Πελόζι σε Μητσοτάκη: H Ελλάδα είναι πηγή της Δημοκρατίας - Είμαστε με τους Έλληνες

Πελόζι σε Μητσοτάκη: H Ελλάδα είναι πηγή της Δημοκρατίας - Είμαστε με τους Έλληνες

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων - «Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός

mitsotakis_kogkreso_art
Στο Αμερικανικό Κογκρέσο βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πριν απευθυνεί στα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συναντήσει την Νάνσι Πελόζι. Στις 18:00 ώρα Ελλάδος θα ανέβει στο βήμα προκειμένου να εκφωνήσει την ομιλία τους στους Αμερικανούς βουλευτές.

«Είναι τιμή να καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι πηγή δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα, «πηγή έμπνευσής μας για τα θεμέλια της χώρας μας».

Η κυρία Πελόζι είπε ότι καλωσορίζει φιλικά στον κ. Μητσοτάκη όπως συνέβη και χθες στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο. «Το ίδιο κάνουμε και σήμερα με ευγνωμοσύνη μέσα από τη φιλιά μας στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων, στη μάχη κόντρα στην covid και για το κλίμα», ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, μάθαμε από τους Έλληνες, οι Έλληνες έμαθαν από εμάς και τώρα είμαστε μαζί σαν δημοκρατικά έθνη». «Αυτούς τους δυο αιώνες οι χώρες μας τραβούν παράλληλους δρόμους, στην ίδια πλευρά στους παγκόσμιους πολέμους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

«Είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση. Αλλά να μιλήσω και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία μας. Και πάλι ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η κυρία Πελόζι συμπλήρωσε πως «σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας» και «τι καλύτερο από το να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Δείτε live εικόνα:

Κλείσιμο
Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi

Αναλυτικά ο διάλογος Πελόζι - Μητσοτάκη

Νάνσι Πελόζι:
 Καλημέρα σε όλους. Είναι πραγματική τιμή που υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν πηγή έμπνευσης για εμάς και για την ίδρυση του κράτους μας. Και στη συνέχεια, αποτελέσαμε εμείς πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες, όταν αυτοί ίδρυσαν τη δική τους δημοκρατία πριν από 201 χρόνια. Δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας του Covid. Αλλά και πάλι. Ένας λόγος παραπάνω να είναι διπλοί οι εορτασμοί μας φέτος.

Χθες, ο Πρόεδρος υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό, όπως γνωρίζετε, στον Λευκό Οίκο σε μια όμορφη εκδήλωση φιλίας, θερμής υποδοχής και σεβασμού. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα, ευγνώμονες για τη φιλία μας στο πλαίσιο του συνασπισμού ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα με τη βοήθεια που παρέχει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, από τη στιγμή της βάρβαρης εισβολής στην Ουκρανία αλλά και στη μάχη ενάντια στον Covid, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής. Επομένως, για αυτούς τους λόγους, έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Συνηθίζουμε να λέμε πως εμείς μαθαίνουμε πολλά από τους Έλληνες και οι Έλληνες πολλά από εμάς. Τώρα είμαστε μαζί. Δύο Δημοκρατικά Έθνη. Είμαι περήφανη που σας υποδέχομαι Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη, στο Καπιτώλιο. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Είναι ένα πραγματικό προνόμιο που, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία, είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που του γίνεται η τιμή να απευθυνθεί στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Επισημάνατε μια κοινή πορεία των δύο δημοκρατιών μας. Πράγματι, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από την κλασική Ελλάδα. Άλλωστε, η δημοκρατία εδραιώθηκε στην Αθήνα πριν από 25 αιώνες. Και στη συνέχεια οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον δικό σας αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Τα τελευταία 201 χρόνια, αυτούς τους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας χάραξαν παράλληλες πορείες. Πολεμήσαμε στην ίδια πλευρά σε παγκόσμιους πολέμους. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Σήμερα, όμως, είμαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω ότι η σχέση μας είναι πιο ισχυρή, στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Και θα είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να αναφερθώ εκτενώς σε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση, αλλά και να μιλήσω για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σήμερα, παντού στον κόσμο. Κυρία Πρόεδρε, και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού που μου γίνεται αυτή η τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα.

Νάνσι Πελόζι: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Ναι, σήμερα είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε από το να έχουμε μια ομιλία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου; Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ.
mitsotakis_pelozi3
mitsotakis_pelozi2
mitsotakis_pelozi


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκτονία 14χρονου: Έρευνες για το αν κατέγραψε το τέλος του στο κινητό - Ανησυχία για τα διαδικτυακά «παιχνίδια» θανάτου


Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Ο νέος ρόλος της Ελλάδας και η Τουρκία


Σάτυρος ντράμερ: Τη μία μέρα δικάζεται, την άλλη απολογείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης