Διακόπουλος για Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη του 2020

Διακόπουλος για Αμπντούλ Χαμίτ Χαν: Δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη του 2020

Την εκτίμηση ότι το γεωτρύπανο της Τουρκίας μάλλον θα κινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ διατύπωσε ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας

Abdulhamid-Han-xr
Την εκτίμηση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Αλέξης Διακόπουλος, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε και επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2020.

«Υπάρχουν διάφορα σενάρια, και ίσως το χειρότερο για εμάς είναι οι Τούρκοι να έρθουν στην περιοχή μέσα της μέσης γραμμής που είναι η δική μας υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εκεί που έκανε και τις έρευνες το Ορούτς Ρέις πριν από δύο χρόνια και να κάνουν εκεί τη γεώτρηση. Σε περίπτωση που γίνει αυτό κι έχοντας προβλέψει τη δική μας αντίδραση, το γεωτρύπανό τους θα έρθει με συνοδεία πάρα πολλών πολεμικών σκαφών. Αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα να κινητοποιήσει μεγάλος μέρος του στόλου και να έχουμε σχεδόν μια επανάληψη του 2020», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Όμως εκτίμησε ότι «μάλλον θα κινηθεί σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, είτε στο Ψευδοκράτος που έχει ανακηρύξει μια παράνομη ΑΟΖ είτε στην περιοχή που οριοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έρθει πιο δυτικά προς τη δική μας πλευρά, δεν αποκλείεται να έρθει οριακά εκεί που συναντώνται οι ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο, όταν η Τουρκία θα εκδώσει τις Navtex, η Ελλάδα θα αντιδράσει αναλόγως, με νομικά και διπλωματικά μέσα.

Ερωτηθείς αν οι καταδικαστικές για την Τουρκία δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επηρεάσουν τις αποφάσεις Ερντογάν σχετικά με την περιοχή που θα βγάλει το γεωτρύπανο, επισήμανε ότι οποιαδήποτε δήλωση ή ενέργεια από τρίτους, η οποία είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων προκαλεί τρελές αντιδράσεις στην Τουρκία. «Ο αναθεωρητισμός στον δυτικό κόσμο δεν περνάει εύκολα και αυτό φαίνεται από τη στάση της Γερμανίας, η οποία από εκεί που κρατούσε μέσες αποστάσεις, η υπουργός Εξωτερικών πήρε μια ξεκάθαρη θέση. Επιπλέον, το Ισραήλ ήρθε να κάνουμε ασκήσεις στην περιοχή που διεκδικούν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Βλέπουμε ότι το διεθνές περιβάλλον δεν εξελίσσεται υπέρ των τουρκικών συμφερόντων. Η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει μια καταναγκαστική στρατηγική προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τα γεωτρύπανα είναι λιγότερο μέσο για να αντλήσουν πετρέλαιο και περισσότερο μέσο πειθαναγκασμού», εξήγησε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκίνησαν τα κινεζικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν - «Προετοιμάζεται για πόλεμο» η Ταϊπέι

Στον δρόμο της ιατρικής αποκατάστασης ο Θύμιος Μπουγάς

Έτοιμη μέχρι τέλη Αυγούστου να παραλάβει φορτία LNG η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης