Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η δευτερολογία Ανδρουλάκη και το ψηφοδέλτιο της ΚΕ με τους 464

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η δευτερολογία Ανδρουλάκη και το ψηφοδέλτιο της ΚΕ με τους 464

Σε εξέλιξη η ψηφοφορία 

synedrio_pasok_xr
Νέα αφετηρία μετά το σημερινό φινάλε του τριήμερου Συνεδρίου συγκροτεί για το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας εκ νέου σήμερα το κομματικό ακροατήριο να ηγηθεί του εγχειρήματος για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Για δεύτερη φορά σήμερα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί στους Συνέδρους, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή, αλλά και να τους διαβεβαιώσει ότι τα …προγνωστικά δεν δίνουν οροφή στο ποσοστό, που θα εξασφαλίσει το κόμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Η επιχείρηση κινητοποίησης άλλωστε όλων των στελεχών ανά την Ελλάδα είναι πρωταρχικός στόχος της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, που θέλει να εντάξει στην πρώτη γραμμή της μάχης όσο το δυνατόν περισσότερα νέα πρόσωπα. Πολλά στελέχη από τις νεότερες γενιές- κάτω των 40 ετών- συμπεριλαμβάνονται και στο «ψηφοδέλτιο» των 464 υποψηφίων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Η σχετική ψηφοφορία στις κάλπες που έχουν στηθεί στο Τάε Κβον Ντο θα συνεχιστεί και μετά την δευτερολογία Ανδρουλάκη και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ.

psifodeltio_in


Ο κ. Ανδρουλάκης αξιοποιεί τη δευτερολογία του για να επαναλάβει το μήνυμα ανανέωσης και ενότητας του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας την «διαδρομή» προς τις εθνικές κάλπες και τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, με αντιπάλους τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος φρόντισε με την εναρκτήρια ομιλία του να απαντήσει στα ερωτήματα γύρω από το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών ανεβάζοντας των πήχη των «πράσινων» προσδοκιών. «Εμείς διεκδικούμε να γίνουμε ο αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, που δε θα θυμίζει σε τίποτα την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «αυτόνομη στρατηγική, σημαίνει, Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, πρόγραμμα και αντίστοιχη στελέχωση».

Η «γραμμή» που ακολουθεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και «μοιράστηκε» με τους Συνέδρους είναι ότι στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν τη Χαριλάου Τρικούπη στο «ψευτοδίλημμα» του τύπου «με ποιο κόμμα θα συμπράξει το ΠΑΣΟΚ;». Η απάντηση που δίνει είναι ότι στην πραγματικότητα, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μοιραστεί την εξουσία, θέλει απλώς τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Τη «γραμμή» Ανδρουλάκη φαίνεται ότι υποστηρίζουν η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των μελών του κόμματος, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στη νέα ηγεσία να προχωρήσει προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Τον τόνο της συσπείρωσης γύρω από το εγχείρημα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών έδωσε την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος παρότρυνε το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά το Νίκο Ανδρουλάκη θα συνεχίσει την συγκρότηση του προγραμματικού λόγου για τη μάχη του συγκεκριμένου με όχημα τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το στοίχημα «δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό». Εκτίμησε ότι «η ώρα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι τώρα» και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα «συντηρητικό δίπολο». Μάλιστα συνέχισε την επίθεση προς τα δύο κόμματα λέγοντας ότι: «Κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι κόμματα οφείλουν και δικαιούνται να έχουν τις εκλογικές τους φιλοδοξίες και στοχεύσεις. «Αυτό προφανώς ισχύει για το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που δικαιούται το καλύτερο. Κανένα κόμμα δεν έχει υποχρέωση να διευκολύνει τα άλλα», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας επί της ουσίας και στον αρχηγό του κόμματος ο οποίος ανάφερε χθες ότι το κόμμα δεν θα έχει ξανά ρόλο κομπάρσου: «Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της Παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου».

«Η δημοκρατία κινείται πάντα μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος αφήνοντας τον υπαινιγμό για την διαχείριση των εκλογικών δεδομένων την κρίσιμη ώρα: «Εύχομαι στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας». Στήριξη χωρίς αστερίσκους έδωσαν με τις ομιλίες τους και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, οι βουλευτές και οι Σύνεδροι.

Το ψηφοδέλτιο και οι φιλοδοξίες

Σκληρή μάχη για την πρώτη 20άδα στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θα αναδειχθεί σήμερα, δίνουν πολλά στελέχη των «προεδρικών» και όχι μόνο. Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι είναι τελικώς 464 και ότι η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 301 μέλη (άλλαξε η πρόβλεψη στο καταστατικό χθες το βράδυ) κατεβάζει την ένταση της αναμέτρησης, αφού θα εκλεγούν τα 2/3 από τη συνολική λίστα. Στην Κεντρική Επιτροπή δικαίωμα συμμετοχής έχουν -χωρίς εκλογή- οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματος, οι πρώην πρόεδροι, εκπρόσωποι τριτοβάθμιων σωματείων κα.

psifos


Στη λίστα των υποψηφίων βρίσκονται στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (αναμένεται η εκλογή του στη θέση του Γραμματέα του κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής), ο Στέφανος Ξεκαλάκης (ήταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ), ο Δημήτρης Μάντζος, η Αναστασία Σιμητροπούλου, η Ελένη Αναστασίου (διευθύντρια του γραφείου του), ο Βαγγέλης Τσόγκας, ο Πάνος Βλάχος, ο «ψηφιακός», Γιώργος Καραμανώλης και άλλα στελέχη από την περιφέρεια. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι πρώτος σε ψήφους θα εκλεγεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος- που με έτερη αλλαγή του καταστατικού για την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και Γραμματέα- δεν αποκλείεται και από την κοινοβουλευτική μάχη. Ψηλά στη λίστα εκλογής θεωρούνται και άλλα στελέχη της νέας γενιάς, όχι μόνο από τους προεδρικούς. Για παράδειγμα ο απερχόμενος Γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης (στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά) έχει την στήριξη παπανδρεϊκών και γεννηματικών. Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος, σε συμμαχία με ανδρουλακικούς, εκτιμάται επίσης ότι θα βγουν «ψηλά».


Ειδήσεις σήμερα

Επικίνδυνο παιχνίδι ανήλικων μέσω TikTok στο Βόλο - Πετάγονται ξαφνικά μπροστά σε διερχόμενα αυτοκίνητα

Ξεκινούν αύριο οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων - Ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στο «Αττικόν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης