«Ξαναχτυπά» ο Ακάρ με εμπρηστική ρητορική: «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας»

«Ξαναχτυπά» ο Ακάρ με εμπρηστική ρητορική: «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ανεβάζοντας τους τόνους, υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών

hulusi_akar
Συνεχίζεται το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Άγκυρας, με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να μην εγκαταλείπουν την εμπρηστική ρητορική παρά τα μηνύματα της Δύσης για συμμόρφωση της γείτονος με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Λίγο αφότου ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε προκλητικά την Ελλάδα να... «συνετιστεί» με ένα, μάλιστα, μήνυμα γραμμένο στα ελληνικά, «χτύπησε» ξανά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε - σύμφωνα με τουρκικά  ΜΜΕ - για... παράνομες ελληνικές ενέργειες και για εξοπλισμό των νησιών κατά παράβαση συμφωνιών.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ανεβάζοντας τους τόνους, υποστήρξε, ειδικότερα, ότι η Ελλάδα εξόπλισε ορισμένα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών. «Απαντήσαμε σε κάθε μία από τις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Ακόμη υποστήριξε: «Κάποιοι πολιτικοί στην γειτονική Ελλάδα επιμένουν να ξυπνούν το πρωί και να λένε “Τουρκία” και το βράδυ να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους λέγοντας “Τουρκία”»...

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί είναι εκείνοι που υιοθετούν προκλητική ρητορική, «νουθετώντας» τους μάλιστα: «Θέλουμε να ξέρουν ότι προκαλούν μεγάλο κακό στον Ελληνικό λαό».


Το «γαϊτανάκι» των προκλήσεων της Άγκυρας

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε μέχρι το σημείο να εκτοξεύσει απειλές μέσω... Twitter και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!

Κλείσιμο



«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» αναφέρει μία από τις αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του Τούρκου προέδρου.

Συνεχίζοντας ο Ερντογάν κάνει λόγο για «δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και συμπληρώνει ότι «δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Σε σειρά άλλων αναρτήσεων, ο Ερντογάν αναφέρει: «Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Φτάνει στο σημείο να απειλήσει, λέγοντας ότι «η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος».

Ισχυρίζεται ακόμα ότι η Τουρκία «ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών».

Και προσθέτει: «βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας».
Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη των απειλητικών μηνυμάτων που έστειλε ο Ερντογάν από τη Σμύρνη, όπου βρέθηκε για την στρατιωτική άσκηση «EFES 2022», όπου τραβώντας το σχοινί παραπάνω, απείλησε την χώρα μας πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της για την εφαρμογή των συνθηκών «που παραβιάζει η Ελλάδα» και κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν».

Δείτε βίντεο:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sınırlarımızı koruma altına alma kararlılığımızı hayata geçiriyoruz


Αναλυτικά η τοποθέτηση του Ερντογάν για την Ελλάδα:

«Ελπίζουμε ότι κανένας από τους πραγματικούς μας συμμάχους δεν θα αμφισβητήσει τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας μας για την ασφάλεια. Είναι δικαίωμά μας να περιμένουμε από τους συμμάχους και τους φίλους μας να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις νόμιμες ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα.

erdogan_2


Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μπροστά μας ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, θα το ακολουθήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι.

Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών.


Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, υποδεχόμαστε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν έχει καν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις μας για συνάντηση στρατιωτικής αντιπροσωπείας τα τελευταία 2 χρόνια. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η υπομονή μας παρεξηγείται από τον συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός. Στην πραγματικότητα, η χώρα αυτή έκανε πάντα παρόμοιες κινήσεις στηριζόμενη σε κάποιον άλλο από την ημέρα της ίδρυσής της. Προειδοποιούμε και πάλι την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσει. Συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τα διεθνή δικαιώματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί».

Ακάρ: Δεν μαθαίνει η Ελλάδα από την ιστορία

Μηνύματα κατά της Ελλάδας έστειλε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του στη διάρκεια της άσκησης.

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία», κάνοντας λόγο για «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθσύματα». 

«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας
», επισήμανε. 

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας». 

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί σήμερα έχουν επιτευχθεί. Συγχαίρουμε τους φίλους και συμμάχους μας που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της άσκησης. Για άλλη μια φορά, είδαμε στο πεδίο τα αποτελέσματα των όπλων και των πυρομαχικών που παράγονται από την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία. Η Ελλάδα συνεχίζει την επιθετική της πολιτική. Συνεχίζει επίμονα τις παράλογες διεκδικήσεις της χωρίς να μαθαίνει από την ιστορία. Η Ελλάδα κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκία για επεκτατισμό. Πρόκειται για διγλωσσία. Οι προσπάθειες εξοπλισμών και συμμαχιών είναι μάταιες προσπάθειες».

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός σε 16 χάρτες

Παράλληλα, απαντήσεις στην ακραία προκλητικότητα της Τουρκίας έδωσε το υπουργείο  Εξωτερικών με την παρουσίαση 16 χαρτών που  ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Με τους χάρτες που δίνει στη δημοσιότητα η Αθήνα εκθέτει ουσιαστικά τους Τούρκους και τις παράνομες διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα για τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Υπενθυμίζεται ότι χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: 

Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Binder1_pdf_Page_01
Binder1_pdf_Page_02
Binder1_pdf_Page_03
Binder1_pdf_Page_04
Binder1_pdf_Page_05
Binder1_pdf_Page_06
Binder1_pdf_Page_07
Binder1_pdf_Page_08
Binder1_pdf_Page_10
Binder1_pdf_Page_11
Binder1_pdf_Page_13
Binder1_pdf_Page_14
Binder1_pdf_Page_15
Binder1_pdf_Page_16
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης