Εξαγγελίες Τσίπρα: Κρεσέντο παροχών χωρίς αντίκρισμα βλέπουν στο Μαξίμου

Εξαγγελίες Τσίπρα: Κρεσέντο παροχών χωρίς αντίκρισμα βλέπουν στο Μαξίμου

«Τάζει τα πάντα στους πάντες, αλλά το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η απουσία προσωπικής αξιοπιστίας», λέει στο protothema.gr κεντρικός υπουργός

maximou
Για επανάληψη του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης» κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες περιλαμβάνουν από επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και μείωση σειράς φόρων, έως διεύρυνση των επιδομάτων, αυξήσεις συντάξεων και μισθών και πλαφόν στο ρεύμα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να «τινάξει την μπάνκα στον αέρα», βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φθορά της κυβέρνησης και το «τσαλάκωμα» της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, δεν «τσιμπά» παρά ελάχιστα σε όλες τις μετρήσεις. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να μην εμφανίστηκε ιδιαίτερα θερμός ως προς τις δημοσκοπήσεις, στο Μαξίμου, όμως, θεωρούν ότι με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται σε αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε μια πολιτική ρελάνς με άκρατη παροχολογία.

Στην κυβέρνηση ακτινογράφησαν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι μόνο για το επόμενο έτος ανέρχονται σε πάνω από 20 δισ. και συγκεκριμένα σε 23,5, αν δεν αθροίσει κανείς και τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών υπολόγισαν την ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού σε 10 δισ., εκτιμώντας ότι, αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το έλλειμμα θα εκτροχιαζόταν, αυτό θα είχε αντίκτυπο στο χρέος, αλλά και στο επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι αγορές θα «μυρίζονταν» κίνδυνο.

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, είναι ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα είναι «άκοπες», υπό την έννοια ότι δεν θα κληθεί να τις εφαρμόσει. «Τάζει τα πάντα στους πάντες, αλλά το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η απουσία προσωπικής αξιοπιστίας», έλεγε στο protothema.gr κεντρικός υπουργός, στον απόηχο των εξαγγελιών του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Η πεποίθηση, πάντως, του κυβερνητικού επιτελείου για πρωτιά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές είναι εδραία, ενώ η εκτίμηση είναι ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθαρή. Από εκεί και έπειτα, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για το πού θα κάτσει η μπίλια ως προς την αυτοδυναμία, την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει ορίσει ως στρατηγικό στόχο του κυβερνώντος κόμματος, εξ ου και έχει «μαρκάρει» την πρώτη Κυριακή, ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο.

Αυτή η εβδομάδα, πάντως, θα έχει πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς θα τρέξουν έρευνες, ευρείες, αλλά και πιο στοχευμένες σε επίπεδο focus groups, για την αποτίμηση της εμφάνισης τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Προς το τέλος της εβδομάδας, δε, αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες έρευνες κοινής γνώμης που θα δώσουν μια εικόνα του πού θα κινηθούν τα πράγματα το φθινόπωρο.


Ειδήσεις σήμερα

Δροσίζει από σήμερα - Βροχές από Τετάρτη

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς συμφώνησε να βάλει τέλος στη δικαστική διαμάχη με τον πατέρα της

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης