Υποκλοπές ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική κόντρα για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα και Σαγιά - Η ΝΔ θα θέσει το ζήτημα στην Εξεταστική

Υποκλοπές ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική κόντρα για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα και Σαγιά - Η ΝΔ θα θέσει το ζήτημα στην Εξεταστική

Οικονόμου: Υποχρέωση του Τσίπρα να δώσει απαντήσεις - Για προσπάθεια αντιπερισπασμού και συμψηφισμού μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

pitsiorlas-sagias
Η αποκάλυψη ότι στις αρχές του 2016 η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιο Πιτσιόρλα, αλλά και τον δικηγόρο Σπύρο Σαγιά, ο οποίος είχε διατελέσει νωρίτερα στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, προκαλεί πολιτική θύελλα και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα δύο στελέχη παρακολουθούνταν με αφορμή τις επενδύσεις Καταριανών στην Ελλάδα και κυρίως για την αγορά μίας έκτασης 14.000 στρεμμάτων στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, καθώς ο μεν κ. Σαγιάς συνεργαζόταν νομικά, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας είχε παράσχει κάποιες φιλικές επενδυτικές συμβουλές, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, στην εταιρεία, που εκπροσωπούσε τους επενδυτές.

Ο ίδιος ο κ. Πιτσιόρλας, με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, θέτει ευθέως το ερώτημα στον κ. Τσίπρα γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι περιμένει απαντήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως είναι υποχρέωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εξεταστική επιτροπή θα ασχοληθεί και με αυτό το σοβαρό θέμα.

Η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η έρευνα για τις επενδύσεις των Καταριανών ξεκίνησε την περίοδο 2012-2015 επί ΝΔ» και ζήτησε την κυβέρνηση να αποχαρακτηρισθούν όλα τα έγγραφα και εκείνη την υπόθεση, αλλά και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε «να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια», όπως σημείωσε.

Κλείσιμο
Επιχειρώντας να απαντήσει για τις επίμαχες υποκλοπές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέας του, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε (στον ΣΚΑΙ) ότι η εντολή για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα αφορούσε ένα οικονομικό ζήτημα και είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, ήδη από το 2012. Αναφερόμενος στο χρόνο κατά τον οποίο έγινε αυτή η παρακολούθηση, υποστήριξε ότι δεν υπήρχε υπηρεσιακή εισήγηση για να διακοπεί και συνεχίστηκε διότι σε αντίθετη περίπτωση «θα υπήρχε εύλογη υποψία ότι δήθεν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός της χώρας, θα ήθελε να διασώσει δικούς του ανθρώπους».

Απαντώντας στον κ. Τζανακόπουλο, το γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει ότι «με βάση όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραβίλλας, Διοικητής της ΕΥΠ από το 2012 ως το 2015, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά την παρακολούθηση Πιτσιόρλα και Σαγιά επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα στη Βουλή, αποκαλύπτονται οι παρακολουθήσεις στελεχών της κυβέρνησής του, επί των ημερών της πρωθυπουργίας του! Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το συνηθίζουν, προσπαθούν να καλύψουν τα ψέματά τους με νέα ψέματα».

Σε νεώτερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι «η ΝΔ συνεχίζει με ψέματα να ψάχνει αντιπερισπασμούς για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον αποχαρακτηρισμό όλων των εγγράφων των παρακολουθήσεων και για την υπόθεση της ΠΙΜΑΝΑ και για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Ναι η όχι; Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης;».

Η αρχική παρέμβαση Οικονόμου

Παρεμβαίνοντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο όλο θέμα και με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Πιτσιόρλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως «είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις αν όχι σε εμάς, στον στενό του συνεργάτη».

Σχολιάζοντας τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών στη Βουλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Πρώτον αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στη Βουλή ότι δεν παρακολουθείτο κανείς. Δεύτερον η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πει ότι ήταν μια παρακολούθηση που ερχόταν από το παρελθόν φάνηκε ότι και αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τρίτον υπάρχει και ένα ζήτημα αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση αυτή».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή για την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα με θεσμική σοβαρότητα. Εμείς δεν θα ακυρώσουμε το δικαίωμα που δώσαμε στη μειοψηφία να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές. Ωστόσο πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη και τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής».

Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα τροπή που πήρε η υπόθεση Πιτσιόρλα (και Σαγιά), είχε αναγκάσει νωρίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

«Η προσπάθεια αντιπερισπασμού και συμψηφισμού των καθεστωτικών πρακτικών Μητσοτάκη που συστηματικά παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους για αδιευκρίνιστους, δήθεν εθνικούς λόγους, με μια υπόθεση του 2014 που αφορά διερεύνηση οικονομικού εγκλήματος, αποδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ αφορά στην υπόθεση της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, συμφερόντων Κατάρ, που επιχείρησε το 2014 να αγοράσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων (με απατηλά συμβόλαια ιδιοκτησίας) το νησί Οξυά και, αργότερα, την περιοχή «ναυάγιο» της Ζακύνθου - περιοχές NATURA.

Η υπόθεση διερευνήθηκε αναλυτικά από την ΕΥΠ. Κι αυτό, επιπροσθέτως, δεδομένου ότι το νησί Οξυά υπόκειται σε καθεστώς παραμεθορίου όπου απαγορεύεται η αγοραπωλησία από ξένο υπήκοο. Η έρευνα ξεκίνησε από τη περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει κατέληξε στον εισαγγελέα διαφθοράς.

Τα δε σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ για την εν λόγω υπόθεση διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα. Μετά την αποστολή τους διέρρευσαν και αυτολεξεί έχουν δημοσιευτεί στο τύπο εδώ και δυο χρόνια.

Σήμερα ξαφνικά σερβίρονται ξαναζεσταμένα ως δήθεν νέες αποκαλύψεις που δήθεν κάποιους εκπλήσσουν, ενώ δυο χρόνια τώρα ουδέποτε ασχολήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει τίποτα να κρύψει και τίποτα να φοβηθεί από τη περίοδο διακυβέρνησής του.

Ουδεμία εντολή παρακολούθησης εκλεγμένου βουλευτή, ευρωβουλευτή ή δημοσιογράφου επειδή ενοχλούσε η έρευνα του, έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η εντολή Τσίπρα ήταν τότε σαφής: Η ΕΥΠ να ασχολείται μόνο με υποθέσεις εθνικής κυριαρχίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Και ουδεμία πολιτική παρέμβαση υπήρξε για να ματαιωθούν ή να κουκουλωθούν σε εξέλιξη έρευνες, που όλες άλλωστε δια της νόμιμης οδού, κατέληξαν στον εισαγγελέα.

Ουδέν κρυπτόν, λοιπόν, κ. Μητσοτάκη, από τη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλήθεια μπορείτε να πείτε το ίδιο για τη δίκη σας;

Αν ναι, σας προκαλούμε να ζητήσετε αύριο κιόλας:

1) Από τον Διοικητή της ΕΥΠ να αποχαρακτηρίσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν στο νησί Οξυά και στο «ναυάγιο» της Ζακύνθου. Το ίδιο όμως να πράξει και για τις υποθέσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει επιτέλους την αλήθεια.

2) Να διαβιβασθούν αύριο κιόλας όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών στην ΑΔΑΕ προκειμένου να ελεγχθεί αν και ποιος ακόμη και σήμερα παρακολουθείται».

Ειδήσεις σήμερα

Κληρονομιά Τράγκα: Μόνο τα χωράφια του παππού της μένουν ελεύθερα στη Μαρία Καρρά

«Φως» στην αυτοκτονία της παρουσιάστριας: Η απιστία του συντρόφου της πριν τον γάμο

Δικαίωση των Nirvana στην υπόθεση περί... «παιδικής πορνογραφίας» με το γυμνό μωρό στο εξώφυλλο του Nevermind
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης