λεόντειες» πρακτικές και υπογράφει «με κλειστά τα μάτια», δεν λειτουργεί συνθετικά και δημιουργικά.
Κλείσιμο

Τα δέκα σημεία διαφωνίας της ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ εξήγησε συγκεκριμένα ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο διότι:

- Εδράζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα: η πρόβλεψη για επιβράδυνση της ύφεσης μέσα στο 2011 είναι μη ρεαλιστική παραδοχή (σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΚΕΠΕ, η ύφεση το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στο - 4%.)

- Ενσωματώνει πλήθος αντιφάσεων: Καταργεί το «πόθεν έσχες» στην κατοικία, αλλά προσθέτει πλήθος επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία.

- Επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές ανακολουθίες (όπως η επιστροφή φόρου από αποδείξεις δαπανών και τα όρια αφορολόγητου)

- Περικλείει αποδεδειγμένα αδιέξοδες πολιτικές επιλογές: Τα νέα, σκληρότερα, μέτρα συνιστούν εμμονή της Κυβέρνησης στη ίδια λανθασμένη συνταγή. Ενδεικτικά, το χρέος, παρά τις νέες, μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και τις αποκρατικοποιήσεις, εκτιμάται, το 2015, στο ίδιο ύψος με αυτό που προέβλεπε το Μνημόνιο πριν ένα χρόνο, χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις.

- Είναι κοινωνικά άδικο: Προβλέπει, στο μεγαλύτερο μέρος του οριζόντιες, έκτακτες και μη, φανερές και κρυφές, φορολογικές επιδρομές σε βάρος εκείνων που ήδη πληρώνουν. Η κυβέρνηση προχωρά και σε μειώσεις μισθών, σε περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και σε αυξημένες εισφορές σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες.

- Είναι οικονομικά αναποτελεσματικό: Το 2011 λαμβάνονται μέτρα ύψους 21 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, εάν μειωθεί, κατά 7 δισ. ευρώ και συνεπώς, τα 2/3 από τις θυσίες των πολιτών δεν πιάνουν τόπο.

- Είναι ανεπαρκές: Η αναλογία αύξηση εσόδων / περιστολή δαπανών είναι περίπου μισή - μισή, όταν σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, η ορθή δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να βασίζεται, πρωτίστως, στην ουσιαστική συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών.

Όμως, σύμφωνα με το Σχέδιο, οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα μειωθούν μόλις κατά 1 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση φοβάται τους «συντρόφους» και «πελάτες της».

- Είναι ατελές: δεν εμπεριέχει ρεαλιστική πρόταση αντιμετώπισης του τεράστιου χρέους, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί μόλις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε 5 χρόνια, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες του ελληνικού λαού και τις αποκρατικοποιήσεις.

- Είναι αντιαναπτυξιακό: Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται εφέτος, για έκτη φορά από την αρχή του 2010, στο βωμό της «μαύρης τρύπας» των εσόδων και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και ανεργίας.

- Στις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχεί ο «ταμειακός πανικός», με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες και αποτιμήσεις που προκαλούν, εύλογα, ερωτηματικά και ανησυχία και αναδεικνύουν αρκετά «θολά σημεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης