Η Ελλάδα «αγωγός» της αραβικής ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα «αγωγός» της αραβικής ενέργειας στην Ευρώπη

Το Ριάντ θα προσφέρει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η Αθήνα θα έχει προτεραιότητα στην προμήθεια υδρογόνου που θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος - Σχέδια για δημιουργία data centers σε Αθήνα και Κρήτη

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mitsotakis-mohammed-bin-salman
Η άφιξη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα την προηγούμενη Τρίτη με το εντυπωσιακό entourage του σήμανε, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, την απαρχή μιας σχέσης που θα γίνεται όλο και πιο στενή το επόμενο διάστημα, αποκτώντας έτσι στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Είναι μια σχέση με win-win προοπτικές, όπως συζήτησαν εκτενώς ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ. Μπιν Σαλμάν στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και σε δύο γεύματα που επακολούθησαν, ένα στο Μουσείο της Ακρόπολης και ένα στο ξενοδοχείο «Four Seasons» όπου είχε καταλύσει ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου.

Και αυτό γιατί οι Σαουδάραβες ψάχνουν πέρασμα για την Ευρώπη, ενώ η χώρα μας επιζητεί ενεργειακές εναλλακτικές και… ζεστό χρήμα από την πανίσχυρη οικονομία του Κόλπου. Το κομμάτι της ενέργειας, λοιπόν, φαίνεται πως θα είναι βασικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε μια περίοδο που Ελλάδα και Ευρώπη αναζητούν ενεργειακές εναλλακτικές λόγω του ρωσικού εκβιασμού με το αέριο. «Tα σχέδιά μας για την εξαγωγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη περνούν μέσα από την Ελλάδα. Είναι μια επιλογή που ενισχύει τη θέση και των δύο χωρών», υπογράμμισε στην κλειστή συνάντηση στο Μαξίμου απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Μπιν Σαλμάν, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ».

Με άλλα λόγια, οι Σαουδάραβες είναι διατεθειμένοι να καταστήσουν τη χώρα μας κόμβο, καθώς τη βλέπουν ως γέφυρα και για την αγορά της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης.

Στο πακέτο των συμφωνιών που συνομολογήθηκαν περιλαμβάνεται η προοπτική οι Σαουδάραβες να προμηθεύσουν τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη, με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο οι ίδιοι παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ενεργειακή συνεργασία με το Ριάντ, βεβαίως, έχει… βάθος, καθώς ήδη γίνονται κουβέντες για το υδρογόνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος και η χώρα μας θέλει να έχει προβάδισμα στις προμήθειες, όπως έγινε και με το LNG.
Το mega project των δεδομένων

Η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, πάντως, παίρνει ήδη σάρκα και οστά στο mega project του East to Med Data Corridor (EMC), το μεγάλο «καλώδιο» μεταφοράς δεδομένων, καθώς οι τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta) υπέγραψαν συμφωνία, ώστε το έργο του EMC να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης από το φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Βάσει της συμφωνίας, θα δρομολογηθεί και η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη, με τη χώρα μας να μετατρέπεται προοδευτικά σε βάση για την εγκατάσταση τέτοιων κέντρων δεδομένων.

Η πρόταση για τον EMC είχε γίνει από ελληνικής πλευράς στον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και συμφωνήθηκε να τρέξει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

Οι Σαουδάραβες, στο μεταξύ, δείχνουν τις διαθέσεις τους για business και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν να κάνει λόγο για προοπτική διασύνδεσης των δικτύων τηλεπικοινωνίας.

Ο «παράγοντας» Patriot

Κλείσιμο
Γιατί, όμως, εμφανίζονται τόσο ανοιχτοί για business, ώστε ο κ. Μπιν Σαλμάν να δηλώνει μπροστά στις κάμερες, σε μια σπάνια στιγμή γι’ αυτόν, ότι δεν θα έρχεται στην Ελλάδα «με άδεια χέρια»; Πηγή που συμμετείχε και στην προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ριάντ πριν από ενάμιση χρόνο εκτιμά ότι για τους Σαουδάραβες μέτρησε πολύ η απόφαση της Ελλάδας να στείλει μια συστοιχία Patriot στη χώρα του Κόλπου ως αμυντικό εργαλείο. Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες δεν… σπρώχνονταν για να βοηθήσουν το Ριάντ, η Αθήνα έβαλε πλάτη, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον να είναι παρούσα στην περιοχή. Και η συνεργασία στο αμυντικό κομμάτι έχει προοπτική, με βάση τις υπογραφείσες συμφωνίες, καθώς το επόμενο διάστημα θα γίνουν κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ενώ η Ελλάδα θα παρέχει και αμυντική τεχνογνωσία στους Σαουδάραβες.

Υπό αυτή την έννοια, η σχέση Αθήνας - Ριάντ μετεξελίσσεται σε στρατηγική, όπως μαρτυρά και η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας που θα κατευθύνει τη διμερή συνεργασία. Αυτή η διάθεση από μέρους των Αράβων φάνηκε και από την εκτενή κάλυψη της επίσκεψης του κ. Μπιν Σαλμάν στα Μέσα της χώρας, με λεπτομερή αναπαραγωγή όλων των συναντήσεων και των ενσταντανέ.

Η είδηση της επίσκεψής του, βεβαίως, έφτασε και στην Τουρκία, όπου «χτύπησε καμπανάκια». «Μήπως η Ελλάδα, η οποία επιβάλλει αισθητά τις δικές της πολιτικές κατά της Τουρκίας εντός της Ε.Ε. και σταδιακά ενεργοποιεί μια παρόμοια εξέλιξη ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών, τώρα αρχίζει να κάνει πέρασμα από την Ανατολική Μεσόγειο στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο;», διερωτάται σε άρθρο του σε τουρκική ιστοσελίδα ο Ουνάλ Τσεβικόζ, βουλευτής και βασικός διπλωματικός σύμβουλος του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ταϊβάν: Δείτε εικόνες από τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας με αληθινά πυρά γύρω από τη νήσο

Φρίκη στη Ρόδο: Νονά κακοποιούσε τα δίδυμα, ανήλικα, βαφτιστήρια της

Θύμιος Μπουγάς: Βρίσκεται στην Αθήνα για την ιατρική αποκατάστασή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης