ΣΥΡΙΖΑ: Στο φως η πλήρης λίστα των παρακολουθήσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Στο φως η πλήρης λίστα των παρακολουθήσεων

«Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ», ζητά να μάθει «εδώ και τώρα» η Κουμουνδούρου

koumoundourou
Μια συζήτηση χωρίς υπεκφυγές, αλλά με «ονόματα και διευθύνσεις» αποτελεί το κυρίως επίδικο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία προσέρχεται στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αποφασισμένη να πιέσει την κυβέρνηση για «επιτακτικές απαντήσεις» σε «αμείλικτα ερωτήματα», στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μολονότι για την Κουμουνδούρου η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει όλο το τελευταίο διάστημα στο «γήπεδο των καθυστερήσεων», εντούτοις στις ημέρες που μεσολάβησαν από τις παραιτήσεις του Γ.Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, οι νέες αποκαλύψεις, οι «διαδοχικές ομολογίες» Οικονόμου – Δεμίρη για το εύρος της λίστας των παρακολουθήσεων, αλλά και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «διασύρουν τη χώρα για τις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης», έχουν στρώσει το διάδρομο της διαλεύκανσης.

«Απολογία» Μητσοτάκη

Υπό αυτό το πρίσμα, «ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή απολογούμενος για να δώσει επιτέλους απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που αλαζονικά αποφεύγει για το επιτελικό οικογενειακό παρακράτος που έχει στήσει με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από όλα τα βάθη και πλάτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υπενθυμίζει με νόημα πως ήδη από τις 8 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για άμεση διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ, με τη συζήτηση να πραγματοποιείται τελικά, σήμερα, παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να καταλογίζει στο Μέγαρο Μαξίμου απόπειρες «συσκότισης» της υπόθεσης, αλλά και «μεθόδευσης» από κτίσεως της τρέχουσας διακυβέρνησης γύρω από τη λειτουργία της ΕΥΠ, με τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου να σχολιάζει χθες πως «προσπάθησαν μέσα από μεθοδευμένες και χειρουργικά σχεδιασμένες κινήσεις να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας και συγκάλυψης όλου αυτού του σκοτεινού παρακράτους», φέρνοντας ως παράδειγμα την κυβερνητική τροπολογία που αφαιρεί το δικαίωμα του παρακολουθούμενου να ενημερωθεί σχετικά, όπως ίσχυε με την προσφυγή του στην ΑΔΑΕ.

Ως κινήσεις «συσκότισης» ερμηνεύει η Κουμουνδούρου και το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δε συνηγόρησε στις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που «η πλειοψηφία της ΝΔ απόλυτα απομονωμένη αρνήθηκε εμφατικά», ενώ προανήγγειλε νέα αναβολή της ακρόασης του νέου επικεφαλής, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Τούτων δοθέντων, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση ότι «θέλει να κουκουλώσει την υπόθεση, για την οποία πέρα από τις πολιτικές υπάρχουν ξεκάθαρα και ποινικές ευθύνες», ώστε η σημερινή συζήτηση να στερείται ανατροφοδότησης και «αποκαλύψεων» από τους δύο παραιτηθέντες κρατικούς αξιωματούχους, αλλά και από πλευράς της εποπτεύουσας εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου.

Ως ένα ακόμη σημάδι στην «επιχείρηση συγκάλυψης» η αξιωματική αντιπολίτευση σταχυολογεί και την απάντηση της κυβέρνησης στην Κομισιόν, όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη χρήση του Predator στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μόλις τρεις μέρες πριν τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντα, έφτασε στο σημείο να της ζητήσει να μην ασχολείται με τις υποκλοπές και το Predator επικαλούμενη εθνικούς λόγους, αλλά και να μην ενστερνίζεται τα σχετικά ρεπορτάζ, στοχοποιώντας τα Μέσα και τους δημοσιογράφους που κάνουν τις σχετικές αποκαλύψεις» παρατηρούν στελέχη της Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή, όπως περιγράφουν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί αναφορικά με το ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ και αντίστοιχα τα κίνητρα πίσω από την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη την περίοδο που εκείνος διερευνούσε οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Μητσοτάκη που τα «ξέπλυναν», όπως επισημαίνεται.

Κλείσιμο
Παρά τον όποιο κομματικό ανταγωνισμό, ειδικά στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περίπτωση της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «έχει καταφέρει να γελοιοποιηθεί», διαρρέοντας μέσα σε 10 ημέρες στην αρχή πως σχέσεις του με την Κίνα, μετά κατόπιν δήθεν αιτήματος της Αρμενίας και της Ουκρανίας (που αμφότεροι ισχυρισμοί διαψεύσθηκαν επίσημα) και εν τέλει «δείχνοντας» πως πίσω από όλα βρίσκεται η Ρωσία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στους FT.

Αντίστοιχο πέπλο σιγής καλύπτει, κατά την Κουμουνδούρου, και την περίπτωση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, με το Μέγαρο Μαξίμου να επικεντρώνει τους προβολείς της δημοσιότητας μόνο στην περίπτωση Ανδρουλάκη, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τα οικονομικά σκάνδαλα που διερευνούσε.

Μυστικό «ρεσάλτο»

Παρά το αρχικό πλάνο του «προπονητή», αλλά και τις καθυστερήσεις, στην Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα καθορίσει τη σέντρα την επόμενη πολιτική περίοδο, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσο Ηλιόπουλο να επαναλαμβάνει πως «όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα αποκαλυφθούν: Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».

Ήδη, στα «προσεχώς» της υπόθεσης, η Κουμουνδούρου περιμένει να λάβουν σειρά οι 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αποκαλύφθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης τις είχε αποκρύψει σε σχετική ερώτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, για να ακολουθήσει η διερεύνηση αναφορικά με τυχόν σχέσεις του παραιτηθέντα Γρηγόρη Δημητριάδη με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με κύκλωμα γύρω από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι, για την αξιωματική αντιπολίτευση τα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων «είναι πολλά και αμείλικτα και ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί θέλει δε θέλει να απαντήσει. Η επιχείρηση συσκότισης δεν θα πετύχει», όπως υπογραμμίζεται, την ώρα που μακραίνει η λίστα των ερωτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τα κυβερνητικά έδρανα. Συγκεκριμένα, στις ερωτήσεις που αναμένεται να θέσει δημόσια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συζήτηση, κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων είναι:

Τα ερωτήματα Τσίπρα

- Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator;

- Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;

- Γιατί ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο κ. Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης; Τι φοβάται ότι θα αποκαλυφθεί εάν αφήσει την ΑΔΑΕ να επιτελέσει το κατά το Σύνταγμα έργο της;

- Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;

Σε μια συζήτηση που έχει προδιαγραφεί ως μια από τις πλέον πολωτικές των τελευταίων ετών, η μάχη των απαντήσεων και μαζί των εντυπώσεων προδιαγράφεται ήδη σφοδρή, με την Κουμουνδούρου να εξηγεί, σε κάθε περίπτωση, πως ο κ. Μητσοτάκης «σύρεται ως βαρύτατα κατηγορούμενος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου» κατά τη σημερινή συζήτηση, η οποία με ή χωρίς απαντήσεις θα έχει ως τελική κατάληξη αργά ή γρήγορα την «αντικειμενική και αμετάθετη ευθύνη του Πρωθυπουργού», όπως και την «μόνη δημοκρατική διέξοδο», που δεν είναι άλλη από τις πρόωρες εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανοί βουλευτές για τους S-400 στην Τουρκία: «Δεν γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ να συνεργάζεται με το καθεστώς Πούτιν»


Είμαστε μπροστά στον δυσκολότερο χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας μας, προειδοποιεί Ουκρανός υπουργός

Στην τετράδα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος πόλο κορασίδων η Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης